Cum e mai bine să ții în 2015 economiile, Euro sau Lei ?!

Cum e mai bine să ții în 2015 economiile, Euro sau Lei?
Este o întrebare dificilă, eu personal am început să mi-o adresez mai serios odată cu valul de imigranți.

Am observat în statistici că fraza „e bine sa tinem banii in euro sau in lei in 2015 ” a adus vizitatori pe blog, deci am să le răspund prin propria opinie .

Când Grecia era la nasolie, am evitat să cumpăr euro până când nu am aflat ce are de gând să facă, acum la fel evit să cumpăr euro pentru că Europa este în colaps.

Ce se întâmplă acum poate prăbuși piața europeană. Asta pentru că țările membre UE au intrat în conflicte, pe interese mari și din aceste conflicte pot ieși scântei, cu închideri de importuri, etc.

Orice piesă din angrenajul european pică, se vede imediat în industrie și economie. Gândiți-vă că țările gazdă au nevoie acum de sume imense în cash pentru a sprijini imigranții și pentru a suporta costurile.

Să facem un mic scenariu, dacă o piață ca Germania ar rămâne la limita lichidităților ar însemna că are nevoie de o injecție de bani cash. Cum nu îi mai are, va trebui să se împrumite, clar cu dobândă.

Dacă banii lichizi se epuizează către o singură direcție, clar celelalte state nu mai au lichidități, deci va trebui să cumpere și ei lichidități din alte piețe, tot cu dobândă.

Astfel moneda devine instabilă și își crește artificial valoarea. Speculanții ar spune „Pfff păi îmi cumpăr acum euro și crește” , nu e chiar așa. Pentru că scenariul ăsta poate fi cel mai probabil dar nu singurul probabil.

Apoi suntem obișnuiți ca Banca Națională să intervină până când îl ține la un curs decent pentru a nu puși leul. Apoi mai sunt și alți factori de fluctuație, cum ar fi tranzacțiile pe bursele mondiale.

Tu poate crezi că ai să cumperi acum la prețul actual și te îmbogătești peste noapte deoarece crește cursul, dar în 2 ore o mutare mare pe bursă îți poate duce valoarea monedei sub cursul cu care ai cumpărat.

Concluzia : Când piață este instabilă (cazul europei) este bine să îți ții economiile în moneda proprie. Moneda proprie se poate devaloriza rapid pe o piață externă în caz de dezastru, dar pe piața internă încă va mai avea valoare încât să fie timp pentru a fi salvată.

Un scenariu mai simplu dar mai sumbru : Dacă euro pică, nu ți-l mai acceptă nimeni la pâine, dacă leul se devalorizează ușor ai să dai 4 lei pe pâine dar tot ai să o cumperi, pentru că brutăria își plătește oamenii și serviciile în lei, deci are nevoie de acea monedă.

PS : Textul expus nu este un text de analist, este doar o opinie personală.
PPS: Deși România nu are problemele Greciei, pune-ți mâna și învățați ce s-a întâmplat la ei, nu se știe când va trebui să ne lichidăm conturile bancare….preventiv.

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut nou pe email. Vei primi un singur email pe săptămână cu ultimele articole.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

4 comentarii la „Cum e mai bine să ții în 2015 economiile, Euro sau Lei ?!”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.