Vreau să îmi fac irigații cu picurare

Am scris aici că sunt în căutarea unui rezervor de 1000 litri, ceva sh și ieftin pentru irigații cu picurare.

Între timp am luat un butoi de 120 litri cu robinet și tub picurare de 30 cm de 100 metri, doar că nu am calculat ceva.

Eu am roșiile și ardeii la șanț, am și niște gard viu, zmeură, căpșuni și alte tufe pe la care vreau să duc furtunul.

Credeam eu în prostia mea că voi putea duce furtunul întreg, cu cotiri (gen cum se pune încălzirea în pardoseală).

Doar că nu se poate, se gâtuiește foarte tare și nu prea poți face cotiri, practic va trebui să fac o „magistrală” iar de acolo să plec cu câte 2 racorduri per șanț (am plante pe ambele maluri ale șanțului).

O problemă ar fi racordurile, sunt prea apropiate să plec cu două pe același șanț, nu cred că găsesc racord cu 4 căi, probabil va trebui să merg cu 1 racord pe mijlocul șanțului în cazul ăsta!

Am plecat ca papagalul din magazin și nu am luat nici dopuri pentru capete și nici cleme de prins furtunul la sol.

Hai că în loc de cleme pot improviza cu țăruși și șoricei, dar mă chinui mai mult așa.

Am ales furtunul pentru că are debit mai mic, 4 l/oră, dar cum am eu dispuse plantele (nu toate la 30 cm) + ce am zis mai sus, cred că se preta un furtun poros.

A înțeles că furtunul poros ar uda o arie mai mare, astfel ar putea fi pus pe mijlocul șanțului și ar umezi destul.

Faza e că e de 4 ori mai scump ca celălalt și nu știu dacă asta se poate îndoi fără să se sugrume ce celălalt.

PS: Nu știu cât se înțelege din poza, felul în care sunt șanțurile, nu am alta la îndemână acum.

Ce soluție aveți pentru irigații?

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut nou pe email. Vei primi un singur email pe săptămână cu ultimele articole.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

13 comentarii la „Vreau să îmi fac irigații cu picurare”

  1. Furtun gradina asa am reusit sa pun imaginea 😀 dar la 2500 m de gradina, ceva de genul asta folosesc, si o minune de asta, atunci cand nu am timp sa stau cu frutunul in mana, aspresoare de irigat desfac capatul furtunului, si il pun la chiestia aia, care se invarte si uda cam 10 m patrati in jurul ei, insa fiind gradina pe lung, solutia este doar pana la jumatatea ei, de acolo, butoi de 120 l si bag manual, am noroc ca in capat, am livada, si acolo bag cate 10 l la fiecare pom si asta e 🙂 mai departe nu duce hidroforul, decat daca risc sa imi explodeze tevile prin casa 😀 ca as pune 2 furtune, ca se pot prelungi.

    Răspunde
    • ti-am editat comentariul, cand pui link-uri lungi si mai mult de 2, le blocheaza automat.

      Nu stiu daca varianta 1 e ok la 2500 mp, varianta 2 nu e ok deloc, decat la udat gazonul.
      La plante daca uzi pe frunze le distruge.

      Răspunde
    • Decât să pui doar 10 litri la pom, mai bine nu le pune deloc. Pomii necesită multă apă, minim 50-60 litri, pentru ca rădăcinile să le fie puternice. 10 litri nu se duc prea adânc, așa că rădăcinile vor fi nevoite să stea la suprafață pentru a primi apă. Iar astfel rezultă un pom slab, care în câțiva ani se va usca.

      Răspunde
      • In principiu este pentru rosii si ardei, am si 4 pomi acolo….oricum nu ii udam eu prea mult.

        Cand ud la sant poate ud mai mult, oricum intentia e ca prin picurare sa tin mereu zona umeda.

        Răspunde
      • Unde pun 10 litri sunt pomi tineri, până în 15 ani majoritatea corcoduși, am 2 cireși uriași care da semne de îmbolnăvire, ei sunt poziționați undeva la 6/7 metri distanță unul de celălalt și sunt din aia la 30 metri înălțime, și unul dintre ei are la rădăcina un beci betonat,bine sensul că e la un metru distanță de tulpina acel beci, și are și o anexă peste el acel beci, și la maxim 2 metri de tulpina mai are o anexă (așa au construit ai mei) și mă rog daca le vezi de la distanță coroana, ai tendința să crezi că e un singur pom, in realitate sunt 2 pomi din același soi, și am observat că între ei, la ambii pomi, unde se face îmbunarea lor, incepe sa se usuce, crengile care trec unele prin altele, se usucă, și nu mai au la fel de multa vitalitate, au o structură mai casanta 😐. Nu știu ce as putea sa fac sa ii revigorez 😒. Țin foarte mult la ei, fac parte din familie 😇

        Răspunde
          • Am inteles 🙂 in anul in care sa nascut Denis, pomul cu beci l radacina se uscase jumatate, pur si simplu partea dinspre strada a coroanei era uscata, si pentru ca e mare, l-am lasat si noi asa, nu am taiat ce era uscat, pur si simplu in mijlocul verii au cazut frunzele, nu a facut fructe… si al doilea an, aceeasi parte din coroana a inflorit si acum e verde 🙂 deci clar trebuie un profesionist, ca alftfel chiar risc sa tai ce este viu 🙂

            Răspunde
  2. Varianta 1, este ok, daca nu ai spini pe traseu, in cazul meu am niste trandafiri pe langa trotuar si pe langa fantana, si se inteapa usor, trebuie avut grija la traseu :D, aspersorul il montez, in modul ca, scot capatul cu jet, si agat in el „elicea” aia :)) am udat si manual, foarte muuult timp, mi-a cam ajuns 😀 nici asa nu cam scapat complet ca e suprfata mare, dar pun butoaie de 120 l la capatul furtunului, si ma ” administrez” de acolo 😀 ce mai recomand pentru irigatii, este sa ai fantana, in primul rand pentru ca se consuma apa de rupe, si sa o platesti la m….. si 2, deoarece apa din retea contine clor, ceea ce nu recomand pentru plante…

    Răspunde
      • butoi ce recomand e cel, in care se aduna strugurii pentru vin, dar din plastic… , cauti cada din plastic pentru vin, 1200 litri, si vezi ca ar trebui sa fie si din alea cu canea pentru pus robinet, prin acel robinet in mod normal se scoate mustul, si apoi vinul limpede (inainte de teasc) insa in cazul tau se va scoate apa 😀 partea buna este sa poti monta furtunul direct la acel robinet :D, iar cu fantana… mai incerca 😀 cauta alt profesionist 😀

        Răspunde
          • mai putin decat o camera? :))) in 5 minute o termin :))) nu ma intelege gresit, nu ma dau in vant dupa munca fizica, insa cand e vorba de facut la mine acasa, parca nici pe altu nu as plati :))) si da, de partea cu udatul eu ma ocupam 😀 si in general la toate treburile de acasa care tin de folosirea apei :)) udat gradina, adapat animale, spalat vase, spalat rufe, daca e si in aer liber chiar ma relaxeaza 🙂

            Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.