Home » Bani/Viață » Un fond de economii pentru urgențe îți poate salva viitorul

banigreu
Sunt un fascinat al banilor, analizez oamenii și felul în care își gestionează finanțele indiferent de starea lor.

Am deschis de mai multe ori subiectul economiilor cu diferse persoane, am făcut asta cu persoane care au venituri mari dar și cu persoane care au venituri minime.

De la majoritatea care nu fac economii am găsit cam aceleași răspunsuri:
Că nu pot strânge bani că e salariul mic, dacă e salariul mare nu pot renunța la serile în oraș, că etc.

Am stat și am făcut calcule, nu contează cât câștigi, dacă vrei să strângi, strângi. Apoi am să explic de ce este vital să ai bani la saltea.

Am să dau exemplul unui individ care câștiga 1000 lei pe lună și se plângea că cu acest venit abia rezistă. Că abia plătește întreținerea, mâncarea, etc. Însă individul nu s-a gândit că ar putea să nu mai fumez un pachet de țigări la 2 zile ci la 3 zile si nu ar simți diferența, că ar putea să nu mai bea o bere în fiecare seară ci la două zile. Că ar putea să își ia pachet de acasă în loc să dea 10 lei zilnic pe șaorma.

Dacă fac niște calcule la tot ce am zis eu, deja ar economisi lejer niște sute de lei.

Evident toate discuțiile au dus în “Tu îți permiți să vorbești de economii pentru că încasezi bine”, total greșit.

Încasez bine dar am cheltuieli mai mari, cheltuielile mele lunare sunt de 4-5 ori mai mari față de cheltuilile unui om cu 1000 lei lunar.

Eu sunt pe principiul că trebuie să am mereu 3000-5000 de euro de zile negre. Poate sunt dat afară de la muncă, nu vreau să simt presiunea ratelor și să accept primul job, vreau să am timp să aleg job-ul.
Poate îmi pică mașina, îmi cad electrocasnicele din casă, nu vreau să mă duc să fac rate pentru a mă întinde peste zona mea de confort.

Un om cu 1000 lei lunar ar putea lejer să strângă minim 1200 lei într-un an de zile. O concediere i-ar permite acelui om să aibă o lună de zile la dispoziție să se reangajeze, astfel ar evita job-urile sub pretențiile lui.

La fel, îi pică mașina de spălat, o cumpără din economii, nu face rată la bancă să își dea calculele peste cap.

Banii, mulți sau puțini sunt niște cifre relative care asigură anumite zone de confort și stiluri de viață, însă ca principiu de bază, se pot aplica economiile pe orice palier de venituri.

Cei mai mulți nu înteleg că veniturile mari aduc costuri mari. Ei cred că dacă acum câștigă 1000 lei ca vânzător la chioșc, ar avea aceleași cheltuieli de mâine dacă ar deveni directori și ar câștiga 6000 lei.

Dacă aplicăm totul în procente, veți vedea că raportul cheltuieli vs venituri sunt egale indiferent de sumele câștigate.

Evident, mai mulți bani aduc un stil de viață mai plăcut, dar acel stil se plătește.

Am văzut colegi care câștigă bine, la fel nu pot strânge bani și mereu se plâng. Câștigă dublu față de media țării dar niciodată nu au bani. Dacă le zici să mai mănânce seara și pe acasă nu doar în oraș, să își mai cumpere și pantofi de 300 lei nu doar de 1000 lei al 2-3 luni, că pișcina nu trebuie să fie de 4 ori pe săptămână, poate fi doar în weekend, îți spun imediat “Păi și pentru ce mai muncesc?”.

Corect, pentru asta muncim, pentru aceste plăceri și pentru a trăi, dar nu te mai plânge că nu ai niciodată bani, că stârnești scârbă când mergi să te împrumuți la colegi deși ei știu ce venituri ai și cum spargi banii.

În concluzie, oricine poate strânge, suma strânsă este echivalentă cu salvarea lor în caz de pierderea job-ului, stricăciuni, etc. Repet, pentru mine 3000€ mi-ar acoperi doar cheltuielile pe 3 luni, alții cu 3000 de lei și-ar acoper cheltuielile pe 3 luni, deci suma nu este relevantă atât timp cât ea este corelată direct cu necesitățile și posibilitățile tale.

,
SHARE WITH FRIENDS:  
        
          

Comentarii

  1. Și eu sunt total de acord cu tine. Dacă un om renunță la anumite „luxuri” atunci poate să facă și economie. Dacă nu, nu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Name *
Email *
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.