Tot aud la radio, tv, presă şi internet tot mai mulţi oameni care se plâng de creditele în CHF, că a crescut , că nu este corect.
Mama a făcut prin 2008 un credit în CHF nu mai reţin cât era pe atunci cursul, cred că undeva la 2.4 lei. După vreo doi ani CHF-ul galopa rapid şi se apropia de valoarea unui dolar. Ce a făcut femeia? S-a dus repede şi a refinanţat creditul în euro. A pierdut rapid în 2 ani ceva bani însă acum rata era mult mai mică convenabilă iar euro era stabil. Avea acum o rată de circa 700 ron faţa de 1200 ron, mai avea o rată pe la BCR de vreo 1100 ron, deci până să facă refinanţarea, plătea lunar circa 2400 ron doar pe rate. După refinanţare s-a dus pe la 1900 -2000 ron dar scăpase de acel crunt CHF.
Prin 2013 leul a câştigat teren, euro tot varia aşa că a refinanţat toate creditele şi le-a unit, refinanţarea s-a făcut în lei. Pentru că are peste 60 de ani nu i-au dat decât pe 8 ani de zile cu o rată de circa 1500 ron. Creditul total este de 120.000 ron, cu dobândă la final ajunge pe la 140.000.
Concluzia? Femeia a reacţionat rapid şi a reuşit să se adapteze pieţei. A pierdut din conversii, din refinanţari nu a pierdut pentru că s-au plătit creditele cu ramburs anticipat.
Acum îşi permite ratele, mai are vreo 6 ani de plătit. Leul beneficiază de alt statut.
Povestea românilor cu CHF. Prin iulie când am căutat să îmi iau apartament , era un domn care îşi luase casa în 2007 prin CHF, în 2014 nu doar că era dator băncii dar dacă vindea apartamentul nu reuşea să achite creditul, mai rămânea cu o sumă importantă dator. Asta odată din cursul CHF şi odată din valoarea imobilelor la acea vreme. La acea vreme el a dat două miliarde pe apartament iar acum abia de se mai vindea cu 130.000 .
Bun, ce nu au făcut românii care acum plâng? Nimic, doar plâng.
Dacă de la dată la care ai accesat creditul şi până azi nu ai încercat să îl refinanţezi pe altă monedă deşi ai tot văzut că CHF a tot crescut, ce ai tot aşteptat? Să facă ceva BNR? BNR poate interveni pe o monedă de larg consum, pe o monedă cu o fluctuaţie moderată, nu poate interveni pe o monedă care şi-a triplat valoarea.
Deci ce te-a reţinut să faci ceva până acum?
Apoi mai există o variantă dar implică implicare….iar românul care a plâns ani de zile că îi cresc ratele nu se va implica.
Exista o teorie care spune că ai putea să dai în judecată banca, tu ai făcut credit în CHF dar ţi-au dat lei asta dacă i-ai primit tu în mână.
Apoi poate ai făcut credit pentru casă, la fel. Din acte poţi dovedi că tu ai făcut credit în CHF dar ei au plătit în lei casa ta, deci tu ar trebui să achiţi acea sumă în lei + dobânda. La o conversie a acelei sume în lei spre CHF rata ar trebui să iasă mult mai mică. Pentru că tu ai luat 50.000 CHF care însemnau atunci 125.000, acum 125.000 la cursul de 4.42 ron înseamnă 28.000 CHF. Pe scurt tu trebuie să ceri să achiţi ratele la suma încasată. Dacă primeai banii în CHF nu prea mai aveai ce să faci, dar cu tu i-ai primit în lei, există scăpare.