Fie că folisiți lapte din alăptat sau lapte , ar trebui să vă asigurați întotdeauna că sunt curate și sterilizate toate tipurile de obiecte folosite pentru bebelușul dumneavoastră. Vorbim de sticle, biberoane, lingurițe și tetine, orice dispozitive anticolici, suzete, precum și orice linguri și seringi folosite pentru administrarea medicamentelor. Copiii nou-nascuti au un sistem imunitar vulnerabil, ceea ce înseamnă că sunt mult mai sensibili la microbii de zi cu zi și bacteriile, care sunt de obicei inofensive pentru adulți.
Acestea pot provoca boli la copii mici, vărsături, diaree și afte bucale , acestea sunt deosebit de frecvente. Sterilizarea obiectelor pentru copii și alte echipamente de hrănire reduce riscul copilului care vine în contact cu acești germeni și, prin urmare, scade riscul îmbolnăvire.
Ce echipamente de sterilizare putem folosi?
Putem folosi aparate speciale sau putem folosi metode clasice. Totuși, când este vorba de copii noștri, nu prea aș opta pentru metodele „băbești”.
Evident, parte din metodele clasice trebuiesc utilizate zi de zi. Cum ar fi spălatul pe mâini înainte de a umbla cu obiectele copilului, depozitarea alientelor, spălatul pe jos cu un mop cu aburi, etc.
Apoi, mereu spălăm bine obiectele copiilor cu apă caldă și detergenți, după care clătim bine recipientele și le punem la uscat. Pentru siguranță, ar fi bine să clătiți iar recipientele înainte de folosire. În acestea se ma poate depune praf, microbi, etc.
O idee destul mai scumpă ar fi un kit complet pentru hrănire și sterilizare. Acesta costă în jur de 1000 lei, dar îl vei folosi mulți ani, cel puțin până pe la vârsta de 5 ani.
Include:
• 1 sterilizator electric cu aburi Tommee Tippee
• 1 incalzitor electric Tommee Tippee
• 1 sterilizator pentru un singur biberon
• 3 biberoane x 150 ml cu tetine anticolici flux lent (1 picatura) recomandate bebelusilor incepand de la 0 luni
• 5 biberoane x 260 ml cu tetine anticolici flux lent (1 picatura) recomandate bebelusilor incepand de la 0 luni
• 2 tetine anticolici din silicon, flux mediu (2 picaturi) recomandate copiilor peste 3 luni
• 2 tetine anticolici din silicon, flux rapid (3 picaturi) recomandate copiilor peste 6 luni
• 6 doze pentru stocarea laptelui praf
• 2 huse termoizolante pentru pastrarea laptelui cald sau rece
• 1 perie pentru curatarea biberoanelor si a tetinelor
• 1 suzeta din silicon recomandata copiilor cu varsta 0-3 luni
• 1 cleste pentru prinderea accesoriilor.
Vezi detalii complete și ofertă
Kit-ul complet prezentat mai sus poate să pară scump, dar dacă luați și calculați fiecare accesoriu în parte, calculați partea de mobilitate (concedii, deplasări cu bebe, etc) , huse termoizolante, suzete, perii, tetine…cred că depășesc prețul, luate individual.
Însă, există și soluții mai ieftine. Acestea se regăsesc în aparatele de sterilizare. Doar asta fac, nu au accesorii.
Prețurile variază între 150 și 400 lei.
Vezi modele sterilizatoare și preț
Dacă nu vrei să apelezi la o soluție profesională, poți aplica și modelul clasic.
Obiectele bebelușului se pot steriliza și prin fierbere. Pui un vas mare (oală) pe foc, pui biberoanele, sticluțele circa 10 minute în apă , în timp ce fierbe.
Procesul se repetă de cel puțin odată pe zi cu fiecare obiect ce necesită sterilizare.
Trebuie să știți că prin fierbere, materialul din care sunt făcute tetinele și suzetele, își pierde din proprietăți. Practic, prin fierbere le expuneți unui grad mai mare de uzură.