O să îți las aici câteva sfaturi practice, testate despre cum să reduci factura la gaz / căldură.
Pe lângă clasicele izolații bune, verificarea pierderilor de căldură prin ferestre, zidărie, mai sunt mici aspecte ce pot ajuta substanțial.
Robinet Termostat
În primul rând recomand montarea unor robineți cu cap termostat, aceștia ajută foarte mult în randamentul centralei. Găsim aici o gamă largă, aș recomanda Ferro sau Danfos
Care este rolul acestor robineți? Camerele nu seamănă între ele, unele se încălzesc mai repede, altele mai greu, unele sunt mai mari, mai mici.
Astfel, daca aveți o temperatură setată în casă, să spunem 23 de grade, centrala termică va funcționa până când se va atinge acea temperatură din camera unde este amplasat termostatul ambiental sau apa din calorifere dacă este pe direct.
Însă, daca un dormitor de exemplu s-a încălzit deja, robinetul termostat închide alimentarea în acel calorifer. Asta ducând automat la o putere mai mare de lucru pentru centrală în celelalte camere.
Practic, mai puțină apă de încălzit, mai puțină muncă pentru centrala termică. Randamentul centralei termice crește foarte mult iar camerele se încălzesc mai repede.
Atenție, un calorifer e bine să nu aibă termostat pentru a asigura traseul continuu a centralei termice, în general cel din baie, port prosop se ține fără robinet termostat.
Termostat Ambiental
Termostatul ambiental este obligatoriu, nu este un moft. Auzeam o colegă care se plângea de facturi imense dar ea seta temperatura din centrala termică.
Mi-a luat puțin să îi explic beneficiile și ce face exact termostatul ambiental, s-a simțit instant la facturi.
Eu aș recomanda un termostat ambiental care să aibă setări pe zile, pe ore, zi/noapte.
Asta pentru că ai momente când nu e nimeni în casă, ai concedii, iar în general noaptea se ține centrala cu un grad sub temperatura de zi. O listă puteți consulta aici, până în 300 de lei, nu dați mai mult.
Dacă doriți o investiție mai serioasă, mai high tech, atunci puteți opta pentru un smart, dar asta înseamnă că și robineții termostatați trebuie să fie smart. Sau puteți avea doar termostatul.
Vă ajută că puteți controla temperatura de pe telefon, de exemplu vă apare o călătorie neprevăzută și nu mai treceți pe acasă, puteți seta temperatura de la distanță. Sau poate vă prelungiți concediul iar termostatul era setat să înceapă încălzirea în ziua sosirii dumneavoastră, la fel puteți seta de la distanță valorile. Aveți o aici o gamă de termostate smart.
Setarea termostatului
Anumite modele au pasul din 0,5 în 0,5 grade, asta înseamnă marjă de un grad. Adică, dacă termostatul este setat la 22 de grade, el va porni când ajunge la 21,5 și va ține centrala în funcțiune până la 22,5 grade.
Dacă tot vă doriți 22 de grade, atunci trebuie să setați 21,5 temperatura.
Fiecare grad în jos reduce consumul de gaz cu 5%, automat implicit și factura pentru căldură.
Setarile de noapte sau zi, să nu fie mai mult de 1 grad între ele, altfel diferențele se vor simți atât în temperatura ambientală dar și în factură.
Dacă lucrezi de la 09 la 18:00, poți seta termostatul să scadă temperatura la ora 09:00 și să înceapă să o crească la ora 17:00, astfel că la ora 18:00 să ai deja temperatura dorită în casă.
Plecatul în concediu, peste tot îți recomandă să duci centrala la 16 grade, anumite modele de termostat au butonul bagaj, adică modul concediu.
Temperatura de 16 grade este temperatura optimă pentru a evita înghețul, dar eu nu sunt de acord cu ea.
Dacă locuiești la apartament, ar avea logică, asta dacă vecinii tăi încălzesc apartamentele.
Dar dacă locuiești la casă, nu recomand, experiment făcut pe propria factură de gaz.
Să spunem că pleci 4-5 zile de sărbători și setezi termostatul la 16 grade. La casă toți pereții sunt exterior.
La 16 grade se răcește toată zidăria, beton, cărămidă, plafoane, tot! Centralei îi va lua 3-4 zile de funcționare continuă doar să echilibreze iar temperatura în toată casa.
De la 16 grade la 22 temperatura dorită, este o diferență enormă de 6 grade, pereții se răcesc, durează câteva zile transferul termic invers.
Eu recomand atunci când pleci de acasă să nu ai mai mult de 3 grade față de temperatura normală. Dacă totuși pleci o perioadă mai lungă, abia atunci poți seta la 16 grade.
Dacă pleci două săptămâni iar centralei îi trebuie 3-4 zile să restabilească temperatura, atunci calculele ies bine pentru o temperatură de 16 grade.
Centrală termică bine adaptată spatiului. Dacă ai peste 100 mp și e casă, crede-mă că o centrală de 24kw nu face față, se va chinui mereu să tragă.
Am făcut diferență între cea de 25 kw și cea de 32 kw, cea de 32 încălzește foarte repede, funcționează puțin. În specificații veți găsi că acoperă x metri, dar una e casa, alta e apartament, la casă doar dacă deschizi ușa la intrare și a fugit căldura!
Centrala termică cu condensare, aici chiar nu mai este niciun secret, da, chiar sunt mai eficiente și micșorează factura la gaz.
Deși sunt mai scumpe, eu recomand Viessmann când vine vorba de centrale termice, e drept, nu e o centrală de buget dar…o centrală nu o cumperi azi să o înlocuiești în 2 ani.
Sunt utile sfaturile și foarte binevenite, economisirea devenind mai usoară.