Mașina, un obiect atât de scump și drag nouă, un obiect care ne face viața mai ușoară, ne cară din loc în loc.
Mașina este cumva oglinda noastră. Nu mă refer la marcă ci la felul în care o întreținem. Este evident că ne dorim ca mașina noastră să fie mereu curată, mereu strălucitoare.
O polishare la un centru autorizat ne costă circa 250 lei, poate mai mult. O ceruire ceva mai puțin, însă nu ne permitem să ducem mașina în fiecare zi la lustruire și ceruire.
În plus, nu știu dacă ați fost atenți, dar mie nu îmi place niciodată cu îmi lustruiesc și ceruiesc băieții ăia mașina. Ei o fac din rutină, pe repede înainte că mai au și pe alții la rând.
Unelte necesare pentru lustruire și ceruire:
- Aparat de polish ->găsești aici<-
- Pastă de polish pentru metal – aici
- Soluții și kit-uri pentru plastic, faruri și interior – aici
- Ceară – alege din selecție conform tipului tău de vopsea – aici
Cum să faci un polish mașinii tale:
În primul rând, va trebui să vă asigurați care părți ale mașinii sunt din plastic sau din metal. Multe mașini moderne au caracteristici care arata ca metalul, dar care sunt fie din plastic sau metal cromat, care a fost vopsit si apoi acoperit cu un lac transparent, pentru a reduce șansele de formare a ruginii sau zgârierea. Acestea sunt de obicei barele, aripile, ornamentele.
1. Dacă nu ești sigur ce părți sunt din metal și ce părți sunt din plastic, începe să o lustruire ușoară pe o suprafață mică, cu aparatul de polish sau cu o cârpă de polish.
2. Dacă pe cârpa de polish ai reziduri închise, înseamnă că este suprafață metalică. Suprafețele din plastic nu este recomandat să le lustruiesți cu aparatul, încerci ușor cu un burete. Aparatul poate eroda lacul de protecție de pe suprafețele plasticate.
3. Mașina trebuie să fie bine spălată, asigură-te că suprafața nu este plină de praf sau particule de mizerie.
4. Aplică soliția de lustruire și începe polisharea, nu apăra prea tare, aceasta are proprietăți de curațare suficiente încât să nu necesite forță.
5. Polish pe faruri, acoperă suprafețele vopsite, pasta pentru faruri are proprietăți mai puternice fată de cea pentru vopsea. Cea de faruri poate elimina zgârieturile și gălbeneala din plastic.
6. Lustruiți jențile, alea sunt evident din metal, deci se pot lustrui și cu aparatul de polishat.
Cum să ceruiești mașina
După ce ai terminat lustruirea, ceruirea poate începe. Ceruirea va menține aspectul de strălucire multe zile, în plus aceasta protejează culoarea și vopseaua de efectele cliemi. Ceruirea se face foarte ușor, nu ai nevoie de aparate sofisticate sau de prea multă experiență. Trebuie doar să urmezi instrucțiunile de pe produsele alese, și ia în considerare sfaturile de mai jos:
1. Atenție la produs, trebuie să alegi ceara potrivită pentru vopseaua ta. Acestea se găsesc pe culori de vopsele, vopsele mate sau metalizate.
2. Asigurați-vă că soluția este pentru lacuri, dacă mașina ta are lac de protecție peste vopsea, atunci va trebui să alegi o ceara care se poate aplica peste lac. Ceara care nu este pentru lac, este prea abrazivă, este destinată direct vopselelor neacoperite de lac.
3. Dacă ești grăbit și nu ai timp să faci o ceruire ca la carte, poți cumpăra un spray de ceruire, acesta se aplică doar prin pulverizare.