Oamenii din marketing sunt prea mandri sa asculte pareri

Toate companiile care vand sau presteaza servicii si se adreseaza direct cumparatorului in offline folosesc pliante.

Am sa explic ce inseamna pliant hard:
Este genul de pliant facut ca o carticica cu mii de culori, milioane de detalii si sute de poze.

Pliantul direct content este pliantul simplu, cu o imagine , o schema de produs si o paleta minima de culori.

Prin natura job-ului meu am putut trag niste concluzii in cei 3 ani de activitate. Companiile cheltuiesc anual sute de mii de euro pe pliante ce ajung imediat la cosul de gunoi fara sa atinga nici 10% din piata targetata.

Asta pentru ca toate companiile vor sa arate frumos si sa para profi uitand scopul principal al pliantului, adica acela de a ajunge la client.

Am fost in 9 orase anul acesta si peste tot am gasit tot felul de oferte, peste tot omul de rand a reactionat cel mai bine la tipul de reclama simpla. Practic pliantul este forma unei promovari nonverbale , el nu trebuie sa despice firul in 4 incat sa ofere clientului posibilitatea de a avea dubii, el trebuie sa straneasca curiozitatea incat acel client sa contacteze compania pentru mai multe detalii, deoarece cele mai bune detalii le poti da atunci cand afli nevoia si utilitatea produsului pentru acel client.

Compania la care activez are cel mai simplu pliant daca fac o comparatie cu urmatoarele doua companii din domeniu si tot nu e indeajuns de simplu.

Pliantul este sintetizat pe preturi si servicii insa are 4 pagini si multe culori, omul se pierde in detalii, plus ca suntem setati sa discreditam pliantele inainte sa le citim (fapt dovedit prin mii de clienti ce aveau pliantul in fata dar nu stiau pentru ce este).

Asadar eu folosesc pe langa pliantele clasice de la companie si un „home made” pentru care am obtinut aprobare sa il folosim.

Acel pliant home made are cea mai buna rata de conversie la client. Este aerisit, e negru pe alb, e simplu, e fara detalii, e menit sa il faca pe client sa sune compania pentru a se informa.

Practic asta ne dorim, nu ne dorim sa isi faca idei preconcepute clientii sau sa citeasca x combinatii de servicii cu x oferte dar el poate nu are nevoie de toate acele servicii, ne dorim sa aflam nevoia clientul pentru ca relatia cu el sa devina profitabila pentru ambele tabere.

images

Un pliant viu colorat, zeci de pagini si detalii arata in mintea clientului fix ca poza asta:

Si totusi chestia asta este dovedita de mult timp insa companiile inca ingroapa multi bani in pliante si publicitate aiurea.

Iau un exemplu, pliantul Telekom Romania. Are 24 de pagini viu colorate si putin din oferta. Frate omul abia citeste 5 randuri dintr-un pliant si daca nu ajung la el prin acele randuri, ce sanse mai am sa imi citeasca 24 de pagini? I-am dat un pliant nu o carte.

Aceste „gropi” de bani se intampla deobicei datorita oamenilor de la marketing care nu vor sa asculte sfaturile oamenilor care lucreaza cu productia lor.

Oamenii de la marketing sunt in mai toate companiile niste oameni care le stiu pe toate, stiu ei ca daca pui o poza frumoasa pe prima pagina aratam bine, poti sa pui o poza sa arati bine cand campania ta se concentreaza pe Brand nu pe vanzari. Cand imi concepi un pliant prin care trebuie sa vand , am nevoie sa fie aerisit, cu detalii de contact vizibile si mesaj care sa ajunga instant la client.

Candva am cerut 4 modificari pe niste pliante, mi s-a spus in fata „Asta pot, asta pot dar asta si asta nu”, am intrebat de ce si mi s-a raspuns „Pentru ca avem niste tipi acolo care asa vor ei si influenteaza boardul administrativ ca asa e bine chiar daca mesajul nu este util si ne incurca”.
Pai bine dar eu am nevoie de un pliant pe o culoare deschisa, cand de contact pe fata pe fond deschis daca il mai puneti pe spate nu apuca sa ajunga la client, vreau sa il faceti din 4 pagini nu din 8.

Asadar s-a facut din 4 pagini si s-a pus campul pe fata. Atat, inteleg si logica celor de la marketing dar repet, cand imi dai sa vand am nevoie sa imi optimizezi totul asa cum am nevoie, cand vrei sa promovam un produs nou fara a fi concentrati pe vanzarea lui poti sa il faci cum vrei.

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut nou pe email. Vei primi un singur email pe săptămână cu ultimele articole.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.