Home » D'ale ML » Lasă-te de fumat acum, îți spun și cum să te lași de fumat

LAsa-te de fumat
Deși acest blog este proaspăt, vechii mei cititori de pe cky.ro știu că am mai avut un episod când m-am lăsat pentru 8 luni de fumat, acum ar cam fi timpul să o fac iar.

Un fumător care nu s-a lăsat niciodată de fumat nu va înțelege beneficiile acelor momente, nu va ști care este diferența și cu siguranță nu se va lupta pentru asta. Sau mai rău, un fumător care s-a lăsat prin voință și după 1-2 săptămâni nu a mai rezistat și s-a apucat iar, e mai greu să îi arăți beneficiile.

Am zis că este cazul să mă las iar de fumat, simt că am ajuns la supra plin, simt că mâncarea nu mai are gust, am dureri frecvente de cap și îmi zvâcnesc venele (normal dau mereu vina pe tensiune), sunt mereu obosit și am probleme dimineața când mă trezesc, nu am chef de plimbări și alte chestii, alcoolul își face mai repede efectul.

Tot ce am scris mai sus este din cauza fumatului, credeți-mă am trăit 8 luni fără țigară și știu ce zic. Restul afecțiunilor sunt mituri, țigara e dușmanul nr. 1 care mai apoi sprijină și alte afecțiuni de care suferi.

Prima dată m-am lăsat de prin voință, după 3 zile fumam iar, chiar ostentativ. Apoi m-am lăsat de tot cu cartea lui Allen Carr. Recunosc că am fost sceptic, încercasem și țigară electronică, plasture și gumă. Apoi pentru a-mi pregăti psihicul să accepte cartea mi-am zis într-una “Până la urmă dacă nu mă las, am mai citit o carte”.

În timp ce citeam mă cuprindeau niște emoții enorme, în carte nu scria nimic cum îmi imaginam eu. Eu credeam că o să fie studii pe câți bani cheltui, ce boli fac, morți incredibile. Când de fapt tot textul era unul pur rațional și care prin prepetiție reușea să îți înlăture orice preconcepție adunată în minte despre fumat.

Eram ca un copil, abia așteptam să dau pagină după pagină, în carte spunea să fumez în timp ce citesc doar că eu parcă nici să mănânc nu mai doream, doream să termin cartea și să mă las. Am avut și un mic moment de îndoială, m-am oprit pentru o clipă și încercam să mă imaginez cum ar fi ziua de mâine fără să mai fumez, atunci iar panică. E o prostie, nu te gândi la ziua de mâine când nu vei mai fuma, ea va veni natural și va fi super.

De fapt a doua zi după ce am terminat seara cartea, m-am trezit, mi-am băut cafeaua fără pic de remușcare sau gând după țigară. Așa a fost timp de 3 săptămâni. Abia după 3 săptămâni am avut o clipă în care mai că era să aprind o țigară și două vise din care am sărit brusc, visasem că am fumat. După aceste episoade au durat luni de zile fără să clipesc. Nu mă feream de fumători, nu mă feream de subiect, din contră mă întărea ori de câte ori povesteam cum m-am lăsat.

Din păcate acum nu își mai face efectul asupra mea, am recitit cartea de 4 ori, am ascultat audiobook-ul de 2 ori și nimic. Nu mai are același impact, este și normal eu deja știu ce scrie în fiecare pagină ce urmează să o parcurg. Dar iar e vina mea, am căutat mereu ceva moca, am căutat să retrăiesc sentimentul de prima dată.

Mare greșeală, eu de fapt trebuia să zic “Gata nu mai fumez” pentru că principiile le aveam deja, știam cartea pe de rost și mai important, deja mă lăsasem odată și știam că nu e greu, că nu se simte nici o abstinență, că sevrajul e atât de ușor încât dacă întorci privirea 1 minut de la el, îți trece toată ziua. Și știam și cum e viața după țigară.

Deci omule, eu am scris articolul ăsta mai mult pentru mine dar este și mai valabil pentru tine. Nu aștepta momentul potrivit să te lași de fumat, nu va veni niciodată. Când vei zice “Nu mă las azi că am niște proiecte și nu îmi permit să fiu distras” de fapt vei face o mare greșeală. Țigara te distrage de la munca ta mereu, ea te scoate afară să fumezi, ea te agită. Și după ce trece acel moment tensionat nu te vei lăsa oricum, fie că acum fumezi victorios, fie vine alt moment tensionat.

Sfat, nu încerca să te lași în mijlocul zilei. Cel mai ușor este într-o dimineață. Asta pentru că ultima ta țigară a fost stinsă înainte de culcare cu cel puțin 8 ore înainte. Deja în organism nu mai ai nicotină de câteva ore bune, creierul a învațat să supraviețuiască acelor ore, nu te-a trezit din somn să fumezi. Deci continuă pe linia minții tale, păstrează sentimentul. Dacă reușești să nu fumezi la cafea prima țigară a zilei, cel mai probabil nu vei mai fuma toată ziua. Dar repet, nu încurajez nici o altă metodă de cât cartea lui Allen Carr.

Știu că mulți s-au lăsat prin voință, dar știu și mai mulți care au eșuat prin voință.

PS : Acordați o șansă cărții și ignorați metodele cu magneți, plasturi, gume, electronice sau celebrele cărți cu “Lasa-te de fumat în 10 pași simpli” , “Lasă-te în 30 de zile”. Există o logică, există un traseu dar nu există pași și cu siguranță nimeni nu poate prezice în câte zile te poți lăsa. Adică dacă eu m-am lăsat în 3 zile (atât a durat să termin cartea) , ăstora de ce le trebuie 30 de zile? Citesc 1 rând pe zi?

,
SHARE WITH FRIENDS:  
        
          

Comentarii

 1. Perfu says:

  Eu am tot incercat sa ma las de fumat si degeaba , adevarul e ca nici ambitie nu prea am avut , cat despre miturile despre fumatori pot sa zic ca multe dintre ele nu sunt deloc reale

  • Andrei says:

   Îți recomand cu toată încrederea În sfârșit nefumător a lui Allen Carr, citește-o toată, în 3-4 zile ar fi ok. Acordă atenție textului.
   Prin ambiție…sunt la a 3-a zi de când am scris articolul și tot am fumat 2-3 țigări pe zi 🙁

 2. Andrei says:

  Poți citi 10 cărți, dacă nu ai voință nu vei reuși niciodată. Un prieten bun, îmi repeta mereu ca nu sunt suficient de puternic ca să mă pot lăsa de fumat până la un moment când nu am mai rezistat eu și chiar m-am lăsat. Succes și multă putere de caracter!

 3. Rãzvan says:

  Pãi dacã te-ai lãsat și reapucat, înseamnã cã metoda nu a fost chiar eficientã, nu? :))

  • Andrei says:

   Ba da Răzvan, cartea m-a ajutat să mă las, mai departe a ținut de prostia mea. Dacă azi îți rupi o mână și medicul te oprează, după 8 luni ți-o rupi iar, înseamnă că medicul nu te-a operat bine?

 4. Nu prea cred in carti… eu am incercat cu o tigara electronica si a avut succes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Name *
Email *
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.