Cum aleg o centrală termică

Centrală termică trebuie aleasă în primul rând după câteva criterii tehnice esențiale care au la bază necesarul de energie al locuinței.

Primele aspecte la care trebuie să ne gândim sunt :

  • Suprafața și volumul spațiului/locuinței pe care dorim să o încălzim
  • Cât de bine sau dacă este izolată locuința, ce pierderi/efort în plus ar necesita
  • Numărul de consumatori de apă menajeră, persoane în locuință și flux de utilizare
  • Numărul de spații de serviciu, băi și bucătării

centrala2

Acum vom trece la principalele criterii pentru alegerea unei centrale termice


Capacitatea centralei termice de furnizare a apei calde pe instalație

Capacitatea  de ACM dezvoltată se bazează pe puterea termica a centralei, aceasta  se masoara prin debitul redat in litri/minut între debitul de apa rece din retea si apa calda de la robinet de  30 – 35 C°.

Dacă puterea centralei este mai mare, crește și debitul ACM, necesar în cazul unor consumatori simultani în locuință.

Un robinet normal de chiuvetă are un debit de circa 10 – 11 l/min , în timp ce un furtun cu cap de duș are un debit de 7 – 8 l/min . Din acest motiv debitul de apă caldă scade atunci când sunt mai mulți consumatori simultani.

De exemplu atunci când cineva face duș și o altă persoană utilizează robinetul de bucătărie pe apă caldă, eficiența de încălzire scade, specialiștii recomandă o centrală de cel puțin 28-30 KW.

Eu consider că este cam mult, în medie o centrală de 25 KW reușește pe timp de iarnă să acopere o suprafață de încălzire de până la 150 mp2.

Acel consum simultan de duș+robinet nu se întâmplă foarte des, în plus robinetul de bucătărie nu îl folosim în medie mai mult de 1-2 minute.

Specialiștii recomandă pentru locuințele cu mai mulți utilizatori centralele cu boiler mare. Acestea stochează apa menajeră pentru uz casnic fără să afecteze eficiența de încălzire a instalației.

Ți-am selectat atent câteva centrale termice pentru suprafețe de până la 150 mp2

Vezi modele de centrale termice

Randamentul si eficienta energetica a centralei termice

Astăzi nu mai putem vorbi dacă optăm sau nu pentru o centrală termică în condensare.

Conform legii nu mai putem monta centrale termice care nu sunt în condensare.

Acestea consumă mai puțin, au o eficiență net superioară energetică. Centralele termice în condesare permit recuperarea gazului din condes, adică gazul care se pierdea prin condes este „reciclat”, astfel că centrala reproduce arderea cu acest gaz, eficiența energetică de gaz ajungând și până la 35% ca și economie.

Modelele de centrale prin condensare se pliază foarte bine pe orice tip de încălzire, fie că optați pentru radioatoare de tip calorifer sau panou de sticlă ori prin pardoseală.

Însă dacă ai un spațiu comercial, o hală sau un magazin larg deschis, atunci ai nevoie de o centrală termică cu încălzire prin pardoseală industrială, câteva modele poți găsi mai jos.

Vezi modele de centrale termice cu încălzire prin pardoseală

Sistemul de senzori pentru avertizare și diagnoză

Deși trăim în era tehnologiei, nu toți producătorii au echipat centralele cu sisteme de avertizare. Este drept că cele mai multe au un display de avertizare, fie că se face prin text sau coduri de problemă ce se regăsesc în manualul de utilizare.

Este esențial să avem un sistem de avertizare care să ne spună când centrala nu face față sistemului de încălzire, când presiunea de gaz este prea mică, când presiunea în centrală crește sau scade.

Astfel de avetizări ne permit să chemăm rapid o echipă de service centrale termice sau dacă ne aflăm în sfera de recomandare din manualul de utilizare, putem interveni chiar noi.

 Siguranta în exploatare

Siguranta in exploatare este cea mai importanta atunci când vine vorba de alegerea unei centrale termice.

Aceasta intervine în cele mai grave cazuri, personal cred că nici o centrală termică nu ar trebui să fie comercializată dacă nu are următoarele siguranțe: siguranta la lipsa gaz, protectie la lipsa apa in instalatie , siguranta la evacuarea gazelor arse, protectie dubla anti-inghet.

Garanția producătorului și a firmelor partenere

Majoritatea magazinelor online comercializează centrale termice cu o garanție de exploatare mecanică pe o perioadă de 2-5 ani.

Însă garanția de bun nu este cea mai importantă, este important să ne asigurăm că tot mai multe companii de service și revizie din zona noastră lucrează cu marca aleasă de noi.

Că putem găsi o firmă care să ne facă revizia tehnică la minim 2 ani și că în caz de avarie are cine să intervină.

90% din producătorii focusați pe țara noastră introduc în ghidurile de utilizare și datele de contact a firmelor de depanare serioase.

În orice caz firme se găsesc, esențial este să aibă aviz de intervenție asupra brandului ales de dumneavoastră pentru a nu afecta garanția.

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut nou pe email. Vei primi un singur email pe săptămână cu ultimele articole.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.