Home » D'ale ML » Freelancer vs corporatist

antreprenor
Observ că cei mai mulți asociază freelancer-ul cu ceva bun, ceva smecherie iar pe corporatist cu ceva negativ.

Probabil toți visăm să muncim pentru noi, să fim propriul șef și să ne urmăm visele. Doar că cei mai mulți au impresia că a fi freelancer e ceva simplu.

La modă acum e antreprenoriatul, pac un site, pac 100 lei și ești antreprenor. Ești un boss, ai vise de urmat și nimeni nu îți mai stă în cale.

Eu sunt corporatist, adică lucrez în corporație și asta nu mă împiedică să îmi urmez visele, din contră veniturile îmi susțin ideile.

Cred că totul ține de felul în care îți vezi tu viitorul. Eu personal nu vreau să devin antreprenor, vreau să fac bani din activități extra dar job-ul de bază să rămână în corporație.

Asta poate pentru că îmi place job-ul meu, de fapt cred ca de aici au plecat cele două frontiere. De la angajați care muncesc doar ca sa câștige un salariu fără să le placă job-ul.

O corporație te ajută mult mai mult să te exprimi, are bugetul necesar să îți pună ideile în aplicare, ideile tale sunt mai vizibile. În plus o idee poate ajuta zeci de mii de oameni, satisfacția este mult mai mare.

Pentru a deveni antreprenor trebuie să ai o experiență, trebuie să fi muncit cândva cu oameni, să vezi cum e să plătești niște salarii, niște taxe, să gestionezi niște bugete. Trebuie să stăpânești bine aceste unelte pentru a putea face pasul ăsta.

Există o idee falsă că un antreprenor muncește pentru el, eu sunt corporatist și tot pentru mine muncesc. Ca antreprenor ai un proiect/afacere pe care o dezvolți și de acolo vin și banii, la corporație e la fel, vin banii de la corporație.

Corporațiile caută mai mereu oameni talentați și plătesc bine genul ăsta de oameni. Tipul meu de job îmi permite să câștig atât cât mă implic/muncesc. Dacă am un target în minte, nimic nu mă oprește să îl ating. Și da eu am un target, mereu îmi setez alt target de venituri după ce îl ating pe primul impus de mine însumi.

Din acest motiv nu prea pot să văd partea negativă din corporație și partea pozitivă din antreprenoriat.

Cunosc câțiva antreprenori și din păcate nu reușesc să aibă nici 50% din veniturile mele, să fiu mai precis, dacă mă forțez puțin în activitățile extra job-ului, reușesc să adun cam cât fac ei cum afacerile lor.

Știu că mirajul de a lucra pentru tine a apărut datorită job-urilor prost plătite, dar cine te-a ținut pe loc să rămâi prost plătit?

Poate că eu sunt cazul ideal, îmi place job-ul meu și nu pot vedea partea negativă, însă la final toți vrem bani, toți vrem să ne permitem chestii, să ne facem viața mai ușoară, deci consider că unelta care este cea mai aproape de obiectivele noastre trebuie să fie și cea mai potrivită.

Apropo pe vremea când eram PFA pierdeam nervi și timp cu tot felul de chestii, acum acel timp îl folosesc pentru a face ce îmi place, una din chestiile care îmi plac fiind chiar bloggingul.

SHARE WITH FRIENDS:  
        
          

Comentarii

 1. Marius says:

  Păi cum? Toate corporațiile oferă bonusuri? Pentru toată lumea?!

  • Andrei says:

   Dacă zici corporație te gândești la o companie mare, nu toate job-urile au bonusuri dar au salarii foarte bune.

   Deobicei în corporații sunt două tipuri de job:

   1. Salariu mare și oameni pe post fix
   2. Salariu mare și oameni pe posturi dinamice + bonusuri.

 2. Marius says:

  Cum apreciezi tu un salariu bun? Am prieteni in corporatii ce nu prea fac fata nici programului si au salarii medii. Adica 20-25 de milioane. Nu cred ca este o suma extraordinar de mare, incat sa fii “infocat”. Aici iau in calcul faptul ca tipul doarme odata cu gainile pentru ca e greu sa faca fata a 2 a zi.
  Si nu e singurul exemplu, mai am destui 🙂

  Sigur, in mintea mea antreprenoriatul 209 este chiar util.

  • Andrei says:

   20-25 poate fi bun dacă media orașului este la 1500 lei, contează enorm și orașul ce job-uri are de oferit pentru a da titulatura de salariu bun.

   Apoi 2500 lei în momentul ăsta este un venit enorm pentru 70% din antreprenori.

   Apreciezi un salariu bun după nevoi și volum de muncă, eu nu prea cred în chestia de “nu fac față programului” pe bune. Am fost și eu așa de stăteam peste program și niciodată nu terminam la timp, aveam impresia că mă sufoc.

   Dar m-am maturizat și am început să lucrez la self management și time management, de când mi-am aplicat niște chestii, termin în 90% din cazuri ce lucram înainte de ora de plecare acasă.

 3. Eu știu un lucru, cine vrea mai mult să facă mai mult, cine vrea corporație, să lucreze într-un astfel de mediu, însă trebuie să știi și tu Andrei, că muncă într-o corporație, oricare ar fi ea, are o vârstă. Dacă până la o anumită vârstă n-ai ajuns destul de sus în acea corporație, trebuie neapărat s-o iei de la 0, că nu vei putea să ții pasul cu timpurile, și vârsta nu sare niciodată peste nimeni. De aceea eu cred că este ok să lucrezi într-un mediu stabil, însă la un momentan ori faci ceva pe cont propriu, ori ai dat chix. Ia zi și mie care-i vârsta maximă de lucru în IT, sau care-i vârsta maximă de lucru în vânzări, etc.. evident toate într-un mediu corporatist ! 🙂 După 35, nu va mai fi ca la 25.

  • Andrei says:

   La fel poți spune și în antreprenoriat. Ca vârstă nu îți mai permite nebunii și riscuri.
   Ai zis bine ca trebuie sa acumulezi niște experiență altfel vârstă te va depăși. Cam asta este și ideea, cred ca o corporatie are mediul potrivit pentru a acumula know how-ul necesar.

   Eu am luat-o pe trepte și învăț zilnic chestii noi încât vârsta să nu mă prindă nepregătit ci mai bun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Name *
Email *
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.