Home » D'ale ML » Dragă ING Bank, citește și corectează!

ing
Am reușit într-un final să vând apartamentul Prima Casă mai devreme de 5 ani, am scris aici prin ce am trecut.

Însă acest articol îl voi dedica ING, încă mai cred în ei, încă mai sper!

Fiind un om care coordonează un departament de vânzări, ING te anunț că ți-aș da afară 95% din oamenii cu care am interacționat.

Cred că ai cei mai slab pregătiți oameni din industrie. La Galați ai avut doar o fată, a plecat în prenatal și nu se va mai întoarce. La Iași, ai o fată pe care nu o meritați, dacă ar fi să renunțe vreodată la voi, probabil aș face presiuni să o angajez pe loc. Este singura fată care a gândit logic și a adresat întrebări, s-a implicat pentru clientul ei. Nu s-a ascuns după legi pe care nu le cunoștea și nici nu a folosit vreodată negația ca pe o literă de lege!
În rest, ai cei mai slabi oameni, dar n-ar fi asta atât de grav. Ai cei mai neimplicați oameni, asta este grav.

Ți-am cerut un Acord în care să scrii “Dacă rambursezi integral creditul, poți vinde deoarece nu mai există ipotecă“! Atâț!!! Atât am vrut, nu am pus vânzarea înaintea rambursului, invers. În fine, am primit un “Ce dovadă avem că întâi rambursează și apoi…” serios? Păi dacă nu rambursam întâi, nu îmi refuzai tranzacția?
În fine, te-ai ascuns după legislație și din acest motiv nu am pus asta mai jos, aveai legislația de partea ta.

Apropo, învață oamenii ce înseamnă novație de credit!

De când sunt eu, nu am întâlnit mai mult “Nu se poate” ca la voi, o să explic.
1. Din CCC mi se spune că nu se poate vinde un imobil Prima casă mai devreme de 5 ani, indiferent de formă, că e interdicție de înstrăinare. Explic frumos că s-a schimbat legislația, dacă rambursez pot să îi dau și foc, operatorul vorbește pe chat cu juristul, îmi zice că nu se poate. Cer să mai verifice odată, revine și îmi spune că există o reglementare nouă, dar nu este informat și mă va contacta juristul. Era greu să zică direct “Nu știu, mă informez și revin” în loc de “Nu se poate” ?

2. Cred că am povestit în celălat articol, în office îmi spun 6 luni la rând că nu au auzit de procedura “a doua casă” (am denumit-o așa pentru a fi mai scurt), în timp ce, în CCC toată lumea îmi confirma existența normelor. Office Iasi Alexandru!

3. Expiră cardul de cumpărături, fac solicitare să se trimită la Iași (fiind locat pe Galați), trec 2 săptămâni (cred că 3) și sun în CCC să întreb de el. Tipul face solicitare pe Iași, deși am sunat personal în Galați din momentul în care am primit sms-ul de la voi. În fine, trece încă o săptămână de când este ajuns cardul în office, evident nimeni nu mă sună și mă duc eu.

4. Tipa care îmi dă cardul îmi spune că trebuie să mă realoce pe Iași. Îi explic că trebuie să mă lase pe Galați, că urmează să îmi vând casa și am nevoie să fiu alocat acolo pentru a stinge creditul. Evident “nu se poate“! Dacă nu aș fi lucrat într-un sistem similar, o credeam. Dacă tu ING permiți să își facă astfel portofoliul, e problema ta!

5. În fine, ajung la Galați cu sacoșa de bani, mă duc în sediul central, cel care are caserie. Întreb frumos un reprezentant bancar “Doamnă, vreau să rambursez un credit, ce fac întâi? Pun banii și fac cerere sau fac cerere și apoi pun banii?” . Tipa îmi răspunde cu “Păi dumneavoastră, ce stiți din office?” , wtf? Sunt într-un sediu ING!!!.
Îmi răspunde că nu știe și ar fi mai bine să sun în CCC. Cum naiba să fiu în bancă și să mă pui să sun la CCC????

6. Sun la CCC, tipul îmi explica ce trebuie, mă redirecționează către cel mai apropiat office din Galați. Îmi răspunde o tipă. Îi spun “Doamnă sunt în bancă, vreau să rambursez integral un credit prima casă, ce fac întâi? Bag cerere de rambursare și apoi dau banii sau invers? Și îmi răspunde “Prima casă? Cât timp aveți?” zic că am doi ani, vine furtuna “Nu puteți rambursa!!!” ….în momentul ăla mi-am păstrat calmul, doamne aș fi concediat-o pe loc! Râd ironic și zic “Cum nu se poate? Doamnă sunt cu banii în bancă!” , mi-a dat o colegă la telefon, aceasta a știut!

Până să trec la următoarea, ING te rog să îți dai seama cât e de grav. Dacă oamenii care mă împrumutau nu erau trecuți deja prin procedeul acesta, oamenii puteau pleca din bancă, eu ratam totul pentru că “Nu se poate!”.

7. Ajung la ghișeu, individul de acolo îmi spune că trebuie să plătesc 0.5% comision din sumă. Mă albesc la față, la 162000, e normal. Îmi explică faptul că la alimentare cont de la alții ăsta este comisionul. Îl cred, îmi asum comisionul, nu mai dau înapoi (îmi trebuia OP-ul neaparat că făceam plată rată). Și magie, primesc sms cu debitare de 243 ron. Băi tată, nu mai aruncați așa cu sume aiurea, că putea pica tranzacția. 243 ron din 162000, nu e 0.5%, speriați lumea!

8. Aici o să încadrez gafa monumentală prin care mi-ați dat acord să vând prima casă prin ipotecar, apoi m-ați anunțat telefonic că nu este valid. Dacă trimiteați în scris, erați conștienți că fac plângere.

9. Asta a fost umilitoare! Am așteptat fondurile noi, toată lumea m-a asigurat că vin, doream să iau o casă mai mare și mai scumpă în cadrul programului. În ziua fondurilor aflu că sunt prea prost pentru ING. Că banca a primit prea puține fonduri și nu s-a mai complicat cu normele pentru achiziția unei noi locuințe în cadrul programului! Un fel de “Du-te mă la plimbare că avem coadă la ușă, nu ne complicăm!

În rest ce să zic? Mă uit la Raiffeisen Bank, au și ei aplicație mișto (singurul lucru care mă ține la voi), mă uit la BCR că îmi dau ipotecar cu avans de 15%. Transilvania are 20% cu DAE 4.05% și pa 4.17% deci cât voi!
PS : CEC Bank au și ei tot 15%, aud bârfe în târg că s-ar mișca mai repede și mai profi!

PPS: În 2017 veți pune iar 15% la avans, deci ar fi cazul să luați în calcul asta mai devreme, soldurile prima casă s-au cam terminat!

Update : M-au sunat din CCC să își ceară scuze și în același timp să îmi mulțumească pentru feedback.
Apreciez gestul, apreciez că sunt atenți la feedback-ul clienților, este important pentru orice companie să facă asta.

Sper doar ca tot ce am scris eu aici să se corecteze pe viitor, eu chiar mi-aș dori să rămân la ei, doar că fiecare om are punctul lui de “fierbere” , al meu este aproape!

În Încheiere, nu vreau să generalizez. Probabil ING au si alți oameni ok, am vorbit doar despre cei cu care am interacționat, așa este și normal.

PPS: Am o cerere de radiere, poate nu rămâne uitată printr-un sertar după ce este citit acest articol 🙂

SHARE WITH FRIENDS:  
        
          

Comentarii

 1. Cătălin says:

  Deci într-o mai mare paranteză.. ai avut de joacă 😀

 2. Andrei says:

  Am dat de 4 ori edit să mai pun, mai veneau dar am renunțăt! Dacă mai scriam mult, nu mai eram coerent!

 3. Guran Costin Daniel says:

  Buna ziua,

  Astazi am facut cererea cu numarul N pentru a primi acordul de instrainare din partea bancii Raiffeizen.
  Am gasit cumparatorul cash si acum astept sa primesc acordul
  Vreau sa va intreb , in cazul in care nu primesc acordul, ce as mai putea face sa vand apartamentul si clientul meu sa aiba incredere ca va deveni proprietar dupa radierea creditului meu
  Multumesc

  • Andrei says:

   Salut, banca nu va da acord, daca da, da din eroare si oricum respinge fondul.
   Trebuie sa faceti la notar o promisiune de cumparare sau contract de imprumut pe suma datorata bancii.
   Cu banii respectivi mergeti si rambursati creditul, apoi cereti bancii radierea ipotecii, a creditului si trimiterea catre FOND/
   Acestia trimit inapoi ca e eliberat de sarcini, scoateti extras CF iar si faceti actul de vanzare-cumparare

 4. Guran Costin Daniel says:

  Creditul are 4 ani si este Prima Casa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Name *
Email *
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.