Home » Opinii » Disperarea se arată : Bonus 1000 lei la angajare


Pe străzile din Iași sunt zeci de bannere și afișe, de la diverse companii care promit bonus de 1000 lei la angajare.
…..Stau să procesez informația și mă gândesc….încă nu îmi revin.
Scriam ieri că oamenii nu mai vor sa muncească iar calitatea cv-urilor este deplorabilă, dar când vezi astfel de anunțuri, te gândești că inclusiv cei care recrutează au nimicit piața.

În timp ce eu urlu că vin oameni la interviu care nu au lucrat în viața lor, care nu știu să lege două cuvinte, că vin și nici măcar nu știu la ce companie au venit, ăștia dau 1000 lei bonus.

M-aș duce la un interviu de ăsta doar să văd ce căcat trebuie să spun pentru a le lua banii. Înțeleg disperarea din piața muncii, înțeleg că unii fac orice să atragă mai mulți angajați, dar când ăștia nu știu nici să vină la program, cum să ai impresia că faci primăvară cu 1000 de lei?

Ca lepră, aș vedea o oportunitate să le iau banii la fraieri, pac pac iau costumul de weekend pe mine, mint puțin în cv, mă arăt interesat, stau pe acolo cât să le iau banii la fraieri, luna viitoare caut altul.

Ce vreau să semnalez aici, nu tehnica de a atrage oamenii este greșită, ci faptul că angajatorul a ajuns să se pună în genunchi. Faptul că nu angajatorul mai selectează candidații, ci candidații aleg acum angajatorul.

Cam cum poate sa arate un interviu de ăsta?
A- Și ce experiență aveți?
– Școala vieții și 2 ani de Italea
A- Când sunteți disponibil să începeți?
– Păi când virați banii? Că fără ăia nu vin, eu am așa valoare dar fără banii ăia nu mă ridic din pat.
A- Banii se virează odată cu primul salariu, e ca o primă de instalare.
– Aaaa deci trebuie să muncesc o lună de zile? Păi și eu ce cheltuiesc până atunci? Nu mai vin.
A- Aaaa se poate rezolva, îi primiți din prima zi, deci ce spuneți? Vă angajăm?
– Știți mă mai gândesc, eu mai am și niște combinații, am nevoie așa de ceva, să am contract, mă gândesc.
A- Dacă spuneți acum DA, pe lângă 1000 lei vă trimitem și o secretară să vă facă welcome-ul și plus cafeaua servită în fiecare dimineață.
– Păi, în cazul ăsta pot începe de mâine

Iar persoana pusă de angajator mai bifează triumfătoare încă o angajare. Posibil să ia și un bonus pe măsură, cel mai bun randament la angajări. Apoi vezi reportaj la TV cum că x firmă și-a închis afacerile, că a spart tot profitul pe bugetul de angajări iar niște unii, responsabili, au angajat toate leprele care și-a dat demisia la 3 zile.

SHARE WITH FRIENDS:  
        
          

Comentarii

 1. Marius Cucu says:

  Mie mi se pare ok și asa. Prea e angajatorul șef, prea erau 10 care așteptau afară, pe același post. Da, hai să mai vedem cât mai merge zicala asta?!

  Da, dintr-un punct de vedere e proastă, dar a fost un bumerang care s-a tot învârtit… până a dărâmat ce-a putut.

  • Andrei says:

   Angajatorul era prea șef și dădea replica “mai sunt 10 ca tine la ușă” la o anumită plajă de oameni. Angajatorii ăia nu pot fi numiți angajatori, doar niște pulimeci cu afaceri de cartier care și-au băgat tot profitul într-un BMW. Sau managerii de magazine care s-au trezit șefi peste noapte, deși ieri spălau la curul vacii. Ăia au cam dispărut.

   Acum companiile sunt dispuse să accepte un tânăr fără experiență și să îl crească, dar nu au pe cine, de aici disperarea asta cu bonus la angajare.

   Am un amic, are doar liceul terminat, s-au rugat de el să îl bage junior la o firmă IT, ca junior a început cu 1600 lei, nu știa prea multe, doar că îi plăcea domeniul. În 6 luni a sărit la 7000 lei. Compania respectivă și-a asumat să ia un om cu potențial, dar experiență 0, nu a mai ținut cont nici de faptul că îi trebuiau studii superioare să acceseze alte nivele, a crescut în cadrul companiei.

   • Marius Cucu says:

    Poate că nu mai ai tu contact. Am văzut faze tari, chiar și la afaceri mai mari.

    • Andrei says:

     Dacă se mai practică astfel de faze pe seceta asta de mână calificată, atunci ăia sunt idioți și merită să falimenteze. Poate că angajatorul nici nu știe ce face persoana desemnată la interviuri.

 2. Nu cred ca treaba e pe bune. Interesul firmelor e sa-si ia un angajat fie cat mai prost, sa-l exploateze fizic dupa plac, fie cat mai dotat din punct de vedere al cunostintelor, pe care sa-l plateasca la fel de putin.

  • Andrei says:

   E pe bune, nu toate firmele au interesele descrise de tine. Cei mai multi doresc formarea persoanalului

 3. Cristi says:

  Flux si reflux, sin si cos, chestia asta e ciclica.
  Acum 7-8 ani (2009-2010) erau “inca 10 la usa” si daca aveai facultatea terminata. Majoritatea angajatorilor cereau 5+ ani de experienta si pentru posturi de junior, iar salariile erau mici.
  De ce? Oferta mica, cerere mare (multi absolventi si proaspat someri) mai eram si in plina recesiune.
  Piata si-a mai revenit (un pic), oferta a crescut (IT, QA, consultanta, vanzari), cererea e mai mica.
  Mai e si politica: China si India nu prea mai merg pentru ca acum au preturi comparabile cu Europa de Est. Calitatea, in schimb, e tot ca acum 7 ani si atunci firmele prefera sa plateasca est-europeni care nu vorbesc engleza cu fricative nazale (yes, that’s racist).
  Iar Rusia face treaba foarte buna dar te reguleaza (si la pret si nu numai) de nu mai poti merge drept a doua zi.

  • Andrei says:

   Clar piață a dus aici, însă cei din 2009-2010 muncesc acum (cred) , astăzi la 7-8 ani distanta vorbim de o noua generație de șomeri, generația asta este mai respectata ca atunci și mai bine plătită, însă nu dorește sa muncească.

   Sunt niste diferențe, atunci doreai tu și te scuipa angajatorul ca mai sunt 10 la ușă dacă nu accepți condițiile, azi s-a îmbogățit pachetul de beneficii și nu ai candidați.

 4. Bog says:

  “au angajat toate leprele care și-a dat demisia la 3 zile. ” ANALFABETILOR, LEPRA AIA CU 3 ZILE DEMISIE ARE FACULTATE SI NU FACE GRESELI GRAMATICALE CA VOI!
  TREZITI-VA PANA NU VA INGROAPA PROPRIILE CUVINTE BESTII CUVANTATOARE!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Name *
Email *
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.