Home » D'ale ML » De ce susțin schimbarea legilor electorale?

Nu am mai publicat de ceva vreme un articol, însă anul 2018 m-a făcut să fiu tot mai atent la temele politice și direcția în care se îndreptă țara asta.

Avem tendința să credem că nu putem face nimic, ba da! Putem schimba generația asta politică cu una tânără și bazată pe alte principii, cum ar fi onestitatea.

USR a condus inițiativa #fărăpenali , acum RO+ (Mișcarea România Împreună) împreună cu alte organizații civice si două partide noi pun în mișcare schimbarea legilor electorale.

Actuala lege electorală permite unui om să devină primar dintr-un singur tur și nu mai există un barem de majoritate. Practic, ăla cu cele mai multe voturi devine direct primar. Asta nu este ok.

Am să explic de ce.

Presupunem că eu sau tu vrem să ne implicăm în politică, presupunem că vrem să candidăm la primărie. Evident că noi nu vom avea un aparat de partid la dispoziție, nu am făcut promisiuni oamenilor, nu suntem nume sonore în localitate, nu avem organizații de tineret care să ne împartă pliante și venim cu bani de acasă să ne susținem.

Tu sau eu luăm 29% din voturi, primarul în funcție sau unul propus de un partid istoric are 30%, respectivul devine primar direct.

Știm prea bine că situațiile se pot schimba în turul 2, mai ales că ai șansa să evaluezi, au șansa oamenii care nu te-au votat initial să afle de tine și de proiectele tale.

Cum ar fi ; Oamenii aud că tu cu actualul primar sunteți umăr la umăr și mergeți în turul 2, oamenii încep să se intereseze de tine, să te întrebe ce planuri ai, ce viziune ai, astfel că situația se poate schimba și oamenii pot alege cum consideră ei mai bine.

Apoi e pragul electoral, tu ca individ ca să devii Deputat sau Senator, ai nevoie de 5% voturi din toate voturile naționale, un independent nu va obține niciodată asemenea scor. Mai ales că oamenii ăștia reprezintă o circumscripție și vor fi votați în mare de un număr mic.

Dar mai un lucru care nu s-a spus, modificarea legilor electorale în Constituție mai atrage după sine un mare beneficiu pentru români.

Și anume referendumul cu 300 parlamentari. Oamenii au votat pentru un Parlament Unicameral și să fie un maxim de 300 de indivizi. Noi am votat, nimeni nu i-a dat curs.

Doar că, CCR a spus așa, că acel referendum nu este consultativ și că la prima schimbare a constituției pe legile electorale, întâi să se aplice cel din 2009 și să trecem la 300 de parlamentari.

 

Așadar, dacă susții initiativele, poți ajuta.

Poți descarca listele de susținere de aici, îți poți întreba rudele, apropiații, colegii de muncă dacă susțin și vor să semneze. Apoi trimiți listele către responsabilii locali Mișcarea România Împreună, îi gasiți tot acolo de unde descărcați și listele.

ATENȚIE la datele din buletin, știm toți câte semnături au respins primarii la inițiativa #fărăpenali.

 

, ,
SHARE WITH FRIENDS:  
        
          

Comentarii

 1. Marius Cucu says:

  Cate semnaturi s-au respins? N-au trecut de 1 milion?

 2. Bog says:

  CAND VA BATETI JOC LA PRIVAT DE OAMENI, VA ASTEPTATI SA FIE CUMVA OMUL MULTINATIONALA?! NO NO NO!

  • Andrei says:

   Am văzut că ai comentat la mai multe articole legate de piata muncii , ti-am lăsat dreptul la exprimare. Dar ce relevanță are comentariu tau la articolul asta? Ce multinationale vezi aici? Ce privat?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Name *
Email *
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.