De ce nu îți ajung banii ?

Citeam azi dimineată articolul de la Marius în care un individ plânge că are o leafă de doar 1050 ron, că din acei bani mai plătește și transport și că abia mai rămâne cu bani de mâncare.

Din tot conținutul acela eu am înțeles că tipul este limitat, atât vrea să poate și îi este mai ușor să se complacă.

Nu am să fiu ipocrit dar în zilele noastre banii nu se fac doar la lopată și în nici un caz nu se fac stând degeaba.

Personal mi-a plăcut mereu să exploatez diverse domenii din care ar putea ieși bani. La Galați vindeam jocuri și console, în copilărie cumpăram și vindeam telefoane, acum încerc diverse pe internet.

Indiferent cât câștig la job-ul de bază, am considerat că pot fructifica timpul liber. Câștigul este enorm pentru că acest câștig nu se traduce doar în bani ci și în experiență dobândită.

Am pierdut și încă pierd bani pe diverse încercări făcute, asta e chiar nu am cum să găsesc rețeta fericirii fără să îmi asum niște pierderi.

Se face des confuzia între câștigurile mari și câștigurile mici dar niciodată nimeni nu se raportează la managementul acelor câștiguri.

Oamenii cred că dacă un individ câștigă de 10 ori mai mult ca el, are de 10 ori mai mulți bani în plus ca el.
Nu este așa, câștigurile mari aduc cheltuieli mari. Practic mereu se păstrează un raport între nevoie și cheltuială indiferent de mărimea veniturilor.

Dacă eu iau mai mulți bani înseamnă că am și rate mai mari, pierderi mai mari, poate o viață mai scumpă. Trebuie înțeles faptul că un venit bun vine mereu cu o cheltuială/investiție mare.

Pentru că totul se schimbă, mereu investim tot mai mult în noi pentru a obține performanțe mai bune. Chiar și gadget-urile achiziționate sunt menite de cele mai multe ori să ne ușureze munca.

De exemplu acum mi se duce ecranul la Samsung S5, posibil să nu mi-l repare pe garanție. Asta înseamnă că va trebui să îmi cumpăr un alt telefon dacă nu rezolv la garanție.

Îmi convine acum să dau 3000 lei pe un alt telefon? Nu, chiar nu îmi convine pentru că nu erau niște bani programați pentru asta.

Însă pentru mine această investiție nu este un moft. Eu nu îmi iau telefon de 3000 lei pentru că vreau să scot ultimul model de samsung pe masă atunci când beau o bere.

Dau banii ăia pentru că respectivul telefon reușește să îmi satisfacă niște nevoie. Îmi vizualizez și tratez emailurile în timp real, îmi fac diverse rapoarte de pe el indiferent că sunt în mișcare. Astfel scurtez niște timpi de eficiență. Nu mai aștept să ajung la un birou să scot laptopul, tratând în timp real totul reușesc ca la final de program să nu mai am de muncă și acasă. Se mai întâmplă să muncesc și de acasă dar nu atât de des ca acum 2 ani.

Având acum totul ok la serviciu, acasă îmi pot rezerva 2 ore să mă ocup de blogurile deținute. E foarte puțin în comparație cu alți colegi dar atât pot eu aloca seara, 2 ore. Dacă e ceva eveniment poate sacrific mult mai multe ore.

În tot ce am scris eu mai sus se regasește un singur lucru esențial, perseverența și managementul (a banilor și a timpului).

În primul rând toți putem mai mult, dacă am un job prost plătit atunci mai caut unul. În primul rând câștig mai mulți bani dar mai învăț și altceva.

Tipul din articolul menționat mai sus are grave „erori” În exprimare. Deci un prim pas ar fi să învestească în el. Să își corecteze erorile pentru că dacă trimiți un cv redactat în acel stil, cu siguranță nu vei găsi niciodată de muncă.

Apoi dacă ești dulgher, încearcă să înveți ceva și din meseria de sudor. Vei reuși să nu mai fii limitat la un singur domeniu iar de cele mai multe ori vei reuși să combini cele două job-uri. Astfel patronul nu îți va mai da doar 1000 lei, îți va da 1700 lei pentru că în loc să angajeze 2 oameni, a angajat unul singur care să știe să facă două meserii. Astfel și valoarea ta crește, poate poți să te impui să ceri mai mult.

Există o vorbă „Banii trebuie să circule, dacă nu sunt investiți nu au valoare, nu generează valoare”. Acum tu vei fi prima ta afacere, vei investi în tine fără să ai un profit imediat dar vei face o investiție pe termen lung.

Când spun a investi, nu mă refer direct la bani. De cele mai multe ori timpul este mai scump de cât banii, dar mai la îndemână. În loc să pierzi ore dând scroll pe timeline-ul de facebook, citește ceva. Ai net, deci practic ai cheia tuturor întrebărilor.

De exemplu, dacă nu ai mai petrece zilnic ore dând like pe facebook sau privind la WOW biz și ai citi orice, să zicem „Cum să fac o pagină web în Notepad” la final de zi ai avea ceva informații în plus. Ai putea începe să îți construiești o bază pe care să construiești, te dezvolți până când devii profitabil.

Când mă uit ce scriam prin 2008-2010 ……rămân mut, mi-e jenă de multe articole. Dar am ales să scriu până când am învățat chestii, am învățat chiar și cum se structurează un text. Nu ai cum să deprinzi niște abilități dacă nu exersezi.

Poate încă mai scriu prost, de fapt sunt sigur că nu tot ce scriu merită citit, dar scriu. Pentru că de cele mai multe ori articolele de la care nu am pretenții devin virale iar cele super ok în mintea mea sunt ignorate.

Deci un prim pas prin care ai putea să ai bani, ar fi să muncești mai mult pentru a avea mai mult.

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut nou pe email. Vei primi un singur email pe săptămână cu ultimele articole.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

4 comentarii la „De ce nu îți ajung banii ?”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.