De ce nu explodam profesional?

Ieri ma uitam la niste filmulete de automotivare ca mai apoi sa imi aduc aminte de niste carti vazute prin Carturesti despre automotivare, incredere de sine, succes, etc.

Practic acum ne este mai usor sa ne dezvoltam profesional, avem surse de informare pe internet sau din carti, autorii acelor carti ne dezvlauie parti din succesul lor.

Companiile acum au inceput sa angajeze traineri sau sa ii specializeze, practic piata merge rapid spre dezvoltarea personalului muncitoresc si totusi tot necalificati suntem.

Avem atat de multe surse dar tot nepregatiti suntem, asta in prima faza pentru ca nimeni nu citeste acele carti, apoi nimeni nu pune pret pe ce invata la un training.

Am intalnit cativa oameni de vanzari care dupa un training erau ceva de genul „Nu am invatat nimic azi, la fel facem si noi doar ca schimba frazele” , prietene daca erai atent la training observai ca nu poti schimba produsul dar poti schimba mesajul si atitudinea.

Daca o faceai bine, compania nu mai angaja un trainer si clar nu il mai trimitea pana la tine sa te invete diverse tehnici.

Chestia asta se aplica in orice domeniu, o carte care vorbeste de un succes monetar se va lovi mereu de replici „Lasa ba ca ala traieste in America, e alta chestie acolo” , mai direct, cititorul nu stie sa citeasca esenta acelei carti, sa isi extraga informatia de care are nevoie.

Asta pentru ca nu suntem educati sa gandim pe scheletul nostru, nu stim sa scoatem o informatie de ansamblu si sa o fructificam pe nevoile noastre.

Probabil ne-am dori sa iasa cate o carte pentru fiecare domeniul de activitate, mai mult sa o scoata cineva fix pe modelul companiei la care activam , caci altfel informatia este inutila. Adica degeaba citesc eu o carte despre unu care vine mere in obor si are succes, eu vand pere in obor, alt sezon, alt pret, alta forma….sunt prea idiot sa vad esenta, deci am sa cumpar cand cineva o sa scoata o carte cu pere.

Dar si atunci voi fi indeajuns de cretin sa nu o deschid pentru ca voi citi „cuvant inainte” si acolo imi va spune ca Gigel autorul producea perele iar eu le cumpar en-gros, deci nu seamana povestea, inutil.

Am observat de curand o anomalie in randul tinerilor gata sa infrunte viata, tinerii nu pun mana pe o carte, nu merg la un training de self management din simplul fapt ca le este rusine, nu pot accepta ca ce fac acum, nu fac bine si prefera sa se minta la nesfarsit ca asa trebuie facut un lucru.

Am observat ca daca ii spui unuia „Uite iti recomand cartea asta, tipul te va invata cum sa nu iti mai irosesti timpul si sa fi mai benefic la job” , raspunsul iti va veni subit. Ba eu nu am timp nici sa tresar, stau mereu cu capul in pc, intra emailuri multe, raspunsuri urgente, pfff mai am si 15 rapoarte de dat pana seara, cand dracu sa mai si citesc.

Tocmai pentru acest program dezordonat ti-a fost oferita acea carte, tocmai pentru ca ai un program incarcat si trebuie sa stii sa stabilesti prioritatile, sa faci totul schematizat.

Eram la Carturesti si tin minte ca tineam in mana o carte „Cum sa vorbesti in public” , rasfoiam sa vad daca este ceva gen speaker sau ceva care te ajuta sa treci peste anumite tipuri de timiditate. Pe mine ma interesa partea de speaker.
In spatele meu erau doi tipi, cred ca undeva la 25 de ani pe cap de vita. Unul din ei a luat aceiasi carte in mana si parea interesat de ea, celalt a inceput sa rada de el „Ce ma n’ai tupeu sa vorbesti in public?” asa ca primul tip s-a rusinat si a pus cartea la loc. Deci cum spuneam, ne este rusine sa ne recunoastem limitele.

Poate tipul chiar avea o problema cu timiditatea si daca a pus mana pe acea carte inseamna ca ar fi avut nevoie de ea, dar anturajul lui l-a facut sa se minta, probabil nu va mai pune niciodata mana pe o carte similara si nu va trece de acest impas niciodata, deci nici nu va evolua pentru ca ii este teama sa isi infrunte frica.

Genul acesta de carti sau informatii nu doar te fac pe tine un om mai de succes dar te educa sa iti conduci oamenii mai bine. Te califica. Nu poti trece asta pe cv dar te poti descurca excelent la un interviu.

Genul acesta de carti te invata sa nu mai faci totul la foc automat sau pentru ca trebuie facut, iti deschide partea intunecata a mintii sa iti arate logica unui plan, cum trebuie parcurs, de ce trebuie facut.

Astfel nici tu nu ai sa mai ceri ca vrei tu, ai sa ceri ca trebuie si ai sa stii sa explici de ce trebuie.

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut nou pe email. Vei primi un singur email pe săptămână cu ultimele articole.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.