Home » Amestecate » Cum vinzi Prima CASA mai devreme de 5 ani

prima casa
Nu sțiu cum am eu norocul ăsta dar sunt o premieră în diverse lucruri.
Am fost primul credit ING Prima Casă din Galați, am învățat proceduri și legislație înainte reprezentanților bancari, practic mă duceam cu lecția învățată direct la reprezentant.

În fine, am scris despre asta pe celălat blog, în final s-a terminat cu bine.
Pe 20.10.2014 am devenit oficial proprietar, dar din nefericire sau din fericire nu am stat nici o secundă în casa luată pentru că m-am mutat cu job-ul la Iași.

Când am auzit de proiectul “A doua casă” am fost direct interesat. Am zis să îl dau pe ăla din Galați să îmi iau în Iași.

Am mers prima dată la în Noiembrie 2015 la ING Iași Alexandru, acolo nimeni nu știa nimic, nici măcar nu auzise de așa ceva.
Sun la ING București (In call center) de acolo mi se spune că se implementează imediat sistemul.
În Ianuarie merg iar în office-ul din Iași, la fel nada. Sun în CC și mi se spune că sistemul s-a implementat.

Așa m-am frecat între CC și respectivul office până în Iunie când CC-ul îmi tot repeta că sistemul este funcțional iar office-ul se făcea că plouă deși am mers cu indicații, cu număr de înregistrare, cu tot ce trebuie.

În final am decis să merg la alt office, la cel din Nicolina Iași. Acolo am dat de niște fete foarte informate și de treabă. Imediat mi-au spus că “DA, se poate dar nu mai sunt fonduri”…

Đisperat de așteptare, caut informații și aflu că poți vinde prima casă prin 3 modalități:

1. Rambursezi tot creditul iar apoi ceri radiere de la Banca și Fondul de Garantare.
2. Novezi creditul, adică îl transferi unui eligibil Prima Casă, dar trebuie să fie fonduri pentru că se consideră un alt contract de creditare.
3. Faci cerere la Banca și la Ministerul de Finanțe să îți ridice temporar ipoteca de grad 1 în grad 2 pentru a înstrăina imobilul, acesta poate fi vândut chiar și prin credit ipotecar. De preferat ipotecarul nou să fie la aceeași bancă cu creditul Prima Casă pentru a exista interes. Treci la “a doua casă” , adica faci un nou credit prima casa, noua locuinta trebuie sa fie mai mare sau mai scumpă.

Cum am auzit aceste vești, am scos apartamentul la vânzare.

Zeci de agenții m-au sunat, toate mi-au spus că “Nu veți reuși să vindeți, nu aveti voie 5 ani de zile” . Am încercat să le explic în zadar că nu știu să își câștige pâinea.
Din punctul meu de vedere, o agenție trebuia să știe chestia asta ca pe tatăl nostru, de aici mănâncă!!!

Între timp obtin acordul băncii de ridicare ipotecă, dar înainte de a obține acest acord. Dintr-un office din Galați am fost avertizat că “Nu voi obține acordul, că nu este posibil” , evident că m-am ocupat eu când am văzut atât de mult negativism și lipsă de informare.

Acordul l-am dat cumpărătorului să meargă la un notar, aici altul pe lângă…. “Îi trebuie acord de la Fondul de Garantare, fără el nu semnez“.
Mă enervez și sun la Fond, de acolo mi se spune clar “Noi nu dăm acorduri, noi suntem Fondul de Garantare, supraveghem. Ipoteca este în favoarea băncii și a Ministerului de Finanțe, noi doar Radiem ipoteca după achitare”.

Deci un notar și o bancă nu știu diferența între Fond și Finanțe. Acum stau și mă întreb cum de Banca ING nu a făcut direct adresă către Finanțe în timp ce un reprezentant bancar dă de două zile emailuri disperate către FOND ? :))

Mâine sun la Finanțe să îmi dea indicații asupra cererii de ridicare ipotecă. O să revin cu informații.

Înțeleg că după acest acord plus cel al băncii pot demara procedura de înstrăinare.

Concluzia este simplă : Nu culca urechea la primul care spune “Nu se poate”, eu sunt pățit, sunt atât de dezinteresați încât nu sunt în stare sa caute o informație pe google care să ducă spre monitorul oficial sau spre site-urile guvernului.

PS: Eu știam că se suplimentează fondurile prima casa 2016 înainte funcționarilor a 3 bănci. Repet, cum naiba își câștigă ăștia pâinea?

Update :
Am sunat la Ministerul Finantelor și le-am explicat ce doresc.
Mi-au indicat o adresa de email și mi-au spus să le trimit Acordul Băncii și Contractul de Garantare.

Pentru că aveam contractul la domiciliu, am zis să sun la ING să mi-l trimită ei…de aici încep nervii.

Tipul de la capătul firului mă ia cu “Domnule Bucur….avem o veste proastă, știți…acel acord nu este valabil și a fost e eroare”.

Nu mai despic firul, după zeci de contradicții în care îi explicam că nu poate fi o eroare, m-a pasat către departamentul de credite.

De la Departamentul de Credite m-a sunat un tip cu aceeași placă. Când i-am spus că am un acord valid, cu semnătura Coordonatorului de Administrare credite și a ofițerului de bancar de administrare credite, că notarul mi-a zis că e act valid și are nevoie de acordul finanțelor, că finanțele mai au nevoie doar de actul meu de garantare credit, a cedat și a început să vorbească cu un jurist. Până atunci m-a ținut cu “Nu se poate”

Eram deja iritat de “Nu se poate” odată pentru că mă lovesc profesional de el, apoi pentru că există legislație.

Într-un final m-a pus pe hold, a revenit la mine spunandu-mi că “Întradevăr există o modificare în 2015 dar necesită puțină informare din partea juristului și revenim”.

Tipul nu știa nici măcar ce este NOVATIE, a trebuie să îi spun eu că înseamnă schimbare de beneficiar cu preluare credit.

M-a deranjat enorm că tot mi se indica că îmi pot vinde casa Prima Casă doar dacă vine unul cu banii în pungă și îmi dă pe bună credință, eu îmi sting creditul, fac radierea și aia e.

Înțeleg când nu ești informat, dar nu înțeleg când nu mai recunoști un act emis de tine, în cazul meu actul are numărul de înregistrare RB\RCL\2421 și nu are cum să fie o confuzie din moment ce am trecut pe act numărul contractului și soldul creditului la data de 18.08.2016…băi deci e clar că nu am rambursat și nu cer o radiere.

Apoi, nici o insitiție nu m-a refuzat în afară de cea care mi-a dat deja acordul.

Mai frumos, luni sau marți am sunat la ING pentru că o fată dintr-un office avea niște neclarități asupra acordului. În CC am întrebat clar dacă este acordul valid și se referă clar la speța mea cu PRIMA CASA!!!

Tipul mi-a confirmat clar fiecare frază și mi-a spus clar “Domnul Bucur este un act autentic cu ștampilă și semnătură ING”!!!!

Să vedem ce răspuns îmi dă juristul, lucrez într-un domeniu asemănător, înțeleg să nu ai informații dar să folosești negația pe post de virgulă, e prea mult!

Mâine voi trimite acordul și contractul de garantare la Finanțe, după ce vine acordul voi merge la un Notar să fac actele, apoi să văd cum combate un tip din CC decizia unei entități juridice!!!

Update Cum vinzi Prima CASA mai devreme de 5 ani 06.11.2016

După lupte seculare, am reușit. Am gasit clientul ideal.
Mi-a dat prin notar sub formă de împrumut, suma rămasă de rambursat. Am mers la bancă, am băgat banii în cont, în 2 ore nu mai aveam credit. Din acest moment aștept radierea interdicției de înstrăinare de la Fond->Finanțe->Fond->Bancă și gata.

Pentru că sunt multe de spus despre relația cu ING, am ales să dedic un articol. Poate ar trebui să scriu articolul pe un blog mai traficat, însă a ajuns la ei și acest articol. Scopul meu nu este să dau în cineva, vreau doar să corecteze lucruri!

Update ianuarie 2017

Am spart subiectul asta in mai multe articole, asa ca am decis sa vin aici cu restul de completari pentru a fi mai clar.

1. dupa ce gasiti clientul care vă dă banii imprumut prin notar sau rambursati din surse proprii, mergeti la banca. Acolo faceti o cerere de rambursare.
2. Scoateti un extras CF si mergeti la banca, acesta se va transmite impreuna cu cererea de radiere catre Fond si apoi la Ministerul de finanțe, circa 30 de zile. Dar puteti suna pentru urgentari.
3. MFP constata stingerea soldului si trimite radierea ipotecii catre Fond. Fondul sterge interdictia de instrainare si trimite catre banca.
4. Cu radierea mergeti la notar, acesta merge la ANCPI si solicita radierea grevarilor din cartea funciara.
5. Acum puteti face actul vanzare-cumpărare.
Tot balciul dureaza pe la 50 de zile, la mine a mers mai repede(din momentul primirii actelor).

Adica, banca ING a trimis actele la fond din 16.11 dar acestia din urma le-au pierdut. In 12.12 am sesizat pierderea si s-a reluat procedura. Fiind in culpa, toti au actionat rapid. Asa ca din data de 16.12 cand ing a primit semnatura de receptie din partea fondului a mai durat pana pe 09.01.2017 sa am radierile si pana pe 18.01 sa am si documentele autentificate. Zic ca s-au miscat rapid, mai ales ca au fost multe zile libere. Insa au fost in culpa.

Recomand sa urmariti traseul actelor. Sa cereti bancii sa va anunte data la care trimite actele, sa solicitati confirmare de receptie din partea Fondului (banca sa va anunte), sa sunati la Fond pentru info dosar, cand au plecat actele de la Fond la Minister. La minister sunați la fel dupa info. Toate aceste demersuri va feresc de probleme, daca ele exista, macar aflati rapid de ele si puteți interveni.

Puteti vizualiza raspunsul Ministerului aici

,
SHARE WITH FRIENDS:  
        
          

Comentarii

 1. Cătălin says:

  Chiar sunt foarte curios de cum va decurge toată această treabă 🙂 Eu n-am trecut prin așa ceva, însă am trecut prin destule negații.. și aproape mereu le-am dat peste nas.

  • Andrei says:

   eu sper ca va decurge ok. Mereu am întâmpinat probleme dar s-au aliniat. Pe Facebook ING îmi promiteau ca revin cu răspuns. eu am trimis ieri deja la Finanțe contractul de Garantare și Acordul ING

 2. ana-maria says:

  Ai primit raspuns de la Finante ? Ma intereseaza daca ai reusit sa faci vanzarea, intrucat sunt in situatia de a cumpara cu cash un apartament achizitionat acum 2 ani prin ” prima casa “de catre proprietar si mi se cere un avans mare ( soldul creditului vanzatorului) .

  • Andrei says:

   Bună, finanțele au zis telefonic și în scris cam asa ” pentru a înstrăina mai repede de 5 ani apartamentul aveți următoarele metode : notație de credit către un eligibil prima casa, aderarea la “a doua casa” sau rambursarea creditului” .
   Mergeți la notar, acesta va face un ante contract care specifica ” suma de x lei va fi virata în contul y în vederea radierii ipotecii imobilului……după radiere proprietarul x se obliga sa vândă, cumpărătorul y se obliga sa cumpere, eu notar public pot înscrie imobilul din strada… în cartea funciara pentru beneficiarul final..(cumparatorul).

  • Daniel says:

   Buna ziua, Ati reusit sa cumparati acel imobil?
   Daca da….imi puteti spune in ce conditii?
   Multumesc anticipat!

 3. Ionut says:

  Salut,

  Ai reusit in cele din urma sa vinzi?

  • Andrei says:

   Salut, nu . Nu am reușit prin acord de ridicare a ipotecii.

   Finanțele mi-au spus ca pot prin notație în cadrul programului, lichidare sau sa ader la “a doua casa” . Partea buna este ca am cumpărători la Cash, partea proasta este ca nu pot face tranzacția normal și destabilizează încrederea cumpărătorului

 4. Gabi says:

  Salut , imi poti spune te rog unde si cum ma pot adresa pentru a putea vinde apartamentul luat prin prima casa ? Mentionez ca au trecut cei 5 ani . Am cautat informatii pe tot internetul si nu gasesc unde pot depune acea cerere la fondul de garantare pentru a-mi da acordul de instrainare si ce acte mai trebuiesc pe langa acea cerere . Multumesc

  • Andrei says:

   Salut,
   Primul pas ar fi sa mergi la banca la care ai creditul si sa ceri un acord de instrainare imobil. Vei completa acolo un formular, in cam 3 zile primesti in original la sediul bancii acordul.

   Apoi acest acord impreuna cu contractul de garantare il trimiti ministerului de finante la adresa ublicinfo@mfinante.gov.ro , in corpul emailului spui ca doresti acord de instrainare imobil, ca au trecut 5 ani, dati si cateva date despre imobil si numarul contractului de garantare.

   Atentie, contractul de Garantare nu cel ipotecar.

   Ei iti vor intoarce acordul pe email sau la adresa.

   • Cristina says:

    Buna, am si eu o intrebare legata de acest subiect. Daca au trecut cei 5 ani de zile, exista acord de instrainare si de la banca si de la Finante, dar totusi din cartea funciara nu a fost radiata interdictia de instrainare….ce ar mai trebui facut acum ? Inteleg ca ar trebui tot de la Fond o hartie cum sa sunt de acord cu stergea din cartea funciara ?
    Multumesc !

    • Andrei says:

     Bună, din cartea funciara nu se șterge automat gravarea, tu faci aceasta acțiune. Se poate șterge. De la Fond e un acord de instrainare , nu vor șterge gravare dacă nu vinzi.

 5. Gabi says:

  Salut , multumesc pentru raspuns , am apucat azi sa dau mail la ministerul finantelor dupa un sir lung de nelamuriri care suna cam asa : am fost la banca si dansii de acolo mi-au zis sa trimit un dosar cu mai multe contracte(ipoteca , credit , garantare etc) catre fondul de garantare , cei de la fond imi zic sa ma adresez OCPI ca sa imi stearga din CF , sun la OCPI acestia imi spun ca nu au cum sa stearga din CF fara acordul Fondului de garantare si acordul bancii . Sa nu mai spun ca atunci cand am sunat la fondul de garantare jurista de acolo imi zice sa citesc legea .. etc . Deci se pare ca am luat-o de la inceput , o sa astept raspunsul de la ministerul finantelor .

  • Andrei says:

   În cazul tău este mai simplu, faci următorii pasi:
   1. Ceri acord de înstrăinare de la Banca.
   2. Trimiți acordul pe adresa indicata în comentariul anterior, specifici ca e prima casa și ca ai peste 5 ani, ceri acordul. pe email pui și actele de care ziceam, acordul băncii, contractul de garantare.

   nu le soliciți ștergerea grevarii, doar acordul de înstrăinare.Cu astea mergi la notar, apoi după ce se face antecotractul și se virează soldul în contul băncii, notarul cere ștergerea grevarii.

 6. Cosmina says:

  Bună ziua, într o situație asemănătoare sunt și eu. Am luat apartamentul prin prima prima casa de la ING. Si din motive personale trebuie sa îl vind înainte de cei 5 ani. Tu ai reușit? Dacă da, care ar fii primul pas care trebuie sa îl fac? Mulțumesc frumos!

 7. Andrei says:

  Buna, primul pas ar fi acela de a te echipa cu multa rabdare, daca faci o cautare aici pe blog ai sa gasesti tot istoricul.
  Iata ce trebuie sa faci:
  1. Gasesti un client care este dispus sa iti ofere banii prin notar, cu titlu de imprumut (exact cat mai ai de rambursat). Mergeti la notar, faceti actele. Apoi la ING sa iti vireze banii in cont, apoi la un office ING sa faci cererea de radiere.
  2. Scoti extrasul de carte funciara si il dai bancii, acestia trimit actele catre Fondul de Garantare, apoi la Finante si retur catre banca cu acordul de radiere ipoteca si radiere grevare de sarcini. Dureaza cu noroc 30 de zile.
  3. Cand vin actele de radiere mergi cu ele la notar si faci actul final de vanzare-cumparare si iti da si restul de bani.

  Este foarte greu sa gasesti un astfel de cumparator, iti sugerez sa apelezi lla o agentie pentru ca tin altfel clientii.
  Eu am gasit un cumparator care a mai cumparat asa, dar pentru asta a trebuit sa mai las si binisor din pret.

  • Cosmina says:

   Mulțumesc pentru răspuns prompt. O sa merg la bancă și o sa ma interesez cat mai avem de dat înapoi. Mai mult ca sigur o sa te mai deranjez cu întrebări deși o sa citesc tot ce ai scris despre acest subiect.

   • Andrei says:

    Nu deranjezi, îți trebuie soldul la zi pentru a întocmi exact actul de împrumut la notar.

    PS: îți sugerez sa faceți transfer bancar pentru a evita comisionul de retragere și comisionul de depunere.

  • Alex Isav says:

   Am credit de 2 ani. Daca primesc de la parinti bani imprumut? Pot sa il platesc tot aticipat, si apoi sa caut cumparator?
   Mersi

   • Andrei says:

    Dacă ai de unde sa iei banii e și mai bine, nu ai presiune de la cumpărător. Rambursezi creditul, demarezi procedura de radiere și când scoți CF-ul curat, vinzi cui vrei tu, cu credit, cash, cum o fi.

 8. Andrei says:

  PPS : S-ar putea sa dai de cineva in banca care nu știe că se poate și cum se poate, nu te lăsa descurajată. Depinde foarte mult de personalul bancar din fața ta.
  Mai bine mă mai deranjezi și îmi spui unde te-ai blocat.

  • Cosmina says:

   Am fost la banca deja și au zis ca nu se poate… de aceea am început sa caut informații și am ajuns la tine. Ținând cont de situația în care ne aflăm orice sfat și îndrumare este binevenită. Mulțumesc încă o data!

 9. Andrei says:

  Banca îți va spune că nu se poate pentru că ar însemna să le soliciți un acord de înstrăinare care mai apoi sa meargă și la Ministerul de Finanțe, conform legii nu ti-l vor da.

  Din acest motiv tu trebuie să rambursezi creditul din “surse proprii” și să soliciți radierea.
  Deci vei putea vinde doar cash și doar unui ins care acceptă să îți dea acei bani prin notar, să aștepte radierea și la final să încheiați și contractul de vânzare-cumpărare.

  Ai 3 variante de a-l înstrăina înainte de termen:
  1. Novație de credit, dar trebuie să atești că ești în împosibilitate de plată și să găsești un cumpărător care se încadrează în termenii prima casă.
  2. “A doua casă” , aștepți fondurile noi, mergi la o bancă care este dispusă să îți cumpere creditul, trebuie să îți iei tot prima casă mai mare sau mai scumpă, trebuie să vinzi și să cumperi în același timp.
  3. Rambursare integrală. Aceasta este și cea ușoară modalitate și este cea descrisă și folosită de mine.

  După ce se rambursează creditul integral, statul și banca nu mai au drept asupra imobilului.
  În cazul în care dai de vreun notar slab pregătit care îți spune “Și în caz de ramburs, aveți interdicție de înstrăinare timp de 5 ani” , îi dai două peste ochi și îi spui așa : În 2015 s-a MODIFICAT LEGEA PRIMA CASA, astfel dacă rambursezi (stingi obiectul contractului) , poți solicita radierea și faci ce vrea mușchiul tău cu el.

  Citește continuarea poveștii mele :
  https://andreibucur.ro/draga-ing-bank-citeste-si-corecteaza/
  https://andreibucur.ro/cred-ca-pot-scrie-si-de-bine-despre-ing-bank/

 10. Andreea says:

  Buna, sunt si eu intr-o situatie similara. Am ajuns pana in punctul in care am trimis documentele la ministerul de finante. Intrebarea mea este: cat timp a durat pana cand s-a eliberat acordul de la ministerul de finante?

  Multumesc

  • Andrei says:

   bună, spune-mi tu ai trimis sau banca? ce documente ?

   După ultimul articol (îl găsești pe blog) fondul a înștiințat banca centrala în 20.12 au trimis actele, azi banca a primit scan după radiere, mai urmează sa o autentifice notarul băncii și apoi sa mi-o trimită, deci sa zic 20 de zile calendaristice. Dar…toate astea pe fondul unor scandaluri, pe flux normal, posibil 30-40 de zile. dă-mi detaliile cerute mai sus, nu îmi dau seama în ce fază te afli exact.

  • Andrei says:

   Ps: ai zis “acordul” din acest motiv cer detalii, dacă nu ai 5 ani și este Prima Casa, MFP nu va da curs unui acord de instrainare, chiar dacă banca l-a eliberat eronat (vezi cazul meu) , banca mi-a dat din eroare, MFP mi-a zis sa plimb ursul.

 11. Andreea says:

  La indicatiile Fondului de Garantare, noi am trimis la MFP solicitarea sa ne dea acordul de vanzare.
  Exista legea din 2012 care spune ca poti sa vinzi apartament ” prima casa ” inainte de 5 ani daca se achita integral creditul ramas, iar banca noastra “raiffeisen” a eliberat un acord de instrainare in care scrie ca banii de pe vanzare vor acoperi integral creditul ramas. Pana aici totul a decurs normal si fara scandal. Deci speram ca in aproximativ 20 zile sa primim si un raspuns din partea MFP.

 12. Andreea says:

  pe langa solicitare am trimis la mfp acordul de instrainare de la banca si copia contractului de creditare

 13. Andrei says:

  Pai legea este si spune ” daca se achita integral creditul ramas” practic pune rambursul inaintea oricarei actiuni. Totusi tine de creditor cum interpreteaza asta, mie acelasi MFP mi-a respins desi avea acord de la Banca.

  Totusi s-ar putea sa ai succes, cumva banca ta si-a asumat totul, MFP s-ar putea sa tina cont de acest aspect.

 14. Guran Costin Daniel says:

  Buna seara! Am citit in postarea dumneavoastra prin cate ati trecut pana ati reusit sa vindeti apartamentul si m am cam demoralizat! Am demarat si eu vanzarea apartamentului in aceleasi conditii descrise de dvs! Momentan am facut o cerere la banca Raiffeisen de la care am si accesat creditul Prima Casa in martie 2013 pentru a mi aproba vanzarea prin credit ipotecar sau Prima Casa! Vreau sa va intreb ce ma sfatuiti sa fac in cazul in care primesc un refuz?

  Multumesc

 15. Guran Costin Daniel says:

  Momentan am pus anunt de vanzare cu plata cash!
  Apartamentul este in sct 4 Bucuresti

  • Andrei says:

   Bună seara, în primul rand nu trebuie sa fiți demoralizat. Eu am fost un prim caz pentru ING și pentru multi notari. Important este ca ma aveți exemplu și știți ca se poate. Credeti-ma , sa știi ca se poate e cel mai important catalizator în drumul acesta. Sunt convins ca nu sunt primul din România, am dat și de notari care știu.

   Dacă banca refuza, nu aveți ce face pentru ca Ministerul de finanțe va refuza și el fără banca.

   1. Căutați un notar care știe procedura asta, adică bani prin împrumut, apoi după radiere sa facă vânzarea.
   2. Un agent imobiliar bun, care sa înțeleagă procesul sau sa îl știe, el va fi liantul de încredere pentru cumpărător. Plus ca acesta poate colabora cu notarul atunci când acesta va spune “e riscant pentru ca prin acest împrumut nu aveți dreptul asupra imobilului”. Împrumutul are rol executoriu dar nu se leagă de imobil, pentru cumpărători este determinant.
   3. Pregătiți cumpărătorul cu răbdare, ați putea să îi faceți un preț preferențial.

   Credeti-ma , cumpărătorul este cheia. Dacă înțelege procesul, dacă e dispus sa aștepte, dacă e mulțumit de preț.

   Săptămâna asta mi-a venit radierea autentificata. As putea sa fac actele de vânzare-cumpărare azi, aștept 01.02 când se elimina impozitul pe vânzare de 3% , cazul meu economisesc 1200€.

   Deci, chiar și Cash omul are de așteptat.
   Dacă ați găsit cumpărătorul, mergeți la banca, faceți transferul, apoi cererea de radiere.
   Apoi la notar cu OP-ul sau ceva care atesta tranzacția, mergeți la notar și faceți actul de împrumut pe acea suma, acest document se va constitui la actul de v-c ca parte din tranzacția totala. Sfat, faceți actul de împrumut pe minim 2 luni.
   După radiere 30-45 zile, când Fondul da ok, MF da ok, actul vine la notarul băncii, acesta radiază imobilul și puteți face actul de v-c.

 16. Guran Costin Daniel says:

  Multumesc mult! O sa revin cu un comentariu imediat ce primesc decizia bancii!

 17. Andrei says:

  Sunt doua situații, banca poate interpreta pozitiv cererea iar MF sa zică “legea spune altceva”. Totuși banca este cea care preia răspunderea, chiar dacă nu e conform legislației, ar putea da acceptul și sa scrie în acord ca radierea creditului se va face prin banii primiți.

  Oricum, dacă aveți un acord de la banca, imediat dați email către MF cu acordul și solicitați și de la ei un acord. Abia apoi mergeți la notar, fără cele doua acorduri notarul nu va face o vânzare clasica. Ar risca ca MF sa refuze iar el sa fi demarat un precontract.

 18. Andrei says:

  succes, sunt tot curios ce intampinati. Va doresc sa dati de oameni informați și dispuși să învețe dacă nu știu.
  Oameni care sa obțină informatii pe teu dumneavoastră. Adică notar, client, agent și responsabil bancar.

 19. Aurelian says:

  Buna seara!

  Ma bucur ca v-am gasit articolul. Sunt intr-o situatie similara.

  Saptamana trecuta am achitat anticipat, integral, din fonduri proprii, creditul Prima Casa, obtinut acum 2 ani in 2015.
  Din cate am inteles luna aceasta ati obtinut radierea interdictiei de vanzare si a ipotecii.

  Ma puteti ajuta va rog cu detaliile traseului actelor si cui trebuie sa ma adresez?
  Din momentul in care ati achitat creditul, ce anume ati facut si care este circuitul documentelor?

  M-am lovit si eu de aceeasi dezinformare si uneori si rea vointa. M-am lovit de fraza “NU SE POATE!”. Nici dupa ce le-am aratat legea din 2015 nu m-au crezut. Pur si simplu nu le vine sa creada ca cineva poate scape de creditul lor.

  Creditul l-am avut la CEC Bank, iar angajata de acolo mi-a spus acum 2 zile ca urmeaza ca banca sa faca o adresa catre fondul de garantare in care va cere ridicarea ipotecii si a interdictiei de instrainare. Dupa care citez: “Undeva in vara-toamna, va veni raspunsul de la fondul de garantare, banca imi va da un formular cu care ma voi duce la un notar, iar notarul va cere OCPI (oficiului de Cadastru) radierea sarcinilor din cartea funciara, dupa care mai astept 2-3 zile si primesc cartea funciara libera de sarcini”.

  Scopul meu este sa vand apartamentul, am gasit si cumparator, dar acesta a spus ca asteapta sa se ridice interdictia si apoi facem demersurile pentru incheierea tranzactiei. Sunt interesat ca toate aceste formalitati sa dureze cat mai putin. Am auzit si de cineva care a reusit in 3 zile sa obtina acordul de la Fond, chiar fara nici o interventie.

  Multumesc anticipat pentru informatii!

  • Andrei says:

   Salut, imediat după achitarea creditului faceți cerere de rambursare la banca. Eu vad ca ati făcut deja. Banca trimite cerere de radiere ipoteca și sarcinii către fond apoi fondul către Finanțe. Pe flux normal ar trebui pana în 30 de zile sa dureze, asta dacă banca trimite documentele la timp. Va sugerez sa sunat în centrala la banca și sa cereți grăbirea procesului de trimitere a actelor. Fondul și finanțele se mișcă relativ repede, dar și la ei puteți suna pentru urgentare. Eu am sunat mereu, puteți da și email, sunt obligați sa răspundă. După ce se radiază, notarul merge la OCPI (la mine a mers notarul bancii) , apoi cu extrasul de carte funciara faceți vânzarea. Din ziua în care banca a trimis efectiv actele 16.12 a durat pana pe 12.01 sa se radieze, apoi pana pe 20.01 sa pot vinde. Nu am mai vândut însă în ianuarie, vând după 01.02 pentru a scăpa de impozitul pe vânzare. Spuneții doamnei ca nu tolerați răspunsuri ca “vara-toamna ” și data viitoare mergeți la OPC pentru dezinformare și rea voința din partea băncii. Doar Banca poate îngreuna acest proces. De asemenea cereți funcționarului bancar sa va anunțe când s-au transmis actele.

   • Florin says:

    Salut,
    Poti sa ne spui exact la ce numar de la Min Finantelor ai sunat ?
    eu am trimis actele la Fondul de garantare acum 2 saptamani si am sunat la ei, o stimata doamna m-a apostrofat ca nu stiu sa citesc in CF ca apartamentul e grevat de MF nu de ei si prin urmare nu trebuia sa trimit actele la ei …… Dupa insistente mi-au spus ca au trimis ei actele la MF , acum trebuie sa verific asta.
    Acum incerc sa dau de un nr de telefon sa presez o rezolvare.
    Multumesc anticipat pt raspuns

 20. Aurelian says:

  Va multumesc foarte mult!

  Maine ma duc la banca sa urgentez trimiterea adresei catre Fondul de garantare.

  Va tin la curent caci sunt sigur ca ajuta si pe altii asemenea informatii.

  Multumesc!

 21. Aurelian says:

  Salut!

  Asa cum spuneati mai nimic nu se misca daca nu insisti pe diverse cai oficiale sau neoficiale. De 4 zile cei de la banca imi tot spuneau ca adresa catre FNGCIMM urmeaza sa fie trimisa si nu se trimitea nimic. Nu am avut nicio modalitate de a contacta personalul care se ocupa de trimiterea adresei (secret total, parca sunt inchisi intr-un buncar), asa ca ieri le-am facut o solicitare/petitie pe mailul bancii. Iar azi, surpriza, m-au chemat la banca si am aflat ca adresa a fost trimisa inca de a doua zi dupa ce am rambursat creditul. Comunicare 0 in interiorul bancii.

  Mai am o intrebare, poate va aduceti aminte despre detaliile procedurii.

  Dumneavoastra ati scris vreo cerere de radiere a ipotecii si de ridicare a interdictiiei INAINTE sau DUPA ce Banca a trimis adresa catre Fondul de Garantare?

  De la un alt ofiter de credite al bancii am aflat ca trebuie ca eu sa scriu o astfel de cerere INAINTE de a trimite adresa catre Fond pentru ca Fondul sa aiba si cererea mea, iar de la ofiterul de credite cu care interactionez am inteles ca DUPA ce primesc raspunsul Fondului, banca imi va da un formular tip cu care ma voi duce la notar (nu stiu daca formularul se numeste cerere de radiere), iar notarul va cere in numele meu ridicarea ipotecii si a interdictiei din cartea funciara.

  Multumesc.
  Numai bine!

 22. Andrei says:

  Buna seara, in primul rand va felicit pentru perseverenta si va indemn sa continuati cu perseverenta, altfel nu va rezolvati problema.

  Referitor la intrebare, sunt doua chestii total diferite iar ofiterul este in deriva.
  Imediat dupa ce ati achitat se face o cerere de rambursare, tot atunci semnati si o cerere de radiere care se trimite la FOND. Aia o face banca, dumneavoastra doar o semnati. O face banca pentru ca ea atesta ca X a rambursat creditul, astfel solicita institutiilor radierea ipotecii si a grevarii de sarcini. Asta e prima actiune. Tot acum trebuie sa depuneti si o copie dupa extrasul CF.

  Cea de a doua actiune este a bancii, dupa ce fondul, ministerul si banca isi dau acordul, acel document (radierea) se inmaneaza notarului, acesta merge cu ea la ANCPI sa radieze, apoi autentifica radierea. In cazul meu s-a ocupat notarul ING. Notarul tarnzactiei urmand doar sa scoata si el un extras CF daca mai doreste.

 23. Doru says:

  Buna seara….eu vreau sa schimb apartamentul(luat prin prima casa in urma cu 3 ani) cu o casa si sa pastrez creditul ca e ok.Pot ridica ipoteca de pe apartament si sa o pun pe casa???

  • Andrei says:

   Salut, conform legislației nu. Nici în condițiile normale nu se poate. Trebuie sa eliberați creditul aferent bunului și sa va încadrați la altul.
   Așteptați fondurile 2017, mergeți la banca și solicitați prima casa în regimul clientului existent. Adică, tor prin prima casa luați o casa mai mare sau mai scumpa cu obligația de a vinde imobilul actual. E puțin greut pentru ca trebuie sa cumpărați și sa vindeți în același timp.

 24. Andra says:

  Bună seara,

  Avem un ap cumpărat în București prin prima casa și am vrea sa ne mutam în alt oraș. La începutul anului viitor facem 5 ani și ne gândeam ca după împlinirea termenului sa trecem la fapte.

  Nu știu însă dacă ar fi mai simplu și mai avantajos sa merg pe “a doua casa” sau sa încerc sa ma împrumut de la cineva de banii pentru inchiderea creditului și ce rămâne sa dam avans pentru ipotecar….

  A încercat cineva sa acceseze a doua casa…? Ceva păreri/sfaturi ?

  • Andrei says:

   Eu am încercat. În primul rand băncile nu știu sa aplice normele. Au informații dar nimeni nu le-a pus în practica. Deci, veți fi cobai. Trebuie sa mai știți ca nu toate băncile adera la a doua casa, BCR refuză să facă. Apoi , este destul de greu. Trebuie sa aveți abtecontract ca vindeți și abtecontract ca , cumpărați, în același timp. Aici sunt multe de discutat:
   1. Dvs aveți fonduri și vreți sa vindeți și sa și cumpărați (presupunem ca ati găsit și de cumparat) , dar pot interveni probleme la cumpărător (dacă cumpăra prin program) sau chiar la dvs, fiind doua tranzacții, șansele sunt mari.
   2. Care este probabilitatea sa va împărțiți în doua direcții? în una sa găsiți client și imediat și casa în celalalt oraș? Doar dacă locuiți (ca mine) de ceva timp în viitorul oraș.
   3. Veți auzi de la mulți funcționari bancari ca “nu stiu”. Pentru ca nimeni nu își bate capul sa învețe un lucru complicat.
   4. Se dau fonduri, e măcel pe dosare, toate băncile vor merge pe dosarele simpli și rapide, dvs sunteți o speta care necesita informare, timp, analiza. Dar trebuie făcută și asta.

   Eu zic asa, dacă oricum sunteți dispusa sa așteptați pana când faceți 5 ani, nu mai bine puneți casa la vânzare și încercați sa o vindeți ca mine? Trebuie sa apară și clientul dvs (durează circa 2 luni sa se închidă tot). Dacă aveți sursa de împrumut amicala (familie, ceva care sa nu ceara dobanda) , as recomanda sa luați banii, sa închideți creditul, sa radiați și apoi sa vindeți prin orice sursa : Cash, ipotecar sau prima casa.

  • Guran Costin Daniel says:

   Buna ziua! Am promis ca revin in momentul in care voi avea un raspuns! Bineinteles ca raspunsul este aproape negativ. Spun aproape negativ pt ca am fost la banca , am facut cerere, iar dupa trei saptamani de asteptare mi au spus ca trebuie mai intai sa am acordul de la ministerul de finante( am aflat asta pt ca am insistat sa caute in emailuri si ce sa vezi : aveau acest raspuns in sucursala de acum 3 sapt, doar ca nu s au obosit sa ma anuntecei de la Raiffeisen). Am sunat acum la ministerul de finante si mi au spus ca singurul mod de a mi ridica ipoteca este sa fiu in incapacitate de plata si sa gasesc un cumparator care sa mi preia creditul in aceleasi conditii sau sa achit creditul din fonduri proprii( imposibil in acest moment) si mai apoi ei sa mi ridice ipoteca! Am facut creditul in februarie 2013
   Ce as mai putea sa fac in aceste conditii?
   Multumesc

 25. Andrei says:

  Pai sunteti in pozitia in care m-am aflat si eu.
  Gasiti un cumparator cash, mergeti cu el la notar si faceti un contract de imprumut pe suma ramasa de restituit bancii.
  Contractul il faceti pe 2 -3 luni, in el scrie ca va obligati sa ii restituiti banii dupa aceste 2-3 luni de zile. Imediat dupa ce v-a virat banii, demarati procedura de rambursare si radiere.
  La final, cand vin documentele autentificate, mergeti cu omul la notar si faceti actul de vanzare-cumparare.

  Acest contract de imprumut va sta ca baza la avans, restul de bani vii da la vanzarea finala.

 26. Raluca says:

  Bună ziua
  Și eu sunt interesata de vânzarea ap luat prin prima casa .Noi l am luat în 2010 și acum dorim unul mai mare eventual prin programul.A doua casa.insa mă întreb dacă facem prin acest program ce se va întâmpla cu acesta,cum scăpăm de el?
  La banca nimeni nu știe să explice.ne tot spun că cel mai bine este să scăpăm de credit.

  • Andrei says:

   Va spun ca mai bine scapati de credit pentru ca habar nu au normele de aplicare.
   Trebuie sa aderati la noul program, va spun ca este greu, mai ales dacă funcționarul dvs este pe lângă subiect.

   Aplicati la noul program, trebuie sa vindeți și sa cumpărați altul în același timp. Practic sa aveți ambele antecontracte.
   Primul pas este sa cereți acord de înstrăinare pe imobil, acela durează pana vine, îl da banca și apoi îl. trimiteți la finanțe sa dea și ei.
   Cu acest acord puteți vinde, când aduceți ante-contractul de vânzare, va vor solicita și antecontractul de cumpărare pe noul imobil. Dacă nu îl aveți, nu va vor face eligibila în sistem.

   Oricum, eu as recomanda vânzarea imobilului actual, după ce ați stins creditul și vine radierea, căutați în liniște alt imobil, fie prin prima casa sau ipotecar. Astfel aveți și liniștea necesara și nu pune nimeni presiune.

 27. Rox says:

  Hello,

  Eu sunt in situatia de a vinde apartament prin PC dupa cateva luni de la obtinerea creditului, e o situatie mai delicata. Am cumparator cash. Banca spune ca nu imi da acord daca nu are acordul MFP, iar ministerul deocamdata…tace. Am cerut o audienta, astept raspuns.
  Stie cineva cum se numeste legea (ce numar, din ce an) care permite aceasta vanzare ?
  Multumesc.

  • Andrei says:

   cred ca ți-am răspuns deja la celelalte doua comentarii. Poți vinde doar Cash prin act notarial sau sa îl stingi din surse proprii și îl poți vinde cum vrei.

 28. Rox says:

  As avea mare nevoie de niste sfaturi. Am recitit comentariile voastre, se pare ca nu am nicio sansa sa vand inaintea celor 5 ani ? Chiar daca ma oblig sa rambursez creditul din vanzare ?

  Problema e cam complicata, nu as vrea deocamdata sa o expun aici. Maine sun la MFP, am depus si petitie si cerere de audienta. Dar daca cineva ma poate ajuta cu vreun sfat, adresa mea de mail va sta la dispozitie.

  Multumesc….

  • Andrei says:

   Bună, poți sa vinzi. nu te descuraja. Eu vineri am făcut și actul de vânzare-cumpărare, deja s-a radiat și de la impozit. Doar ca trebuie sa rambursezi întâi. nu poți rambursa din vânzarea propriu zisa, considera ca ți-au dat un credit privilegiat de avans și trebuie sa stai 5 ani pentru a nu face bişniță.
   Iei banutii prin act notarial (ii act de împrumut cu clauza de executare pe bunuri dacă nu ii dai banii pana la data de…cat stabiliti). Rambursezi creditul, radiezi imobilul, vine radierea și o dai notarului. Acesta radiază din Cartea funciara și imobilul devine liber. Apoi mergi la același notar și faci vânzarea în baza actului de împrumut. Actul de împrumut se radiază, gata. Sau mai luați bani dacă e cazul.

 29. Rox says:

  http://www.kiwifinance.ro/articol-blog/24/cum-poti-sa-vinzi-locuinta-cumparata-prin-prima-casa.html

  Prima casa achizitionata cu un credit obtinut prin programul guvernamental in vigoare va putea fi instrainata chiar inaintea incheierii termenului de cinci ani, asa cum era prevazut initial in lege. Practic, sunt trei cai prin care poate fi realizat acest deziderat, fie ca proprietarii isi doresc o casa mai mare, fie ca decid, pur si simplu, sa isi lichideze creditul Prima Casa.

  O prima cale, chiar daca in Cartea Funciara a imobilului este prevazuta interdictia de instrainare, este aceea ca imobilul sa fie preluat, prin novatie, de o alta persoana fizica, care indeplineste conditiile de eligibilitate ale Programului.

  In acest sens, Banca îşi exprimă acordul în numele şi în contul statului pentru preluarea finanţării garantate şi a dreptului de proprietate asupra locuinţei/locuinţei viitoare în cadrul programului de către:

  orice alte persoane fizice care îndeplinesc criteriile de eligibilitate, prin novaţie, sub condiţia menţinerii garanţiilor instituite prin lege asupra imobilului şi cu aprobarea FNGCIMM privind eligibilitatea beneficiarului care preia finanţarea garantată şi locuinţa
  oricare dintre coproprietari, în vederea întregirii dreptului de proprietate ori măririi cotei-părţi din dreptul de proprietate sau de catre unul dintre soţi, ca efect al partajului, în condiţiile legii.

  Banca îşi exprimă acordul, în numele şi în contul statului, pentru ridicarea temporară a interdicţiei de înstrăinare. Preluarea creditului de către un alt beneficiar, înainte sau după expirarea perioadei celor 5 ani de interdicţie de înstrăinare a imobilului, se consideră o acordarea unui nou credit Prima Casa şi va fi analizată în condiţiile valabile la data preluării.

  O alta cale este aceea de a se achita integral creditul din surse proprii iar ulterior se vor face demersurile necesare pentru ridicarea interdictiei de instrainare, deoarece obiectul garantiei practic nu mai exista, astfel ca imobilul se poate vinde fara nicio restrictie.

  In fine, o a treia cale este vanzarea imobilului, vechiul proprietar urmand sa achite total creditul din suma obtinuta din vanzare. Se obtine initial acordul de instrainare de la banca si de la Ministerul Finantelor, dupa care se realizeaza efectiv transferul de proprietate si actele aferente. Noul cumparator poate cumpara imobilul inclusiv prin credit ipotecar standard, nefiind conditionat de accesarea unui alt credit Prima Casa.

  E adevarat ? Conform carei legi ? Nu e nicio precizare ?

  Helloooo, ma aude cineva ?:D

  • Andrei says:

   Bună, fix de la acel articol am plecat și eu pe cale mea pentru ca mi s-a explicat apoi. Îți răspund de pe telefon, îți voi scrie mâine legea de la laptop.
   Ce zic ei în articol :
   1. Poți face novatie. adică cedezi creditul. Respectivul trebuie sa fie eligibil prima casa. Tu trebuie sa aduci dovezi reale de imposibilitate de plata.
   2. Faci a doua casa. Adică vinzi și cumperi în același timp. Vinzi pe asta și cumperi tot prima casa mai mare sau mai scump.
   3. Rambursarea din surse proprii. Exact cazul meu, explicat în articol și prin comentarii.

   Crede-mă, am vorbit cu juriști, cu MFP, cu banca, cu fondul. Toți mi-au zis asta “Da, nu mai exista interdicția de a vinde mai devreme de 5 ani, dacă soldul e stins” , aici confuzia în care te duce articolul de pe kiwi. Înainte nu puteai vinde chiar dacă rambursai mai devreme de 5 ani. Acum, dacă rambursezi mai devreme, nu mai exista obiectul grevarii de sarcini și a interdicției de instrainare.

   Sper ca ți-am fost util, nu ezita sa îmi scrii dacă mai ai întrebări.

 30. Nicoleta says:

  Buna,sunt in aceeasi situatie,vreau sa vand apartamentul cumparat prin prima casa acum 2 ani.Am sunat la Ministerul de Finante si mi.au zis ca nu se poate vinde mai repede de 5 ani,pot doar sa rambursez toata suma ramasa.Eu am deja cumparator ,intrebare mea ar fi cum sa fac in cazul antecontractului ca sa fie si cumparatorul linistit,sub forma de împrumut sau cum ar fi mai ok? I.am explicat ca va dura procedura in jur de o luna jumatate si a fost de acord sa astepte.

  • Nicoleta says:

   Daca ar putea cineva sa ma ajute cu un “model” de antecontract .Multumesc

  • Andrei says:

   Bună, nu este abtecontract. Notarul nu va face antecontract pe imobil cat timp nu are acordul băncii și al MFP.
   Împrumutul prin notar se face ca înțelegere intre părți, cu executare pe bucuri dacă vreți, dar nu face trimitere la imobil. nu are cum, e al băncii și al statului. Dacă puteți strecura în acel contract de împrumut o chestie de genul “ma obliga sa ii vând apartamentul după radiere” e ok, dar posibil sa nu accepte notarul, își pune girul pe un act care nu se leagă de imobil.
   Oricum, acest contract de împrumut are caracter legal și poate fi acționat în instanta, deci clientul poate sta liniștit. Căutați un notar care înțelege procedura.

  • Nicoleta says:

   Bună Andrei,
   Multumesc pentru ca ai facut postarea cu prima casa,am reusit,in 2 săptămâni am avut radierea de la fond deoarece acum fondul face toată munca nu mai merg actele la mfp.
   Toate cele bune,
   Nicoleta

   • Andrei says:

    Ma bucur ca am putut sa te ajut Nicoleta.

   • Florin says:

    Nu stiu cum face fondul toata munca pentru ca eu am trimis actele la fond in 20 martie si de acolo s-au trimis la MFP de la care am primit acordul acum 4 zile,la fond am sunat sa intreb de acte si m-au apostrofat ca nu stiu sa citesc ce scrie in ipoteca : grvat de MFP.
    De altfel la MFP puteti trimite cerere pt acord instrainare si copie dupa contractul cu fondul la adresa de mail : petitiimfp@mfinante.ro ,primiti si nr de inregistrare

    • Nicoleta says:

     Eu exact in 2 săptămâni de la rambursare am primit radierea si mi s.a confirmat ca nu mai merg cererile la MFP,daca te uiti mai sus ,in alta postare,mai exista o persoana careia i s.a spus la fel.Eu nu pot sa ma plang deloc,chiar am numai cuvinte de lauda pentru toate persoanele de la fond cu care am vorbit,sunt foarte de treaba.

   • Iulia says:

    Buna, ai facut contractul de imprumut cu cumparatorul, dupa care ai achitat creditul. dupa care ce ai facut?

    • Andrei says:

     am cerut băncii radiere apoi, aceasta a trimis către fond și MFP sa radieze, acestea au trimis radierea și decizia ștergerii grevarii din cartea funciare, apoi am făcut cumpărarea efectiva

 31. Rox says:

  Multumesc pentru raspuns, Andrei.

  Te-as putea contacta si in alta parte decat aici ? Cum spuneam mai sus, situatia mea e mai delicata si nu stiu cum sa procedez. Poate ai vreun sfat ca nu mai stiu ce sa fac si cui sa ma adresez.

  Azi-dimineata am primit telefon de la MFP, au spus ca in maxim 2 zile voi avea raspunsul. Ieri ma plangeam ca nu raspund, azi ma gandesc ca raspund prea repede 😀 (ceea ce nu e semn bun).

  Nu mai stiu cum sa ies din asta.

 32. dumitru loredana says:

  buna ziua,
  as dori sa stiu cam cuma a sunat anuntul dumneavoastra de vanzare a apartamentului inaite de 5 ani, daca se poate?! sau nu a-ti mentionat in anut acest fapt, doar in momentul in care a-ti fost contactat de un eventul cumparator? sunt intr-o astfel de situatie si as dori sa stiu cum as putea proceda . . . .
  va multumesc frumos

  • Andrei says:

   bună ziua, am spus ca vând doar Cash și ca e prima casa și are sub 5 ani. Asa am evitat întrebările și apelurile proaste din partea agențiilor.

 33. […] Eu n-am trecut prin asta, dar vă puteți interesa de câțiva pași utili citind articolul de aici. Restul e istorie! […]

 34. Roxana says:

  Buna. Am un apartament cumparat in 2010 prin Prima Casa si am gasit cumparator prin credit ipotecar. Cum sugerezi ca ar fi mai rapid sa – l vand: rambursare integrala(as avea cum sa fac rost temporar de bani) sau sa cer acord de instrainare?
  Imi da si numele notarului din Iasi?
  Multumesc

  • Andrei says:

   Bună, în cazul tău recomand vânzarea clasică. Fie că rambursezi din venituri proprii sau vinzi prin credit/cash ce fel o fi, tot pașii ăia sunt. Adică cerere de rambursare, acord de vânzare și ridicare ipotecă.
   Notar în Iași, mi s-a părut foarte ok Ancuța Petcu aleea Decebal nr.5

 35. Ioana says:

  Buna, este garantat ca dupa rambursarea anticipata a creditului ( inainte de cei 5 ani) Ministerul Finanțelor ridică interdicția de înstrăinare?
  Am găsit clientul care ar vrea sa plătească, doar ca consilierul bancar i-a spus ca nu garantează ridicarea interdicției de înstrăinare de către Ministerul Finanțelor..

  • Andrei says:

   Consilierul bancar nu își asuma informarea, ar putea da un telefon.

   Simplu, fa un email sau da un telefon către MFP, da este garantat prin lege. Asa am făcut și eu, nu mai rețin exact articolul (dacă nu cumva l-am scris în articol).
   Mergi și cu articolul la consilier și spune-i sa își dea demisia dacă își atribuie “nu garantez” cu legea în fata.

   • Ioana says:

    Multumesc, am trimis email la MFP, nu am găsit legea, dar sper sa ma lămurească sa pot garanta si eu clientului ca se ridica acea restricție.

    • Andrei says:

     vezi aici răspunsul primit de la mfp
     Be baza asta am demarat și am vândut acum o luna tot. deja mi-am luat alta casa

     • Ioana says:

      Super, multumesc. Am trimis clientului răspunsul pe care l-ai primit tu si cu ocazia asta o voi informa si pe doamna nesigura de la banca.

     • Andrei says:

      Dacă vor, le dau și radierea 🙂 pe legea înroșita de mine spune clar “ramburs integral” .

     • Aurelian says:

      Buna seara!

      Confirm ca se poate vinde in cazul rambursarii anticipate. In data de 19 Ianuarie am achitat creditul, in data de 23 Ianuarie banca (dupa sesizari si reclamatii) a trimis actele catre Fond, in data de 30 Ianuarie mi s-a confirmat ca au ajuns actele la Fond, in data de 27 Februarie am primit raspunsul de la Fond, in data de 28 Notarul a facut demersurile de ridicare a interdictiilor, iar saptamana aceasta (8-9 Martie) urmeaza sa primesc cartea funciara libera de sarcini, dupa care pot sa fac ce doresc cu apartamentul meu.

      Inarmati-va cu multa rabdare si insistenta mai ales la institutia bancara. Cei de la banca sunt sub orice critica in acest subiect.

      M-a ajutat foarte mult povestea lui Andrei Bucur si ii multumesc, caci am prins incredere in a-i contrazice pe cei de la banca care aveau o singura fraza in portofoliu: “NU SE POATE!”

      Ei bine, BA SE POATE 🙂

      Mult succes.
      Aurelian

     • Andrei says:

      Salut Aurelian, ma bucur enorm ca ți-am fost de ajutor. Eram curios când revii și ma mult, dacă mergi pana la capat, știam ca ești dezamăgit, dar cu răbdare trecem munții.

 36. Ioana says:

  Buna, in primul rând vreau sa-i multumesc lui Andrei pentru tot ce a postat despre situația lui, mi-a fost de mare ajutor!
  La fel ca zi in cazul lui, astăzi am găsit cumpărătorul ideal si am vândut imobilul, am facut o promisiune bilaterala, apoi cumpărătorul a facut plata pentru rambursarea totala anticipata a creditului pe care il mai aveam. Tot ce a ramas este sa astept un răspuns de la fond pentru ridicarea restricției de înstrăinare. Am zis de la fond deoarece Începând cu 1 martie Fondul da acordul în numele si contul statului de radiere a ipotecii și întocmeste decizia de radiere, informație pe care am primit-o de la MFP, prin email. Mult succes tuturor si DA, SE POATE!

  • Andrei says:

   bună Ioana, ma bucur ca ti-am fost de ajutor. Ma bucur ca ai revenit cu feedback, cheia în acest proces este curajul. Acesta poate fi natural, dar de multe ori avem nevoie și de confirmări. Cei care aleg sa meargă mai departe pe baza experientei mele, apoi revin cu feedback, sunt un real ajutor pentru următorii.
   Mulțumesc.

  • Maria Borcan says:

   Buna Ioana,

   Referitor la situatia expusa, ma poti ajuta te rog cu un numar de telefon? Multumesc!

   Maria

   • Andrei says:

    Maria, ai nevoie de numărul ei de telefon sau de la Fond?
    Ioana a lasăt comentariul acum 1 an și ceva, nu cred că mai intră să vadă.

 37. Iulia says:

  Buna ziua, as dori sa stiu ce pasi ar trebui sa umez in situatia urmatoare: am cumparat un apartament acum 2 ani prin prima casa si as dori sa il vand pentru a cumpara o casa mai mare.

 38. Adela says:

  Buna!
  Se poate sa te rog sa te repeti, asa ca iti cer rabdare de la inceput. 😉
  Am gasit cumpărator dispus sa achite cat mai am din credit.
  Notarul spune ca pot face o promisiune de vanzare (Cică a mai facut asa) când primesc de la cumpărător suma de bani. Apoi sa solicit acordul de instrainare. A zis ca procedat asa si a funcționat in 4 cazuri si a fost un succes. Pe de altă parte a avut un caz in care a rambursat suma dar nu a primit acordul de instrainare pe motiv ca au trecut cei 5 ani.
  Asa ca eu sunt in dilema…..care este primul pas in aceasta situație.?
  Solicit mai întâi acordul (daca da….exact unde fac treaba asta si cum) sau mai întâi merg cu cumpărătorul si fac rambursarea ?
  Sper ca m-am facut înțeleasă. …

  • Andrei says:

   Buna,
   Este o prostie sa nu ii dea acord ca au trecut 5 ani, din contra sunt obligati sa il dea, doar ca nu se cere acord de instrainare ci acord de stergere a interdictiei.

   Bun, daca nu ai 5 ani, iei banii si rambursezi. Mergi la banca si faci cerere de rambursare, banca trimite la FOND cu dovada platii si sterge grevarea pe motiv ca s-a stins soldul.Acestia dau acordul si il trimit iar bancii cu grevarea. Aceasta se duce la notar, notarul cere un extras de CF spre informare si face vanzare-cumparare si anuleaza actul de promisiune, transformand acest act in parte integranta a tranzactiei.

   • Adela says:

    Scuze ..sunt atat de nervoasa…ma tot plimb la notar si la banca…
    Cazul de care spunea notarul …desi facuse rambursarea…fondul nu a ridicat interdicția pe motiv ca NU au trecut cei 5 ani (am scris eu gresit prima data)
    Imi e teama sa fac rambursarea si sa nu ma lase apoi sa o vand…motiv pt care notarul m-a sfatuit sa nu ma risc si sa solicit acordul de instrainare de la fond si de la banca. . .abia apoi sa fac rambursarea….

    • Andrei says:

     Fondul și banca nu vor da, conform legii nu pot. Tot conform legii sunt obligați sa dea atunci când creditul s-a stins. Eu cred ca notarul nu deține toate informațiile sau le încurcă. Sunt obligați legal. Penteu siguranță scrie la Ministerul de finanțe, sa îți facă adresa pe email în care sa specifice dacă poți vinde dacă rambursezi integral creditul mai devreme de 5 ani.

  • Adela says:

   Ok….achitat creditul…facut cerere de rambursare…banca spune ca eu trebuie sa fac cererea la ministerul de finante pt ridicarea interdicției…eu insist ca banca trebuie sa facă …reusesc sa fac ofițerul de credite sa înțeleagă si cica face o cerere catre sediul central si sa astept sa facă ei adresa catre MF. Azi ma suna ca se misca greu lucrurile si ca sa fac si eu o cerere catre minister…
   Am sunat azi la Fond si au zis ca ei se ocupă de ridicarea interdicției si ca banca face acest lucru si ca exista un protocol in acest sens. Sun ofițerul de credite, ii comunic informatia…zice ca nu e adev…si ca nu am decat sa astept. ..ce fac eu ca sa se miste lucrurile mai repede? Cumpărătorul ramane in strada….e graba mare…

   • Andrei says:

    Suna în CC-ul băncii și explica situația. Când se pun tichete, se mișcă mai repede.

    • Adela says:

     Gata! Am primit aprobările, am semnat contactul vânzare-cumparare! Am vandut!!
     Andrei mulțumesc mult pt toate sfaturile. A contat f mult tot ce am citit aici.

 39. Iancu Claudiu says:

  Buna seara Andrei. Am nevoie de un sfat de la tine. Situatia este urmatoarea cu un apartament luat prin programul Prima Casa. Apartament achizitionat in 2010 prin Prima Casa. In anul 2014 din cauza neplatii ratelor creditul sa oprit si sa activat sistemul de recuperare prin Anaf si Bcr . Statul pri Anaf mi- a pus poprire pe venituri si banca a inghetat suma aferenta ei din valoarea crditului. In Ian 2017 am reusit sa gasesc un cumparator sa-l cumpere cu banii jos. Pana aici bine . Am achitat datoria catre stat si datoria catre banca. Am mers la notar am facut un precontract ,ne-am luat ca si garantie 60 de zile pana finalizam actele de vanzare-cumparare. Dupa aceea am mers la banca si am facut cerere catre Fond sa imi trimita acordul de radiere ipoteca. Ofiterul de la Bcr mi-a spus sa astept 2330 ee zile ca atat dureaza procedura. Am astept atatea zile si cand sun la banca imi spune ofiterul ca Fond nu a trimis nimic si ca sa sun sa intreb eu de acte. Am sunat am vorbit la fond iar cei de la fond mi-au spus ca nu ei elibereaza acordul respectiv ci Mfp. SI mi-au mai spus ca nu am voie eu sa cer acel acord si banca cere acel acord. Au trecut si 60 de zile si am prelungit cu inca 60 de zile precontractul. Am mers din nou la banca sa cer lamuriri iar ofiterul respectiv imi spune ca banca si-a facut datoria si ca nu mai este treaba lor . Sa rezolv eu problema. Ieri am sunat la Mfp sa cer explicatii cu privire la dosarul meu iar cei de la Mfp im spun ca nu mai elibereaza ei acroduri de la data de 01.03.2017 . Acordurile se elibereaza de acum inainte de cei de la fond. Ce sa fac in situatia asta? Dosarul trimis de banca a ajuns la fond dar nu la departamentul de radieri ipoteci. Banca imi spune sa mai facem un dosar sa-l trimita din nou la fond.Eu cred ca toata situatia aceasta este numai din cauza ofiterului de la banca Bcr.Ma indrept catre OPC?

  • Aurelian says:

   Cel mai bine din punctul meu de vedere este sa faceti o petitie scrisa catre institutia BCR. Angajatii bancii nu se vor misca in mod profesional decat atunci cand sunt obligati de la spate. Orice petitie pe care o faceti trebuie sa primeasca raspuns. Cei de la banca sunt obligati sa faca demersuri in rezolvarea situatie dumneavoastra. Si pe mine ma tot amana ofiterul de credit spunand ca acum se trimite solicitarea catre fond. Acel acum a devenit moment real abia dupa ce am facut o sesizare catre banca. Inainte de petitie mi se spunea ca directorul bancii nu poate fi deranjat, caci are multe treburi pe cap. Dupa sesizarea scrisa m-a contactat domnul director in mod personal de cel putin 2 ori. Trebuie sa va zbateti pentru dreptul dumneavoastra mai ales ca v-ati achitat de obligatii catre banca. Nimeni nu e interesat sa va rezolve problema. Mie mi s-a spus in fata de foarte multe ori ca nu pot sa achit creditul inainte de 5 ani si apoi sa vand apartamentul. Peste tot era un NU SE POATE!
   BA SE POATE si trebuie sa insistati.

   Sa le mentionati in sesizare ca va obstructioneaza dreptul de a dispune de proprietatea dumneavoastra. Mai toate informatiile pe care le-ati primit sunt cele corecte mai putin cele primite de la ofiterul de credite. Este o lipsa crasa de interes si profesionalism din partea acestor oameni. Chiar si dupa ce banca spune ca a trimis, dumneavoastra sa verificati (telefonic) in mod personal daca chiar au facut ce vorbesc. In cazul meu actele nu ajunsesera la Fond. Din momentul in care ajung la Fond dureaza un maxim de 25 de zile. Banca este intotdeauna cel care ingreuneaza/blocheaza procesul.

   Mult succes!

  • Andrei says:

   Bună, de la 01.03 MFP a împuternicit fondul sa dea acord. Mergi la banca și spunele ca fondul nu a primit nimic, au borderou de recepție a actelor?

   Da, în cazul tău mergi la OPC, deja ai prelungit odată actul și din ce vad, nimeni nu își mișcă hoitul. Asa, OPC-UL le va solicita documentele, ii va obliga sa se pună în mișcare.

  • Andrei says:

   PS: banca poate face încă un dosar cu documentele în copie, i-a oprit cineva sa retrimita ? Și la mine s-au rătăcit și s-a făcut încă un dosar. Eu tot pe ala.din banca îl vad.

 40. Iancu Claudiu says:

  Buna seara. Revin cu noi informatii obtinute astazi . De dimineata am sunat la FNG si mi-au spus sa sun din nou la MFP sa vorbesc cu o anume doamna care se ocupa de dosare de acest gen si anume cu executarea garantiilor prin Anaf. Am vorbit cu dansa si m- a indrumat catre ANAF-ul regional in raza caruia am domiciliul sa faca dansii de acolo o adresa cu situatia mea si sa o trimita catre minister. Si ce sa vezi! Am sunat la ANAF si am vorbit cu inspectorul sef al acelei institutii si incep si-i spun ce trebui sa faca. El imi spunce ca ce a tinut de Anaf a facut si mai departe sa ma descurc singur. Eu i-am repetat ce am vorbit cu MFP si el tot spunea ca are treaba si sa ma duc in alta parte. In situatia asta vazand ca nu vor sa – si faca treaba am vorbit cu directotul Anaf-ului regional si ma asteapta maine la dansul sa rezolvam situatia aceasta . Un lucru este cert. Nu mai avem oameni calificati in institutii si din cauza acestora platim. Eu unul cand voi merge maine la directorul ANAF-ului o sa cer sa il demita pe acest mic sefut si sa anagajez un om competent si aplecat sa rezolve problemele cetatenilor.
  Va tin maine la curent cu alte noutati pana obtin acordul respectiv.

  • Andrei says:

   Înțeleg ca tu încă apari cumva cu acea “coada” la ANAF? Dacă ai reluat rata fără executori, relația e ok cu banca, nu vad de ce sa mergi la ANAF.

 41. Aurelian says:

  Salut!

  Ma simt dator sa revin cu mentiunea ca am in fata actele de la OCPI care confirma ca s-au radiat ipotecile si interdictiile de vanzare ale apartamentului meu.
  Suntem in data de 31 -03 – 2017 iar tot procesul asta a inceput in data de 19 – 01 -2017

  In data 19 Ianuarie am achitat creditul, in data de 23 Ianuarie banca (dupa sesizari si reclamatii) a trimis actele catre Fond, in data de 30 Ianuarie mi s-a confirmat ca au ajuns actele la Fond, in data de 27 Februarie am primit raspunsul de la Fond, in data de 28 FebruarieNotarul a facut demersurile de ridicare a interdictiilor. Actele au ajuns de la notar la OCPI in data de 2 Martie iar in data de 30 Martie am primit radierea de la OCPI.
  La OCPI Ilfov a fost un haos cu intarzieri ale eliberarilor de acte de pana la 2 luni, de aceea a durat 30 de zile pentru ca a fost o perioada si o situatie speciala la OCPI Ilfov. In mod normal ar trebui sa dureze maxim 9 zile lucratoare.

  Deci in final din momentul pana am achitat creditul pana in momentul in care am actele finale in mana au durat 11 saptamani ( ~ 2 luni si jumatate). Mentionez ca de la 1 Martie 2017 (in teorie) s-a simplificat metodologia de radiere, Fondul de Garantare a fost imputernicit sa se ocupe singur de partea aceasta si nu mai e nevoie sa fie implicat si Ministerul de finante.

  Spun lucruri acestea pentru ca sigur vor fi de folos si ii va incuraja si pe altii sa aiba incredere ca SE POATE!.

  Multumesc Andrei si apreciez mult efortul tau de a-i ajuta pe ceilalti.
  Numai bine.
  Doamne ajuta!

 42. florin says:

  Buna ziua, am achizitonat un apartament acum 2 ani pe care vreau sa il vand. Daca obtin acord de al vinde de la Fond si Banca si daca am cumparator prin prima casa dar nu are sa imi dea avans suma pe care trebuie sa o rambursez, nu se poate vinde mentionand ca se va rambursa creditul oarecum cu creditul contractat de viitorul cumparator? Puteti pune va rog si vedem si restul care dorim sa incepem demersurile cum trebuie formulta cererea la Fond, efectiv cum ati scris voi cererea. Multumesc

  • Andrei says:

   Salut, conform legislației actuale, nu poți vinde mai devreme de 5 ani. Trebuie sa radiezi ipoteca și interdicția, asta însemna că trebuie să rambursezi tot creditul.

 43. florin says:

  3. Faci cerere la Banca și la Ministerul de Finanțe să îți ridice temporar ipoteca de grad 1 în grad 2 pentru a înstrăina imobilul, acesta poate fi vândut chiar și prin credit ipotecar. De preferat ipotecarul nou să fie la aceeași bancă cu creditul Prima Casă pentru a exista interes.

  Mie mi se pare ca aici specifica ca il poti vinde tot la cineva prin credit prima casa. Nu specifica faptul ca trebuie rambursat tot inainte. Si Novatul creditului din ce inteleg eu e un fel de preluare credit, un fel de a zice pentru ca cumparatorului i se face alt contract. Sau nu inteleg eu bine?

  • Andrei says:

   Salut, la acea data nu știam doate detaliile și am mers pe drumul specificat de tine.
   Am cerut acord de la banca, mi-au dat dar apoi m-au sunat că e greșit, MFP m-au trimis la plimbare.
   Ca să faci novație trebuie să demonstrezi că ești în imposibilitate de plată, cel care cumpără trebuie să fie eligibil prima casă.
   Ai putea încerca să accesezi “a doua casă” , dar trebuie să găsești reprezentantul bancar potrivit, cel care să meargă cu tine până la final, să se intereseze de pași și legislație. Prin a doua casă poți vinde, dar să îți iei tot prima casă mai mare sau mai scump.

   • Iulia says:

    Buna acum ma lupt si eu cu morile de vant… sun la banca bt (cu ei lucrez) ii anunt ca vreau sa vand apart. pt a cumpar casa, Toate bune…. Ma pune doamna sa sun la fond sa cer de la ei acord de instrainare… asta de la fond ma anunta clar ca nu eu trebuie sa fac cerere pt respectivul acord ci banca… si sa ii anunt pe cei de la Bt sa sune la fond pt a fi informati referitor la programul A 2 Casa…. Bineinteles ca pana in prezent a mai trecut o sapt si nu s- a rezolvat nimic… ce am de facut? Avand in vedere ca eu am cumpart apart. in 2015? Pe cine sa sun sa ma lamurrasca ?

 44. Iancu Claudiu says:

  Buna ziua,
  O rog pe Iulia sa mearga la directorul sucursalei bancare si sa ii expuna cazul. Ofiterii bancari in mare parte sunt slabi si foarte slabi profesional. Eu asa am procedat pentru ca ofiterul bancar de la BCR tot refuza sa faca ce trebuia . Asa ca am vorbit cu superiorul lui si totul s-a rezolvat. La noi in tara se conduce tot pe principiul “Dai cu biciul”. Andrei si pentru toti care sunt si vor fi in situatiile noastre va sfatuiesc sa va inarmati cu multa rabdare si peseverenta. Numai asa veti reusi. Astazi cand va scriu am reusit ca dupa 4 luni de asteptare sa faca institutiile statului sa inteleaga o adresa trimisa de MFP. Am fost de cel putin 3 ori la dir. general al Anaf-ului pe regiune pentru a da dansul cu biciul in angajati ca sa se niste. Am realizat ca avem un sistem de stat foarte slab si cu angajati foarte slabi . Fiecare angajat face ce il taie capul in mare parte.
  Va doresc o zi frumoasa tuturor.

  • Iulia says:

   Multumesc. Am gasit un cumparator care doreste sa imi achite bani cash. Asa ca o sa fac act de imprumut in care sa specifica cum a scris Andrei mai sus ca sunt obligata sa ii vand lui dupa exirarea respectivului imprumut.

 45. alin says:

  Am citit cu mare interes tot ce ati scris. Eu as dori sa preiau de la cineva un apartament luat prin programul Prima Casa fiindca locuiesc cu chirie si m-am gandit ca as putea achita rate din banii dati pe chirie…Va rog din suflet sa ma ajutati si sa ma indrumati unde as putea gasi anunturi ale oamenilor care au luat prin Prima Casa si acum vor sa vanda? Mentionez ca nu m-as incadra pt.programul Prima Casa deoarece sunt incadrat in munca cu salariul minim, deci nu pot demonstra ca as avea cu ce sa achit rate. Ceva idei? Va multumesc.

  • Andrei says:

   Salut, pentru a prelua legal cu credit un apartament PC trebuie sa îndeplinești la rândul tău condițiile programului. Astfel, proprietarul face dovada imposibilității de plata și face novatie de credit pe un alt creditor tot eligibil. Alta soluție nu exista.
   Dacă ai avea un avans ok, ai putea accesa ipotecar. Vezi ceva garsoniere măcar.
   Spui că ești încadrat pe minim, iei comisioane peste sau orice alt ban legal.si nu la negru? Dacă da, vezi ca se vad la.anaf și se calculează tot.
   O alta soluție ar fi sa faci prin notar cu cineva care pleacă sau nu mai poate plăti creditul, un act în care tu sa plătești ratele pe.numele lui iar el sa se oblige sa…. dar e super greu și riscant de ambele.parti.

  • Andrei says:

   PS: dacă nu ma înșel, în program te primesc cu 1400 lei parca. fa un efort sa ai banii ăștia net pe cartea de munca timp.de 3 luni și accesează credit.

   • iulia says:

    Andrei astia ma fac cu nervi de la Bt. Fondul de garantare trebuie sa imi dea acordul de instrainare sau nu?

    • Andrei says:

     Ei îl dau după ce a trimis banca dovada rambursării, poți suna la fond să verifici dacă a ajuns actul la ei.
     Dacă banca îți spune că întâi vor acord de la FOND, sunt pe lângă.

     Odată cu stingerea datoriei, se elimină și ipoteca și interdicția de vânzare.

     • iulia says:

      Pai eu vreau sa fac un antecontract de vanzare pt imobil. de la banca au spus ca ei imi dau acordul de vanzare dar sa sun la fond sa imi dea si ei acceptul…. am sunat la fond, m- au expediat la finate zicad ca ei trebuie sa imi dea acordul. Sun la finante ei imi zic ca Fodul… si uite asa…

     • Andrei says:

      Iulia nu asa, tu nu ai inca 5 ani parca. Institutiile nu iti vor da acord, nu pot conform legii. Trebuie sa faci acea cerere de rambursare, se stinge creditul si nu mai ai nevoie de acord. E doar o chestie de verificare ca s-a stins creditul.

      Partea cu Acordul de la Fond și Banca intervine atunci cand ai iesit din interdictia celor 5 ani, atunci se fac acesti pasi.

     • iulia says:

      Pai ideea este ca am gasit un cumparator care este de acord sa imi dea avansul suma datorata bancii… ulterior cand imi incei socotelele cu ei si fac vanzarea propriu zisa o sa imi dea diferenta… eu atat vroiam sa stiu daca pot sa fac un ante contract pt ca tipul sa aiba siguranta ca eu ii vand ap..

     • Andrei says:

      Acum trebuie sa cauti si un notar potrivit, nu este ante contract ci contract de imprumut cu promisiune de vanzare catre el.

      Fa-ti treaba, ramburseaza creditul si demareaza radierile, cam astia sunt pasii.

 46. iulia says:

  Multumesc Andrei!

 47. Alina says:

  Buna!
  Eu am un apartament luat prin prima casa acum 3 ani. Vreau sa il vand si sa iau ceva mai mare, prin a doua casa.
  Initial banca a zis ca nu se poate… am sunat la call center si am aflat ca totusi se poate cu acord de la Fond. Dupa mult chin, am inteles ca trebuie acord de la Ministerul de Finante. Am trimis email pentru a primi acord de instrainare imobil mai devreme de 5 ani.
  Problema e ca am deja client, care are doar 15% cash pt avans, diferenta urmand sa o ia printr-un credit.
  Ce pot face? Dureaza o luna pana primesc acordul? Pe urma va mai dura pana i se accepta cumparatorului creditul, si toata hartogaria…
  Eu cand depun actele pentru noul credit, pentru casa mea mai mare? As avea nevoie sa stiu cat va dura toata povestea… nimeni nu stie sa imi spuna. Cumparatorul nu poate avea rabdare la infinit, asa cum nici vanzatorul casei pe care o am nu ma poate astepta o vesnicie sa termin cu primul credit…

  • Andrei says:

   Bună, procedura este cam greoaie pentru că băncile nu și-au instruit personalul.
   În primul rând, Fondul sau MFP dau acord în baza unui acord emis și de bancă. Adică banca trebuie să îți elibereze o hârtie în care să specifice că dorești să accesezi Creditul Prima casă cu destinația unei case mai mari, acest acord se trimite la MFP și emit și ei unul.
   Cu cele două mergi la bancă și demarezi încă un credit Prima casă, fix cum ai făcut prima dată. Problema e că trebuie să ai antecontract de vânzare pe imobilul actual și antecontract de cumpărare pe viitorul imobil, ambele odată.

   • Alina says:

    Deci nu trebuie sa inchid intai creditul existent si apoi sa aplic pentru altul?
    Eu am sunat la MFP si nu mi-au cerut si acordul bancii. Au zis sa le trimit o cerere in care sa le explic ce am nevoie, buletin scanat si contractul de garantare.
    In ce moment pot face eu antecontractele? Respectiv pe cel de vanzare pentru imobilul existent si cel de cumparare pt urmatorul?

    • Andrei says:

     După ce ai acordul MFP si al bancii. Cei de la MFP asa spun la toti, pe mine nici nu m-au lasat sa explic ce vreau, mi-au solicitat documentele si apoi mi-au respins cererea. Evident am explicat in corpul emailului ce vreau sa fac.

     • Alina says:

      Si cei de la banca ar trebui in momentul in care am acordul de la MFP sa ma lase sa aplic deja pentru al doilea credit, chiar daca primul credit inca nu e stins?
      Persoana de la banca e putin neinformata, dar binevoitoare si nu incearca sa ma incurce. As prefera sa merg luni cu lectiile facute, sa stiu exact ce sa cer. E ciudat ca ei ar trebui sa ma lamureasca pe mine si nu invers…

     • Andrei says:

      Pai nu cunosc normele pentru ca nici nu prea au avut cereri. Da, trebuie sa aplici ca prima data la prima casa, vei aștepta fonduri, etc, fix ca prima data. Ei te vor lăsa să aplici în baza acordurilor și îți vor aloca fonduri pentru noua casa, în baza antecontractului de vânzare și a antecontractului de cumpărare.

     • Alina says:

      Bun. Deci luni merg si cer acordul bancii. Ar trebui sa il dea, sper. Mai ales ca al doilea credit va fi la aceeasi banca. Acesta il primesc relativ repede? Ca de la MFP inteleg ca vine in 30 de zile…
      Cam cat timp trebuie sa aloc pentru tooooaaaate miscarile astea? Repet, am deja client pt apartament si am gasit si casa pe care o vom cumpara si nu cred ca ei vor avea o rabdare de fier pana rezolvam cu toate cele necesare…

     • Andrei says:

      Nu cred ca știe cineva un interval exact, chiar dacă toți ți-ar da la timp actele necesare, nu uita ca reintri în procesul prim casa. Fonduri, liste, etc.

     • Alina says:

      Pana la urma, al doilea credit l-ai luat ipotecar simplu? Ai renuntat la varianta cu “a doua casa”?
      Am fost sfatuita de o consultanta a bancii sa iau in considerare si un credit imobiliar, pentru ca se acorda mai usor, este mai flexibil si nu m-as mai complica cu acorduri peste acorduri de la Statul Roman…
      Ce parere ai?

     • Andrei says:

      Păi părerea mea este aceeași ca cea a consultantului, prin câte am trecut la Prima Casă, nu îmi mai trebuie.
      Am luat ipotecar cu 15% avans, în două săptămâni vânzătorul avea deja banii în cont.
      La ipotecar vinzi când vrei, dacă nu îți place ce ți-ai luat, vinzi și pleci.
      Prima casă pare mai rentabilă față de ipotecar, în realitate sunt cam la fel, diferă avansul.
      La Ipotecar rambursezi în credit o sumă mai măricică, însă la prima casă plătești acea a 13-a rată care se duce la Fond, nu se duce în credit sau în dobândă, dacă calculezi și acea sumă (că doar tot tu dai banii), vei vedea că tot pe acolo ieși.

      Mi-e mi-a dat o diferență de 18000 lei între Ipotecar și Prima Casă, pe o perioadă de 30 de ani.

     • Alina says:

      La ce banca ai ales sa faci creditul ipotecar? Noi avem la BT prima casa, dar din cate vad are o dobanda cam maricica pentru creditele imobiliare.
      As vrea sa nu imi para rau ulterior ca am ales o anumita banca. Plus ca ei imi zic mie: 3.77 + robor la 3 luni. Altii zic DAE 4.5. Efectiv ma pierd. Nu stiu ce sa aleg…

     • Andrei says:

      Eu am la ING, poți sa intri pe site-ul lor. Verifica și la BRD.

     • Alina says:

      Multumesc! Ma ajuta foarte mult informatiile pe care le-am gasit pe blogul tau si mai ales raspunsurile foarte prompte 🙂
      Cand ajungi in Sibiu, facem cinste cu un gratar de casa noua!

     • Andrei says:

      Cu placere 🙂 Sper sa îți rezolvi problema cat mai repede.

     • Alina says:

      Am gasit pe internet o comparatie intre banci ca si dobanzi, suma rambursata la final. Problema e ca la ING si BRD imi apare foarte mult la asigurari. Asa este? Sper sa fie ok sa iti pun aici un link.
      La BT e 170 lei, iar la celelalte peste 1000 lei anual.
      http://www.conso.ro/compara/credite-imobiliare/2

     • Andrei says:

      La suma de 200.000 pe 30 de ani si 15% avans:
      BT – DAE 4.52% cu 360.233 lei final
      ING – DAE 4.25% cu 348.593,36 lei final
      BRD – nu au calculator, dar spun că la 160.000 lei au DAE 3,77%

     • Alina says:

      Nu stiu ce simulator de credite am gasit eu, dar mie la BT imi apare DAE 5,06 si la 190000 lei pe 30 ani imi iese o rata de 999 lei/luna.
      La BRD imi iesea 817 lei, iar la ING 870.
      Cred ca trebuie sa merg la fiecare banca in parte sa intreb, ca sa fiu sigura.

     • Andrei says:

      Sau întră pe site-ul fiecărei bănci, majoritatea au calculatoare updatate, ING expune și costurile de analiză dosar, etc.

     • Alina says:

      Buna,

      Am primit acordul de la MFP si de la banca. Problema e urmatoarea: in acord se specifica faptul ca putem instraina imobilul daca vom achizitiona un nou imobil in cadrul programului. Si trebuie facut contractul de vanzare cumparare pt noul imobil inainte de a instraina imobilul initial. In cazul meu, noua locuinta va fi gata prin august. Nefiind intabulata, nu pot face acum contract de v/c. Si daca ma hotarasc sa iau credit imobiliar si nu tot Prima Casa, exista riscul sa nu imi dea Fondul radierea? M-au sunat acum de la banca sa imi spuna ca e pe riscul nostru…

 48. Felix-Emanuel says:

  Salut, Andrei! Felicitari pentru ca ai reusit sa vinzi apartamentul! Nu imi este insa clar daca pentru a-ti cumpara un altul in Iasi va trebui sa faci din nou un credit ipotecar!

  Eu si sotia mea avem 2 apartamente mici, unul prin Prima casa si celalalt prin credit ipotecar clasic, duate acum 1 an, respectiv acum 2 ani! Stii cumva prin ce metoda le putem vinde astfel incat sa se schimbe doar bunul ipoecat? Adica ne-ar interesa sa vindem cele 2 apartamente catre beneficiari de Prima Casa , iar noi sa ramanem cu aceleasi rate/datorii catre banca, dar care sa fie aferente unui alt apartament pe care am vrea sa il cumparam! Asta pentru ca daca am vinde apartamentele si ne-am achita ratele actuale, nu ne-am mai incadra in prezent pentru un nou credit ipotecar – veniturile per familie au scazut !

  Multumesc anticipat pentru raspuns!

  • Andrei says:

   Salut, ce spui tu ai putea face la cel luat prin prima casa. Dar trebuie sa te înscrii iar în program și spui ca nu te-ai mai încadra.
   Uite la ce m-am gândit. Mergi la banca și întreabă dacă poți face schimb pe cel ipotecar, sa iei altul și sa se uite ipoteca + o noua recalculare în cazul în care este mai scump sau mai ieftin, un fel de refinanțare ar fi.
   Tu dorești un transfer de ipoteca, la prima casa nu ai cum, decât dacă contactezi iar, la ipotecar ma gândesc ca se poate cum am zis mai sus.

 49. Sergiu Iliev says:

  Buna Andrei,
  Multumesc fain pentru informatii. Si eu as lua un apartament cu prima casa si planuiesc sa il rambursez mai devreme de 5 ani sa capitalizez pe noua bula imobiliara care anticipez ca va incepe anul acesta si se va sparge in 3-4 ani. 🙂

  • Andrei says:

   asa preconizeaz și eu, consider ca dacă nu cumperi anul acesta, la anul prețul va fi deja în vârf, va sta 2 ani și va pica iar, eu prevăd un nou 2008 dar mai lung și mai puțin macabru. Asta pentru ca boom-ul nu e chiar ca în 2008, creșterea fiind mai mult pe cerere, deși exista și o creștere nejustificat de mare.

   • Sergiu says:

    Mersi de reply 🙂
    Dupa ce am facut o analiza temeinica si cateva simulari financiare mi-am dat seama ca dupa ce este ajustata la risc si efort o astfel de investitie, nu este optima in acest moment. Eu zic ca este ok si acum insa nu super. Deja a trecut momenul optim de cca 1.5 ani. Chiar si ajustat fata de inflatie si multi alti factori calculele imi spun ca este mai eficient sa astept o scadere semnificativa a preturilor economisind banii pentru a intra mai tarziu pe piata, in cca 3 ani. Desi ROBOR va creste cel mai probabil in jurul a 3-4% in urmatorul an. Singurul dezavantaj ar fi dat de oferta de atunci, s-ar putea ca aceasta sa fie mai slaba decat in prezent.
    Un scenariu mai sumbru (sau mai avantajos din perspectiva unui investitor ce planuieste sa cumpere atunci) ar fi dat de cresterea constanta a preturilor pe o perioada mai lunga de 2 ani, gen 4-5 ani (in fuctie de masurile luate de Guvern si de investitiile straine), caz in care nu ar mai fi o slaba recesiune, ci o criza financiara. Avand in vedere ca perioada 2019-2020 va fi una electorala, sunt sanse mai mari ca acesta inertie de acum sa fie mentinuta artificial, caz in care scenariul unei crize ar fi mai probabil. Ah, ramane de vazut…

    • Andrei says:

     Astăzi e bine sa faci investiția asta dar nu prin credit, dacă ai Cash. Cel care mi-a luat mie apartamentul, a beneficiat într-o luna de 5% creștere în piață. Prima casa nu e indicat pentru genul asta de investiție, pentru ca plusul se va pierde în: Robor cum ziceai și tu, taxele notariale, faptul ca poți vinde dar prin ramburs și cumpărătorul va negocia dur, a 13 rata care merge la Fond. Dacă aduni toate aceste sume, mai ales creșterea Robor care ar duce rata la + 100/200 lei/ luna, vei vedea ca toți acei 10% care erau de câștigat, se duc în aceste diferențe. În noiembrie 2016 era ok, nu crescuse piata, acum e o diferență de minim 10%. Mai mult, prin prima casa vei putea vinde doar Cash, aici se negociază mereu dur.

    • Andrei says:

     PS: dacă ai banii și vrei sa ii investești, as merge către fondurile mutuale. Eu vreau sa întreb ING dacă sunt pe bursa și dacă pot lua acțiuni RCS prin ei, pe profilul conservator.

 50. Salut, eu vreau sa vand un apartament luat prin prima casa( nu au trecut cei 5 ani), prin novatie , am gasit cumparator , dar cel mai probabil ministerul de finante nu mi va da acord de instrainare, au trecut 45 zile si am primit doar un raspuns telefonic precum ca sunt mai multe conditii pt a vine prin Novatie, stie cineva care ar fi condtiile?

  • Andrei says:

   Salut, novația presupune schimbare de titular cu preluarea creditului. Adică, cine cumpără trebuie să fie aprobat în programul Prima Casă și să îți preia creditul. Procedura aceasta se folosește atunci când ești în imposibilitate de plată și trebuie să faci dovada.

   • Multumesc,cum nu sunt in imposibilitate presupun ca raspunsul va fi negativ.

    • Andrei says:

     exact, citește articolul și comentariile, găsești soluția.

     • Am primit raspunsul oficial, Nu mi au dat acordul de instrainare prin Novatie, dar ciudat este ca in justificare spun ca este posibila instrainarea inainte de 5 ani prin preluare de credit, dar nu spun nimic de incapacitate de plata si cu toate astea raspunsul e NEGATIV.Am tot citit pe net, inclusiv contractul de garantare nu zice nicaieri de incapacitate de plata, ai idee unde e prevazut in legislatie ???

     • Andrei says:

      Nu mai retin unde citisem, insa eu am dezbatut partea de novatie cu banca. In sensul ca functionarii nu stiau ce implica novatia si am ajuns la juristul bancii.

 51. miloser says:

  credit prima casa de 3 ani.avem persoana interesata sa cumpere imobilul.la banca ne-au zis ca nu este posibil sa instrainam imobilul chiar si dupa ce achitam integral creditul.ce facem mai departe? banca este BCR.mergem mai departe , cum ati descris aici ? multumesc !

  • Andrei says:

   Dupa cum vedeti in articol si comentarii, majoriatea au intampinat acest gen de raspuns, da mergeti mai departe pentru ca aveti legea de partea dvs : art 1 alin 7 din OUG nr.60/2009 cu modificarile si complementarile ulterioare coroborat cu art 10 din HG nr.717/2009 cu modificarile si complementarile ulterioare : se prevede instrainarea imobilului inainte de 5 ani numai in cazul rambursarii anticipate a creditului, integral, din surse proprii.

 52. miloser says:

  multumesc foarte mult , ptr suport. va tin la curent si o sa scriu aici cum au decurs evenimentele.neavand “surse proprii” , va trebui sa facem act notarial de “imprumut” cu potentialul cumparator.exact cum ati facut si dvs , de altfel.va multumesc inca o data ! felicitari ptr darzenie si ptr ca ati impartasit experienta dvs , deschizand si altora mintea .

 53. Liviu says:

  Buna ziua,

  Am si eu o intrebare, avem luat un apartament prin programul Prima Casa de aprox 2 ani de zile si ne-am deschis sa vindem si sa ne mutam la casa. Descrierile si situatiile citite mai sus le-am inteles pe deplin… problema mea este ca eu as vrea sa gasesc un cumparator care sa fie de acord sa facem imprumut sa radiem creditul la banca insa pretul pe care noi dorim sa-l obtinem dupa ce l-am mobilat si utilat este unul mult mai mare decat valoarea catre trebuie rambursata la banca. Intrebarea mea este urmatoarea, se poate preciza la notar o suma mai mare … de ex 50.000 euro cu mentiunea ca 38.000 euro se vor duce la banca pentru stingerea creditului si implicit obligatia noastra de a vinde care potentialul client? Daca a facut cineva asta o sa va rog sa-mi spuneti pas cu pas care au fost demersurile si eventual timpul in care s-a realizat intregul proces.

  Multumesc!

  • Andrei says:

   Salut, este normal ca suma de vanzare sa fie mai mare față de suma de rambursat. Nu trebuie specificat nimic în acte, contractul de împrumut se face strict pe suma datorată bancii, restul de bani se stipulează în actul de vanzare -cumpărare, fie ca treceți sau nu bunurile din imobil.

   • Liviu says:

    Salutare 🙂
    zis si facut 🙂 am scos apartamentul la vanzare si dupa 2 zile aveam 3 cumparatori 🙂 2 cu cash si 1 cu prima casa. Am zis sa impartasesc cu noi faptul ca nu am facut un act notaria sub forma de imprumut ca sa rambursam suma ramasa de plata la banca. Notarul, o clienta cu care colaborez business mi-a propus o varianta mult mai relaxanta si mult mai sigura pentru viitorul cumparator decat un imprumut. Am facut un antecontract de vanzare cumparare in care am trecut ca si avans suma catre trebuie rambursata. Au intrat banii, am rambursat si in maxim 30 min nu mai aveam credit ( a ramas socata tipa de la ING ).
    Acum asteptam o decizie din partea bancii cum ca s-a stins creditul, decizie care impreuna cu un extras CF se vor duce catre fond. Termenul comunicat de banca a fost de 60 zile pentru solutionare. Recunosc ca am ramas cu 2 intrebari la care sper sa primesc de la voi un raspuns.
    1. banca trimite catre fond decizia de radiere a creditului + extrasul CF de informare? Sau noi trimitem direct catre ei?
    2. cum imi recomanzi sa urmaresc traseul actelor si implicit sa incerc sa urgentez procedura? ( am stabilit prin ante-contract 3 luni termen pentru finalizarea actelor )
    Multumesc!

    • Andrei says:

     Salut, te felicit , notar bun ai nimerit.

     1. banca
     2. Apeluri repetate în cc la banca sa afli si sa pui presiune sa plece actele, fondul se misca repede, banca nu.

     • Liviu says:

      Am zis sa fac un update 🙂

      Actele noastre au plecat de la banca si au ajuns la Fond in 07.07. Am sunat astazi si am dat acolo peste o acritura care mi-a confirmat primirea actelor si intr-un final a zis ca la ei stau 2 saptamani dupa care se intorc la Banca. Se pare ca nu mai fac traseul si catre MFP, probabil a fost simplificata procedura.
      Ca sa refres, am facut actele la notar in data de 27.06, in 07,07 au ajuns actele la Fond .. si voi revenii cu noutati in momentul in care ne anunta banca. Mentiune, 2 zile le-am pierdut asteptand un extras CF de informare si alte 3-4 zile pana a venit din concediu persoana de la ING care se ocupa de trimiterea actelor catre FOND…

      Zile bune!

     • Andrei says:

      CF-ul putea fi scos de tine. Partea cu concediul angajatului ing este lipsită de profesionalism. Dacă ala e demis nu s e mai operează dosare?

    • Gabi says:

     Buna Liviu,
     1. acel antecontract in care se specifica avansul ca fiind suma de rambursat pentru credit, a fost inscris in cartea funciara?
     2 . a fost deacord notarul sa faca antecontractul neavand acordurile de la MF si banca?

 54. Georgescu says:

  Genial, super articol. Sa traiasca google-ul :))))). Chiar azi m-am gandit sa vad cum fac, cu un apart de 3 camere, luat cu prima casa la cec in micro 16. Am 2 ani si 3 luni de cand l-am cumparat, ratele la zi 1100 de lei pe 14 ani ). Vreau sa-l vand, sa sting creditul, diferenta ramasa plus un alt credit prima casa sau ipotecar pe numele meu si al sotiei ( ambii joburi in domeniul medical in privat ), eventual o dif din surse proprii si sa cumparam o casa pe pamant de max 100 mp sau un apart cu 4 camere. Doresc sa fac pasul asta pt ca vrem un fratior pt Maya (2 anisori). Raspunsul initial de la cec, nu se poate, mai asteptati macar 1 an si 8 luni….citind articolul dumneavoastra ma face sa cred ca se poate. Ps: sa nu va mire incompetenta si lipsa de valoare din sistemul privat multinationale, la stat nu mai zic.

  • Andrei says:

   Salut, lucrez într-o companie mare si tin sa cred ca e problemă de rea voința, durere in pix sau lipsa de comunicare.
   Nu doar eu am reusit, si alti oameni au încercat si au putut, au si revenit sa posteze.
   În galați e greu….o casă în oraș e foarte scumpa (nu stiu ce buget aveti) , în Sendreni nu va recomand pt ca nu au apa si gaze. Doar spre Costi.
   Căutați în zona Bariera- Spitalul TBC, eu găsisem o casă dar bine că nu ne-am inteles, la 6 luni m-am mutat din oraș si era mai greu să vand o casă.

 55. costel says:

  Salut Andrei!
  Sunt si eu intr-o situatie similara. Am gasit clinetul care sa-mi “impumute” banii, dar ne-am blocat la transferul banilor. Din 2015 sunt interzise tranzactii cash mai mari de 50000 lei intre persoane fizice. Se permite doar prin banca.
  Imi poti spune cum ai procedat tu?

  • Andrei says:

   Ii are cash si vrei sa stingi creditul? Simplu, eu am mers cu sacoșa în banca si i-a depus el direct în contul meu, ca sa aiba foaie de virament la mana. Doar ca am plătit mult, el 1400 lei sa ii scoată si sa ii convertească, eu 300 lei sa ii primesc în cont.

   Mai simplu e sa ii aiba în contul bancar si sa faca transfer, pentru voi/notar printati extrasul de cont si il specificați în împrumut.

 56. Bogdan Iulian says:

  Salut Andrei.
  Sunt interesat si eu intr-o problema similara cu Prima Casa. Eu sunt din Iasi, lasa-mi un nr de contact pe e-mail, poate ne vedem la o bere/suc sa discutam mai multe. App, am vazut ca ai si un Astra H, poate mai schimbam o parere si despre asta.

  O zi buna,
  Bogdan.

  • Andrei says:

   salut Bogdan, cu mare drag. Dar dupa ce ma mai eliberez putin. Zilele astea am alte priorități. O sa iti trimit un email.

 57. Salutare.
  Dupa ce am citit aici am inceput si eu vanzarea ap. prima casa sub 5 ani.
  Am gasit clientul ideal, am inchis creditul, iar acum astept raspuns de la fond.
  Vroiam sa intreb daca cineva a pătit ca fondul sau apo MF sa dea raspuns negativ.
  Multumesc.

 58. kiki says:

  buna Andrei,

  Am citit si rascitit articolul tau si comentariile si deja cred ca le-am citit de prea multe ori :))
  avem apartament cumparat in 2010 pe care dorim sa-l vindem si sa achizitionam un altul, prin credit ipotecar. Nu avem suma de acoperit restanta de credit, doar daca gasim cumparatorul ideal :)) Pana atunci trebuie sa cer un acord de instrainare+ acord de ridicare a ipotecii din drag 1 in grad 2?
  Multumesc!

  • Andrei says:

   Buna, în situația ta e mai simplu, mergi la banca si ceri acord de înstrăinare. Preseaza-i sa il dea repede, îndeplinești toti termenii legali.

  • Andrei says:

   Buna, în situația ta e mai simplu, mergi la banca si ceri acord de înstrăinare. Preseaza-i sa il dea repede, îndeplinești toti termenii legali. Acord înstrăinare, modificarea ipotecii se face când ai cumpărătorul, în baza precontractului, pana atunci banca si MFP nu isi modifica gradul de grevare.

 59. N says:

  Buna tuturor. Un blog foarte bun!
  Vreau sa va impartasesc cum am reusit sa vand imobilul in perioada de interdictie de 5 ani (doresc sa imi iau altul mai mare).
  Varianta pe care am ales-o a fost cea de preluare credit. Conform legii creditul poate fi preluat (impreuna cu imobilul) de orice beneficiar eligibil al programului. Astfel am gasit clientul care a dorit sa preia creditul si imobilul (credit in Euro)
  Pasii de urmat (timpii de asteptare sunt o alta discutie)
  1. Cumparatorul merge la banca si face o simulare/preaprobare strict dpdv venituri.
  2.Mers la notar si intocmit antecontract de vanzare cumparare (pret total, avans, credit de preluat conform contract etc)
  3. Depunere dosar complet la banca
  – cererea mea de prestari servicii (cum ca doresc sa novez creditul pe alta persoana)
  -cererea de credit al cumparatorului cu toate accesoriile (documente de venit, documentele imobilului, contractul meu initial de credit, contractul initial de garantare, extras CF, contractul initial de vanzare cumparare, CI-uri, raportul initial de evaluare etc
  3.Banca aproba creditul si se semeaza contractul de novatie (noul cumparator, beneficiarul initial al creditului si banca)
  4. Banca trimite solicitarea de emitere a actului aditional la FNGCIMM (cererea bancii catre FNGCIMM, antecontract, contract initial de garanatare, CI-uri
  5. FNGCIMM emite actul aditional
  6.Cand se primeste actul aditional de la FNGCIMM, banca trebuie sa emita adresa de intrainare catre OCPI necesara la notar
  7. Se semneaza la notar contractul de vanzare cumparare. – dupa semnare se depune la OCPI documentatia: contract de v-c, act aditional emis de FNGCIMM, contract de novatie, adresa de instrainare a bancii.
  8. in 10 zile lucratoare va iesi CF -ul cu noul proprietar (dureaza atat pentru ca nu se pune ipoteca noua-ipotecile se pastreaza.
  9.Banca primeste CF-ul si pune creditul la dispozitia cumparatorului si inchide creditul vechiului beneficiar.

  Pe scurt: daca vreti sa vindeti in perioada de interdictie o solutie ar fi sa gasiti un cumparator care se incadreza la credit si este eligibil pentru Prima Casa (in baza declaratiei notariale)
  Cam asta e.
  Cateva info: nu se face evaluarea imobilului, nu este necesar de a dovedi incapacitatea de plata (verificat Biroul de credit dupa rambursare-tot ok, confirmat si telefonic de FNGCIMM, banca nu a cerut nicio info in acest sens), nu este necesar ca Programul Prima Casa sa fie activ (sa existe fonduri), preluarea se face oricand, nu este considerata acordare noua de garantie, creditul se preia in moneda in care a fost acordat.

  • Andrei says:

   Salut, foarte bune completările. Bine ca avem si pe cineva care a luat două casa. Totuși, inteleg ca, pentru cumpărător nu trebuie să fie activ PM, dar pentru tine?

   • N says:

    Salut. Nu am luat a doua casa. L-am vandut pur si simplu. Urmeaza sa imi iau alt imobil dar NU cu A doua Casa, probabil cu credit ipotecar. Practic am vandut imobilul si gata, fara nicio legatura cu a doua casa. Ca sa beneficiezi de A doua Casa tot trebuie facut concomitent, adica vinzi si cumperi in acelasi timp, doar asa esti eligibil pentru avans de 5% si conditiile programului “a doua casa”.
    In acest moment nu mai sunt eligibil pentru “Prima Casa” “A doua Casa”
    Multumesc

    • Andrei says:

     Ok, deci se poate novatie. Deși majoritatea au spus că novatia = incapacitate de plata, ING nu știa nici ce presupune termenul. Novatia ca explicație a cuvântului inseamna o schimbare de beneficiar, fix ce ai facut si tu.

     • N says:

      Da, se poate prin Novatie si este destul de simplu, singurul inconvenient este ca nu mai beneficiezi de “Prima. Casa”/”A doua Casa”

    • N says:

     Pentru cumparator nu trebuie sa fie activ Programul Prima Casa, se preia sold pe sold si gata, garantiile/ipotecile se pastreaza, nu se acorda garantii noi, mai mult creditul meu a fost in EUR, s-a preluat in EUR, iar garantiile au ramas tot in EUR.
     Pe scurt in loc de X -beneficiar initial/proprietar va fi Y-beneficiar nou/proprietar nou. Restul (credit, garantii, ipoteci, imobil etc) raman la fel

 60. Irina says:

  Buna Andrei,

  Blogul si zecile de comentarii de pe pagina sunt o mina de aur :). O singura nelamurire am si poate stii raspunsul exact. Prin programul A Doua Casa avansul va fi tot de 5%?

  Mersi

 61. dan says:

  Salut. Sunt intr-o situatie asemanatoare. Doresc sa vand un apartament cumparat prin prog PC. Am gasit cumparatorii, dor ca nu cu cash. Am fost la banca (cek bank) si am intrebat daca pot sa l vad. Adica sa l cumpere cineva prin predit ipotecar. Mi au spus ca s a schimbat legislatia si ca DA, pot sa l vand. Asa mi a spus jurista bancii. Ce sa intaleg? Sa fie asa? Ce ar trebui sa fac? Care ar fi primul pas?

  • Andrei says:

   Salut, chiar nu sunt la curent cu legislația noua, dar nu retin sa se fi schimbat ceva. Eu cred (e doar parerea personala) ca ei știau că nu se poate vinde mai jos de 5 ani iar legislația noua a reglementat fix metoda mea si a celor din comentarii, asta pentru ca băncile isi fac update mai greu. Ar trebui să întrebi asa “ok, care si ce presupune legislația noua, ce conditii? “

   • Dan says:

    Eu pot sa fac rost de banii datorati bancii si sa mi achit creditul, dar ce garantie am eu ca o sa mi mi se parmita sa vand si de la fond? Bine, achit si daca achit degeaba si tot nu l pot vinde?

    • Andrei says:

     Salut, grevare este pusă de credit, odată ce dispare creditul, dispare si grevarea.

    • Andrei says:

     PS: este lege în sensul asta. Poti suna la Fond sau la minister

     • Dan says:

      Salut. Unde scrie? Ce lege? Eu daca ma imprumut ai apoi ma trezesc ca totusi nu l pot vinde?

     • Andrei says:

      facem cunoscut următoarele:
      Potrivit art. 1 alin. 7 din OUG nr.60/2009, cu modificările și completările ulterioare,
      coroborat cu art. 10 din HG nr. 717/2009,717/2009, cu modificările și completările ulterioare, în baza
      contractului de garantare, asupra imobilelor achiziționate în cadrul programului „Prima casă”
      se instituie în favoarea statului român, reprezentat de Ministerul Finantelor Publice și în
      favoarea finanțatorilor, proporțional cu procentul de garantare, un drept de ipotecă legală de
      rang I pe toată durata contractului, cu interdicția de înstrăinare a locuinței pe o perioadă de 5
      ani și interdicția de grevare cu sarcini a acesteia pe toată durata creditului.
      în perioada de 5 ani de la achiziționare, legislația incidentă programului ”Prima
      casă” prevede posibilitatea înstrăinării imobilului numai în cazul rambursării integrale,
      anticipate a creditului din surse proprii, preluarea creditului de către o altă persoană
      eligibilă Programului, sau trecerea Ia o locuință mai mare tot în cadrul Programului.

 62. Popa Andreea says:

  Buna
  Am o situatie cel putin similara,acum 4 ani am cumparat un apartament prin Programul Prima Casa,acum 1 saptamana am achitat creditul integral. Banca s-a ocupat de dosar si deja a fost trimis pentru radierea ipotecii.
  Intrebarea mea este oare o sa am un raspuns pozitiv? Pot vinde imibilul dupa?
  Multumesc

  • Andrei says:

   Buna, raspuns 100% afirmativ. orice alt raspuns poate fi atacat, ar însemna să încalce legea si legislatia reglementată de minister. parca am postat mai sus exact legile si raspunsul primit de mine de la MFP

 63. Popa Andreea says:

  Multumesc
  O sa revin indata ce primesc raspunsul,de mare ajutor au fost toate parerile spuse de voi.
  O zi buna!

 64. Dragomir Veronica says:

  Buna seara! Va rog sa ma ajutati cu un sfat!
  Doresc sa cumpar un apartament achizitionat de catre proprietar cu programul Prima casa(nu a implinit 5 ani), cu bani cash. Proprietarul nu are bani sa-si achite creditul. Am mers la multi notari si toti refuza incheierea unui antecontract pentru a-i achita diferenta de plata. Ar mai exista o alta solutie? Suma este foarte mare si nu e corect sa risc.

  • Andrei says:

   Buna, actul în sine nu se poate sa fie antecontract, antecontractul inseamna înscriere în CF iar asta nu se poate oana când MF nu ridică ipoteca. Mergeți la notar si solicitați să facă act de împrumut sau promisiune de vanzare. Vedeti ca a lăsat cineva un comentariu cu încă o soluție. Eu am facut act de împrumut, mi-a dat 36.000€ prima dată. Dupa radiere mi-a dat si restul. Chiar dacă prin împrumut sau promisiune de cumpărare nu se înscrie în CF, actele pot fi atacate în instanță daca ar avea vreun gand.

 65. Popa Andreea says:

  Buna Andrei
  Te rog sa ma ajuti cu un raspuns,eu astept de 2 saptamani radierea de la Fondul de Garantare pana acum nimic. Singurul lucru pe care l-am primit a fost un mesaj de la banca,precum luni sa merg urgent la notar pentru plata radieri. Ce inseamna am primit raspunsul o sa am CF?
  Multumesc

 66. Cristi says:

  Servus!
  Sunt si eu intr-o situatie similara. Am insa o nelamurire ca tot se precizase mai sus…despre preluarea creditului PC (inainte de 5 ani) de catre un potential tert doritor si eligibil Programului, se poate face, banuiesc ca la valoarea exacta a soldului la zi datorat bancii. Buuun, pai si ,,daca,, sau cu ,,siguranta,, valoarea tranzactionarii in fapt (vanzarea) este mai mare, diferenta de bani se da de catre cumparator in baza Contractului de vanzare-cumparare din surse proprii?
  Ex: credit cu sold la zi de 40.000 – solicitat 55.000 = 15.000 euroi (diferenta +)
  Am luat legatura cu un notar si nu a stiut ce sa-mi raspunda.
  Merci!

 67. Popa Andreea says:

  Buna Andrei
  Te rog sa ma ajuti cu un numar de telefon sau email de la Fondul de Garantare. Am client la apartament si inca nu am primit nimic,cum pot grabi situatia sa primesc radierea ipoteci?
  Multumesc

 68. Popa Andreea says:

  Buna
  Iti multumesc pentru toate raspunsurile,azi am sunat la Fondul de Garantare, Vineri trimite raspunsul la banca cu radierea ipotecii.
  Deci se poate vanzarea imobilului luat prin programul Prima Casa acum 4 ani,in cazul meu creditul a fost achitat integral.
  Un Blog minunat am urmat toti pasi pana am reusit,la primul refuz nu intoarceti spatele,informativa banca a spus categoric nu se poate cand i-am aratat legea ok sa schimbat.
  Succes tuturor.
  Va multumesc

  • Andrei says:

   Ma bucur ca ai reusit, problemele funcționarilor sunt urmatoarele:
   1. Nu primesc informări, nu sunt instruiți.
   2. Acțiunea nu le face targetul, deci nu sunt interesați de închideri, doar de deschideri de noi credite.

   Plus ca e destul de greu să găsești informatii pe site-urile oficiale.

  • Liviu says:

   Bună Andreea,

   Îmi poți spune daca ai primit o confirmare scrisa de la bancă după achitarea creditului, cum ca ai achitat si poti vinde?
   Sunt in aceeași situație, tocmai am achitat creditul săptămâna aceasta. De la bancă mi-au spus că se ocupa ei cu demersul către fond, iar eu trebuie doar sa aștept să vina acordul.

 69. Sergiu says:

  Buna,

  Am si eu un credit prima casa luat in septembrie 2013 de la BCR. Deci as mai avea 7 luni pana sa ajung la 5 ani. Am fost la banca sa ma interesez cum pot vinde mai repede de 5 ani. Cei de acolo mi-au spus ca trebuie sa trimit o scrisoare celor de la MF prin care sa cer acordul de instrainare. Dupa ce primesc aceat acord, vin cu foaia la banca si totul se rezolva. Cu aceeasi problema s-a confruntat un prieten, cu credit la BRD. In situatia lui, banca a trimis scrisoare la MF. Am sunat la fondul de garantare iar cei de acolo mi-au zis ca trebuie sa trimit o cerere, prin posta, in care sa zic ce vreau. Stiti cumva daca exista vreun formular online sau cum trebuie formulata aceasta cerere? Pe aici vad ca s-a scris ca prima data trebuie acordul bancii, insa cei de la bana ziceau ca trebuie acord de la MF.
  Sunt total bulvesat pentru ca nu stiu cu ce sa incep.
  Multumesc anticipat.

  • Andrei says:

   Salut Sergiu, nicăieri în legislatie nu scrie de acordul MF, atât timp cât legea e clara. ăștia va pun sa cereți pentru a fi ei siguri. La banca ceri pt ca poti avea alte acreditați speciale.

   • Sergiu says:

    Ceau Andrei. Mersi de raspuns. Deci pana la urma sa merg iarasi la banca si sa le zic ca ei trebuie sa depuna cererea la MF sau cum sa procedez? Sunt total in ceata pentru ca cotesc tot felul de chestii si mi se spune altceva de la banca.

    • Andrei says:

     nu trebuie nici o cerere inițială, închizi creditul si se trimite cererea de radiere direct, ea atestă că nu mai ai datorii si se șterge ipoteca. Banca acum ca si cum iti spune sa le ceri voie , deși există o lege în sensul asta.

 70. mihaela says:

  Buna seara,

  Am inchis creditul prima casa acum o luna. Banca imi tot spune sa astept radirea. Radierea o astept de la fond sau de la fond si minister? In comentariile de mai sus, parca unii dintre dumneavoastra au asteptat doar de la fond.
  Am tot incercat sa sun la fond, dar nu raspunde nimeni. Am scris pe site- ul lor dar nu am primit niciun raspuns.

  Aveti idee ce as putea sa mai fac pentru a urgenta radierea?

  Va multumesc,
  Mihaela

 71. Sabina says:

  Buna,
  Noi avem un apartament PC din 2010 mai mic de 50 m2, si am vrea sa ne luam unul mai mare prin a doua casă. Stii cumva daca a reusit cineva sa isi ia cu acest program si a finalizat tranzactia? Pana acum nu am gasit nimic pe internet…multumesc mult!

 72. Madalina says:

  Buna ! Pe 3 iulie fac 5 ani de cand am cumparat apartamentul (Galati 😉 ) , dar as fi vrut sa l vand mai devreme. Ma poti ajuta cu un model de cerere catre Finante? Multumesc !

  • Andrei says:

   Buna, nu există model de cerere. Ai două variante:
   1. stingi creditul mai devreme si apoi mergi la banca sa semnezi radierea, banca trimite la finante si fond, vine radierea si vinzi.
   2. astepti sa faci 5 ani si vinzi cum vrei tu, cash, ipotecar, prin prima casă. Atunci mergi la banca sa iti dea acord de vanzare si modificare ipoteca pana la finalizarea vânzării.

   • Madalina says:

    Buna ! De la banca mi au zis ca pot vinde fiind vorba de cateva luni,dar trebuie sa fac o cerere catre Finante. Mi au dat adresa de mail (daca vreau mai rapid), se poate si prin posta…la care mi au spus sa atasez : contractul de la fondul de garantare, buletinul titularului si cererea catre Finante. Mi a aratat un model si cam stiu ce tb sa scriu, dar ma gandeam ca ai tu un model…ca sa nu cumva sa ratez sa mentionez ceva in cerere. Voi face cum stiu si sper sa am noroc. Multumesc ! (Apropos….e luat cu Banca Transilvania)

    • Andrei says:

     Este pentru prima data cand aud de asa ceva. Si eu am cerut dr la MFP, Le-am trimis pe email contractul de la fond, buletinul si am detaliat în email ce vreau. Am fost suna si mi s-a comunicat verbal, apoi am primit si acasă.

 73. catalin says:

  pot ,,stinge,, restul de credit Prima casa, cu un alt credit ?

  • Madalina says:

   Nu ! Tot cu Prima Casa, si persoana care preia tb sa fie eligibila, iar tu tb sa aduci dovada ca nu ti mai poti permite sa achiti (daca e sub 5 ani)

  • Andrei says:

   da, daca te incadrezi. sa nu te împiedice ipoteca daca e nevoie sa ipotechezi.

  • Madalina says:

   Nu ! Se poate tot cu Prima Casa, dar persoana care preia tb sa fie eligibila programului, iar tu tb sa aduci dovada ca nu mai poti achita (daca e sub 5 ani)

   • Andrei says:

    El a intrebat alt ceva, daca isi ia un alt credit.
    Din punctul meu de vedere, consider ca s-a gandit sa ia un nevoie personale si sa il stinga, ceea ce este ok, nu au treaba.
    Daca ia un credit ipotecar, nu poate, pt ca nu are pe ce pune ipoteca.

 74. Dragos says:

  Salut,
  Ma puteti ajuta cu cateva informatii?
  Am un cumparator la apartament luat cu programul Prima Casa .
  Creditul meu nu are inca 5 ani vechime.
  Persoana care este interesata de achizitie doreste sa il cumpere cu credit ipotecar.
  Stiti cumva daca este posibil acest lucru?
  Adica banca la care am credit respectiv BCR sa ridice temporar ipoteca si sa se perfecteze vinzarea /cumpararea prin livrarea sumei direct in cont ?
  Stiu ca in cazul unui credit ipotecar banca la care se face acest credit va avea pretentia sa puna ipoteca pe apartamentul cumparat.
  E posibil sa se puna a doua ipoteca pe apartament?
  Va multumesc,

  • Andrei says:

   Salut, MFP spune că nu se poate, ipoteca e si a băncii dar și a statului.
   Singura soluție e procedura de bogăție dar cumpărătorul tot prima casa trebuie să acceseze

 75. Adriana says:

  Buna,
  Banuiesc ca de cativa ani raspunzi la intrebarile noastre,mai intai sa iti multumim,pt ajutorul neconditionat oferit.
  Sa incep cu inceputul,am achizitionat un apartament acum 3 ani si dupa cum stim nu avem cum sa trecem la proiectul a doua casa si nici sa vindem.
  Vreau sa imi cumpar o locuinta maii mare dar nu stiu de unde sa incep.As dori sa pun apartamentul la vanzare si nu stiu daca sa cer cumparatorului cu banii cash sau cu prima casa.Serviciu ne permitandu-mi sa alerg prea mult…acum am si eu nevoie de sfaturi!!Va rog tie si celor care ati trecut prin asta

  • Andrei says:

   Buna,
   Imi cer scuze că văd atât de târziu comentariul tău. A doua casă nu există ca produs, e tot prima casă.
   Trebuie să ai cumpărător și vânzător în acelasi timp. Practic mergi la bancă și te inscrii iar pentru prima casă, apoi trebuie să semnezi cam în același timp actul de vânzare a vechiului și actul de cumpărare a noului apartament. Astfel banca va face match și te poate încadra catre noul credit.
   Dacă vinzi cash nu mai poți accesa iar prima casă, eventual iei ipotecar.
   Dacă nu ai timp, îți sugerez să cauți un agent imobiliar bun care să se ocupe de ambele spețe în același timp. Tot el va explica complet și corect situatia ambelor părți.

 76. Madalina says:

  Buna ! Vreau sa vand un ap luat prin prima casa. Am primit de la cumparator suma care mai era de achitat la banca (am facut 5 ani de cand l am luat) si diferenta de bani ne-o da la vanzare-cumparare. Problema e ca interdictia de instrainare a disparut o data cu stingerea creditului, dar ipoteca inca apare la cartea funciara. Banca va face o cerere pt radiere ipoteca. Ai idee cum as putea obtine mai repede acest raspuns de la Fondul de garantare? (cel de radiere a ipotecii). Multumesc !

 77. Ghermeni Aurel says:

  buna ziua,
  – pentru obtinerea acordului de la banca ce acte au trebuit ?
  – unde gasesc mentionate explicit in lege, oug,…… pasii si actele necesare acordarii acordului bancii?

  multumesc

 78. Andrei says:

  Nu stiu cum sa cautati fix in lege, eu va redau acum din scrisoare trimisa de MFP catre mine.
  Potrivit art. 1 alin. 7 din OUG nr.60/2009, cu modificările și completările ulterioare,
  coroborat cu art. 10 din HG nr. 717/2009,717/2009, cu modificările și completările ulterioare, în baza
  contractului de garantare, asupra imobilelor achiziționate în cadrul programului „Prima casă”
  se instituie în favoarea statului român, reprezentat de Ministerul Finantelor Publice și în
  favoarea finanțatorilor, proporțional cu procentul de garantare, un drept de ipotecă legală de
  rang I pe toată durata contractului, cu interdicția de înstrăinare a locuinței pe o perioadă de 5
  ani și interdicția de grevare cu sarcini a acesteia pe toată durata creditului.
  în perioada de 5 ani de la achiziționare, legislația incidentă programului ”Prima
  casă” prevede posibilitatea înstrăinării imobilului numai în cazul rambursării integrale,
  anticipate a creditului din surse proprii, preluarea creditului de către o altă persoană
  eligibilă Programului, sau trecerea Ia o locuință mai mare tot în cadrul Programului.

  Banca nu are ce acord sa dea, mers cu scrisoarea MFP in mana (daca va refuza), odata stins creditul, banca demareaza procedura de radiere a ipotecii, apoi apartamentul poate fi vandut.

 79. Ionuț says:

  Buna ziua , mi am făcut credit prima casa și nu au trecut 5 ani , am fost la banca am cerut aprobare , (mi au dat o) și de la fondul de garantare la fel am primit aprobarea . Eu as vrea sa lichidez creditul iar cei de la brd îmi spun ca nu se poate ca trebuie sa fac cumva a doua casa , și eu nu vreau cum sa fac și ce sa le spun ??? merci !

  • Andrei says:

   Salut, nu inteleg. Ai banii si vrei sa închizi creditul? Daca da, atunci e simplu. te duci efectiv cu banii, plătești si apoi ceri radierea. In maxim 2 saptamani vine si radierea. Nu te impiedica nimeni si nimic sa achiti mai devreme tot creditul si automat dispare si grevarea odată cu stingerea ipotecii.

   • Vicol Ionut says:

    Îl vănd cu prima casă sau imobiliar, brd mi-a zis ca ar fi ideal sa vina cumpărătorul la ei.

    • Andrei says:

     :)) BRD vrea sa il puna pe om sa faca creditul la ei, asta daca accepta si cumparatorul.
     Tu ai 2 solutii:
     1. Iti da banii prin act notarial, stingi ipoteca si il vinzi. Aici fie ai tu banii si stingi creditul inainte si omul poate face credit ipotecar. Altfel nu se poate face credit inainte pe un imobil ipotecat prima casa.
     2. Prima casa, aici e simplu, ei ii fac simularea si daca este eligibil, se face act de novatie.

     • Ionut says:

      Salut !
      Cumpărătorul meu are Cash vreo 10000€ eu îl vind cu 49000€, el dorește sa facă cu prima casa sau cu credit ipotecar .
      Iar eu vrea lichidarea creditului și îmi impune achiziționare unui imobil mai mare .
      Eu doresc cu diferența de bani rămași sa-mi cumpăr teren și sa fac credit de construcție la alpha bank ca am înțeles ca nu sunt cerințelor atât de mari.

     • Andrei says:

      Bullshit. Poti opta si tu pentru prima casa (asa zisa a doua casa) care cere acele impuneri.
      Dar daca nu vrei, se poate face novatie, practic clientul tau trebuie sa fie eligibil prima casa si atat, fara sa mai faci tu alt credit.

      Din pacate pe ipotecar nu exista solutie, ar trebui el sa iti dea toti banii ramasi de rambursat, tu stingi creditul, radiezi ipoteca si apoi el se poate imprumuta cum doreste, inclusiv ipotecar. Restul de bani s-ar da la actul de vanzare cumparare.

      Legislatia da clar 3 directii : Stingi creditul, Novatie sau iei un alt credit Prima Casa.

      El nu poate face ipotecar pe un imobil aflat inca sub ipoteca statului, din acest motiv este necesara radierea ipotecii inaintea ipotecarului.

 80. Cerasela says:

  Buna Andrei,

  Am facut si eu pt. o garsoniera un credit prima casa la ING in 2016 (deci nu au trecut 5 ani) si vreau sa o vand. Am mers anul trecut la sediu ING unde am facut contractul, mi-au spus ca sediul central nu este de acord decat daca gasesc pe cineva sa preia. Agentia mi-a gasit un potential client cu banii cash, am fost ieri iar la ING dar nu vor sa ma ajute si am trimis un mail cu o solicitare scrisa sa imi raspunda oficial, daca nu se poate. Am vazut acum pe site-ul MF ca ar fi posibil sa vand daca doresc sa iau tot cu prima casa alt apartament mai mare (si chiar asta doresc).Daca am inteles bine din ce ai scris tu, daca primesc raspuns negativ de la ING tot nu reusesc sa il vand, iar unica posibilitate ar fi sa facem la notar un imprumut cu alte cuvinte sa imi platesca inainte..asa este?
  Multumesc

  • Andrei says:

   Buna, daca tu vrei tot prima casa, e ok. Te încadrezi in program. Iti deschide aplicația, verifica eligibilitatea si cauti casa. vanzarea se face cam in același timp cu noua achiziție.

   Sau iti da banii avans si lichideze creditul. Scria cineva ca nu e neapărat cu titlu de împrumut, ca se poate face si un fel de promisiune de cumpărare. Cu împrumut am făcut eu, ca nu știa altfel notarul
   Deci, ai 3 cai:
   1. Lichidezi si vinzi, cum am făcut eu.
   2. Novatie , adică cineva iti preia creditul dar nu mai aderi la program
   3. Aderi la program si iei ceva mai mare sau mai scump.

   Nu poate refuză banca nimic, vorbim de o lege nu de vointa. Eu cred ca nu stiu, cum am pățit majoritatea de pe aici.

   • Cerasela says:

    Buna Andrei si multumesc de raspuns, da, eu intentionez sa iau 2 camere dar la momentul potrivit vad cum, daca tot prima casa sau alt credit (prefer cel cu 15% avans). Deci din cele 3 cai descrise de tine, 1 ar fi cum am gasit eu cumparator cu banii cash( asta inseamna imprumut/promisiune cumparare notar), 2 de un an caut si nu gasesc sa preia creditul, iar 3 inteleg ca ar fi tot prima casa dar mai mare/scump.
    Da, la Bucuresti chiar nu au stiut mai nimic si nu au vointa sa se informeze..Momentan astept sa imi raspunda oficial la solicitarea mea ce cai sunt sa vand garsoniera inainte de 5 ani.
    Iti mai scriu 🙂

 81. Cris says:

  Buna,

  As fi curioasa daca a luat cineva a doua casa in 2019. Eu am o garsoniera luata acum 9 ani prin Prima Casa si as vrea sa o vand. Stie cineva daca o vand pur si simplu si inchid creditul, pot accesa din noua Prima Casa (nu ma refer la vanzarea si cumpararea simultana tip A doua casa, ci pur si simplu sa fac un credit nou ca si cand n-as fi avut niciodata un credit Prima Casa)?

 82. Draghia Emilia says:

  Buna,

  Am si eu aceeasi problema. Acum 4 ani, am cumparat un apartament cu suprafata de 48 mp, ceea ce acum mi se pare mic, am gasit un apartament mult mai mare cu curte, la acelasi pret cu acesta, si problema este ca avand in vedere ca nu au trecut 5 ani, nu l pot vinde. Ideea este ca am gasit si cumparator la apartamentul meu, care mi l ar cumpara pe loc, dar trebuie sa fiu eu in regula legal ca el sa mi l poata cumpara, si am gasit si ceva mult mai spatios, dar nu pot merge mai departe ca inca n am facut 5 ani…am fost si la banca, mi au zis acelasi lucru, am trimis o cerere catre Ministerul de Finante Publice si astept raspuns dar din cate am auzit, dureaza foarte mult sa ti raspunda, si mi e etama ca o sa pierd si apartaentul celalalt. Te rog sa ma ajuti cu o indrumare. Multumesc!

  • Andrei says:

   Buna, mergi la un notar cu textul legii pus de mine im articol. El zice ca e ok, apoi omul iti da banii sa stingi datoria către banca, apoi faci cerere de radiere ipoteca si astepti cam 2 saptamani. Cam atât, apoi cumperi ce vrei. Atentie, nu se face ante-contract, doar maxim o promisiune de cumpărare sau împrumut.

   Fondul nu va da aviz de ridicare ipoteca, ca spune că se poate radia doar daca achitati integral. PS: încercați si prima casa.

 83. Draghia Emilia says:

  Buna,

  Am incercat si cu Prima Casa, se poate achizitiona o locuinta mai mare doar daca apartamentul actual are pana in 42mp, al meu avand 48, mi au zis cei de la banca, m am uitat in contractual de garantare si nu scrie nimic de asa ceva. Iar notarul cumparatorului mi a zis clar sa vin cu o aprobare de la MP, altfel el nu face nimic fara ea. Nu stiu ce as putea sa mai fac..

 84. Draghia Emilia says:

  Buna,

  Multumesc frumos, asta am sa fac. Si mai am o intrebare…am trimis cerere pentru aprobare si catre MFP. Trebuie sa astept raspunsul lor si dupa ma duc cu toate lucrurile astea la notar, sau ma duc la notar cu legea asta fara sa astept raspunsul celor de la MFP?

  • Andrei says:

   mfp nu da aprobare, indică normele in vigoare, adică, fix ce ti-am dat eu . MFP aproba radierea si o trimite abia după ce ai stins soldul, tu acum practic ceri o chestie consultativa. Deci, mergi la notar cu ce ti-am dat

 85. Draghia Emilia says:

  Iti multumesc din suflet.

  • Andrei says:

   cu mare placere. Sa revii aici cu povestea după ce rezolvi. Pentru ca vei rezolva, daca e rigid hotarul, îl schimbi.

 86. Draghia Emilia says:

  Buna,

  Mai am inca o intrebare…deja am consultat un alt notar care mi a zis exact ca primul….am sunat in cele din urma la MFP fiindca mi a zis clar ca imi trebuie aviz de la ei, am sunat astazi, mi a raspuns un tip de la informatii cu publicul si mi a zis o chestier pe care eu chiar n am mai auzit o, pe moment m am bucurat: ”Doamna, puteti sa faceti un transfer de credite, nici nu vindeti, nici nu cumparati si ramaneti in Program, conteaza sa nu vindeti”. Cand am auzit asta, mai ales de la ei, am zis sa merg la banca. Cei de la banca, fiind a 4a banca la care ma duc, mi s a zis ca nu exista asa ceva, transfer de credit…exista doar oprtiunea de a prelua alta persoana eligibila cu programul Prima Casa, insa persoana care vrea sa mi cumpere apartamentul este dezvoltator si nu poate, 1 la mana si 2 el vrea cu banii cash nu sa mi preia mie creditul, nici macar nu pot sa l vand eu din surse proprii daca as fi avut sub 5 ani, deci singura modalitate este sa gasesc un cumparator care se incadreaza in acest Program si ca trebuie sa sun si sa vb cu cei de la fondul de garantare, si din cate am citit la tine si pe site ul lor, FGCIMM nu este mandat sa emita acorduri de instrainare, apoi eu sa fac un credit ipotecar. Deci, usor stiam ca nu va fi si ca o sa ma lovesc ca si tine de mult negativism, problema este ca mai sunt si informata prost de cei de la Ministerul de Finante- relatii cu publicul. Eu am facut ce mi ai zis, insa nu dau de nici o culoare de un notar ok care sa accepte…si toti ma trimit de la unul la celalalt….intrebarea mea ar fi: tu cand ai gasit comparator, a fost eligibil cu programul Prima Casa, fiindca din spusele lor asta ar fi singura solutie? Multumesc!

  • Andrei says:

   ori mergi pe prima casa ori cash. tu trebuie să specifici asta, omul iti da banii, cat sold ai tu, stingi ipoteca, radiezi di faci si vanzare -cumpărare, altfel, nu se ridica ipoteca. Deci, la banii aia nu poti face act pe casa, faci de împrumut, promisiune, etc. Cred ca era cineva in comentarii care facuse cu promisiune.

 87. Bogdan says:

  Salut
  Si eu am reusit sa vand apartamentul luat cu prima casa acum 3 ani.Clientii au avut banii cash si spre norocul meu au avut o cunostinta notar cu care am facut o promisiune bilaterala de vanzare cumparare.In acea promisiune a fost stipulat ca si avans suma exacta ramasa de rambursat la credit urmand ca diferenta de bani sa se vireze in ziua in care vom semna contractul de vanzare cumparare.Mentionez ca in acest precontract am pus 2 clauze.Prima a fost ca suma ce va fi virata de catre cumparatori va fi exclusiv folosita pentru achitarea creditului ,urmand ca a-2-a zi sa merg sa prezint biroului notarial ordinul de plata si a -2-a clauza ,ca in perioada de dupa achitarea creditului pana cand va ajunge CF-ul intabulat pe numele meu nu voi vinde la altcineva.
  Acum 2 zile am fost la banca cu un extras de CF nou si buletin.Am fost pus sa semnez o hartie cu identitatea beneficiarului real ( necesara pt fond ) si sa tranzactionez taxa pt notarul bancii.Toate documentele au fost scanate si trimise la sediul central online.
  In momentul de fata astept feedback de la banca ( mi s-a spus ca toata procedura va dura undeva intre 30 si 40 de zile )

  @ Andrei ,pot spune ca nu as fi facut pasul spre vanzarea apartamentului daca nu exista acest blog.Foarte ,foarte util cu toate informatiile necesare !!
  Voi posta un nou comentariu dupa ce voi termina cu actul de vanzare cumparare

  Multumesc

 88. bogdan says:

  Salut Andrei,

  Imi poti da si mie adresa ta de email pentru a vorbi mai multe lucruri te rog ?

  O seara buna !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Name *
Email *
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.