Cum scoți mirosul și petele de urină din rufe? Mirosul de urină ce provine de la oamenii în vârstă este mult mai greu de scos și de curățat, asta datorită sistemului digestiv și în cele mai dese cazuri, a medicamentelor luate de cei bătrâni.
Un vizitator a ajuns pe blog la articolul Cum cureți petele de urină din saltea și m-a întrebat dacă știu ceva trucuri și pentru mirosul de urină din rufe, proveniența fiind un om în vârstă. Inițial am dat niște raspunsuri pe loc, aducându-mi aminte că am avut o bunică la pat timp de 3 ani de zile.
Însă nu am fost prea mult implicat în îngrijirea ei, așa că azi am decis să îmi sun mama, persoana responsabilă, să îmi ofere mai multe detalii pe subiect.
Am mai căutat și câteva informații pe internet și le-am cumulat.
Vei avea nevoie de unul din următoarele ingrediente:
- înălbitor
- amoniac sau substante pe baza de amoniac
- suc de lamâie
- amidon
- apă fierbinte
- oțet
- bicarbonat de sodiu
Acoperiți îmbrăcămintea în agentul de curățare ales. Împrăștiați amidonul pe haine pentru a neutraliza mirosul de urină înainte de spălare și apoi adăugați un produs de curățare naturală sau chimică și puneți-l în apă timp de 20 până la 30 de minute înainte de spălare.
Utilizați separat agenți de curățare pentru a evita amestecurile toxice. Înălbitorul, oțet și bicarbonat, suc de lămâie, amoniac, amidon de porumb și Listerine (apa de gură cu efect de albire) sunt unii dintre agenții care ar putea fi utilizați pentru a reduce mirosul de urină pe îmbrăcăminte. Verificați dacă persoana în vârstă are o reacție la agenții folosiți pentru a elimina mirosurile urinare, aceștia vor imprima în țesătură.
Adăugați 1/2 de cană din unul dintre aceste produse în spălarea cu detergent regulat de rufe pentru a elimina mirosurile urinare. Oțetul funcționează cel mai bine atunci când este adăugat la clătirea finală pentru a neutraliza mirosul. Ajustați cantitățile necesare pentru îndepărtarea mirosului, în funcție de câte rufe sunt.
Aș recomanda detergent lichid, are un efect mai rapid și să fie cu agenți de curățare sau înălbitor.
Urina oamenilor în vârstă este aproape la fel de acidă ca și cea provenită de la animale, ca o soluție alternativă, se poate încerca și o soluție de curățare destinată petelor de urină de la animale, o listă aici , desigur atenție la compuși, să nu provoace alergii de piele persoanei. Adaug că aș recurge la o astfel de soluție doar pentru materiale ce nu vor face niciodată contact direct cu pielea, pe fețe de saltea, etc.
Sortați rufele pătate de cele care doar miros, astfel evitați contaminarea rufelor între ele. Spălați la mai mult de 40°, chiar dacă eticheta rufei nu recomandă. Acea etichetă are rolul ei, însă este greu să scoți mirosul de urină la 40°, la temperatura asta nici igienizarea nu este eficientă. Se recomandă apă fierbinte. Dacă este necesar, repetați procesul de înmuiere, lasat în apă cu unul din agenții de mai sus și iar spălare.
Pentru e minimaliza orice fel de reacție a pielii la unul din agenții de mai sus, clătiți foarte bine rufele înainte de a le pune la uscat.
Dacă aveți uscător de rufe, umeziți un prosop cu unul din agenții de mai sus, recomandat ar fi amidon sau bicarbonat și puneți prosopul în uscător împreună cu rufele.
Dacă nu aveți uscător de rufe, nu vă rămâne decât să faceți o împrăștiere manuală cu un prosop.
Însă dacă la ultima clătire ați pus și oțet, ar trebui să cam fi dispărut din miros.
Foarte multe persoane care nu suportă mirosul balsamurilor sau de detergent, folosesc direct oțet la spălare, acesta face hainele pufoase și nu păstrează mirosul.
Atenție foarte mare la potențialele alergii, ar fi bine să urmăriți persoana în cauză după ce utilizați rufele sau așternuturile.
Multumesc pentru informatii, am incercat. Daca eticheta rufelor nu recomanda o temperatura mai mare decit x grade, poate nu la prima spalare dar dupa mai multe spalari, acea rufa este practic distrusa. Nu e o parare, e o constatare pe piele proprie. Diferite substante chimice folosite au eficienta daca este vorba despre rufe recent contaminate cu urina. Pentru cele vechi NU prea mai au valoare, din pacate. Da, acopera mirosul oarecum. Il acopera, repet, nu il anihileaza. In momentul in care calci rufa… te trazneste mirosul.
Din alte surse am primit pontul – si vi-l pun la dispozitie – sa folosesc un generator de ozon. Rufele se pun la inmuiat o vreme si se urmeaza toate cele cu bicarbonat etc… etc… Apoi se porneste aparatul de ozon si se igienizeaza foarte eficient. Are efect si la anihilarea mirosului. Bun… nu este nici asta chiar o minune sfinta… dar este cel mai eficient mod de pina acum, cel mai putin chimic, cel mai putin alergenic si cel mai protector pentru rufe. Deci uite ca tot de la mine vine si pontul 🙂 Toate cele bune si sanatate va urez!