Cum să te dezvolți financiar în 5 pași simpli

Tocmai am avut o discuție interesantă cu o persoană care generează lunar niște venituri impresionante, îl știu de mult și a plecat de la 0.

A lucrat la o rețea de cartier iar acum este antreprenor, mi-a povestit „norocul” lui în viață și apoi mi-am dat seama cât de simple sunt unele chestii, doar că suntem prea orbi să le vedem.

Omul m-a întrebat în primă fază ce venituri am, apoi a început să mă certe că nu reușesc să pun ceva la saltea încât să reinvestesc.

M-a sfătuit să îmi fac pe card 5 conturi diferite :

1. Contul datoriilor : Aici să virez mereu sua care acoperă toate datoriile (circa 2400 ron)
2. Contul de timp liber , nu mai mult de 500 de lei.
3. Contul de autoe ducare , 100-200 ron.
4. Contul de concedii, circa 300 ron lunar
5. Contul de investiții, 500 ron lunar.

Schema poate fi adaptată după veniturile voastre, omul mi-a făcut direct scheletul pe veniturile mele.

Din contul de datorii trebuie să îmi asigur ratele lunare, întreținerea și banii zilnici de buzunar. Pot lejer să ridic atât conturile, dar am implicat în proces doar veniturile mele. Veniturile partenerei acoperă mâncarea, micile pofte, țigările mele și poate alte activități.

1. În principiu nu trebuie să cheltui mai mult de 23 de lei pe zi, asta cu tot cu țigări , dacă nu aș fuma 23 de lei este prea mult. în 23 de lei 15 costă țigările, beau două cafele de tonomat și ori mănânc ceva de la kaufland ori niște cornuri la pauză. Sunt momente când cheltui mult mai mult, dar acest barem de 20-23 ron trebuie să mi-l impun cumva.

2. Contul de timp liber, e acel cont prin care trebuie să ieși în oraș, să socializezi și să îți crești grupul de prieteni. În acest grup trebuie mereu să ai oameni noi, oameni de la care ai ce învăța, dacă sunt de o valoare intelectuală mai mare atunci este și mai bine, vei învăța multe de la ei. Chiar dacă alegi să ieși doar cu prietenii, tot te ajută recreația însă nu te vei dezvolta prea mult atât timp cât cercul tău nu crește în valoare.

3. Cu contul autodidact e clar ce trebuie să faci, cumperi cărți sau investești în informare/ cursuri. Eu încă sufăr la capitolul acesta, mă informez zilnic dar nu din surse tocmai concrete. Citește 1-2 cărți pe lună, alege bine cărțile, vezi ce ai înțeles, ce poți aplica și cum.

4. Contul de concedii, concediile nu înseamnă doar relaxare ci și cunoaștere. Dacă nu reușești să călătorești nu ai cum să cunosți carectere noi, civilizații noi sau chestii de „cum să”. În plus, cât crezi că te țin bateriile?

5. Contul de investiții, ai aplicat pașii de mai sus, devii tot mai informat și isteț în fiecare zi. Ai învățat să îți administrezi resursele și trebuie să investești. Nu ai o bază solidă în nimic, dar investiția ta este minimă, deci în caz de eșec nu poți fi afectat. Eu de exemplu începusem să cumpăr și să vând jocuri de console. Nu aveam bani să investesc (1500 ron) în primul deal bun care mi-a ieșit în cale. Am fost foarte supărat pe mine. Așa că am căutat pachete mai mici, începusem cu jocuri PS2. Apoi am învățat piața și aveam nevoie de bani.

Nu riscam să rad 1000 ron din buget fără să știu ce iese, așa că m-am lăsat de fumat iar cu banii ăia am făcut prima achiziție de lot. După asta banii s-au rulat de la sine iar profitul era de circa 1500 – 2000 lunar. Gândiți-vă că acești bani veneau pe timpul meu liber, nu din job.

Acum sunt la Iași, nu mai pot face asta însă am decis să aprofundez mai mult bloggingul. Și vreau să încep să îl tratez ca pe o afacere și să investesc în asta.

Pe mine m-a ajutat mult faptul că lucrez în vânzări. Am mai zis pe aici pe blog, înainte să pornești o afacere învață să lucrezi, învață să vinzi și învață să administrezi.

Învață zilnic să crești, impune-ți pașii și respectă procedura impusă de tine. Poți face asta și fără conturi bancare ci doar cu sertare diferite sau pușculițe.

În funcție de nevoi poți să jonglezi cu banii din cont în cont, dar niciodată din cei de învățare și cheltuieli de evitat chiar și cel ed investiții.

Nu te aștepta să pice ceva din senin, dacă ai început să faci primii bani din investiția ta . Fă o analiză, vezi ce a mers și bagă bani, vezi ce nu a mers și închide robinetul.

Nu există „Așa a vrut dumnezeu” , tu îți planifici singur cariera și mijloacele spre fericire, tot tu îți fixezi și etaloanele fericirii.

Nu vreau să aud „Poți pentru că uite câți bani ai” , am zis că se poate aplica pe orice venit, ai venituri mici? Ai și cheltuieli mai mici, nevoi poate mai mici și aplicând pașii tot acolo vei ajunge. Dacă eu am buget mai mare și investesc mai mult, nu înseamnă că bugetul tău de investiție este irelevant, trebuie doar să aplici totul la o altă unitate de măsură.

Nici să nu faci cum fac majoritatea „ăla o duce bine că știe să facă aia, eu nu știu să fac aia deci nu am șanse” , corect. Poate nu o să ai niciodată șanse să faci bine ce face altul, nici eu nu știu să fac multe chestii și din acest motiv nici nu mă concentrez pe ele.

Mereu va exista unul bun în ceva, i-al ca exemplu de urmat dar nu îi urma și domeniul, tu mergi unde te pricepi. Eu de exemplu sunt praf pe anumite segmente de IT. Nu mă înțelege că sunt chiar praf, pricep și mă pricep însă nu atât de bine cum văd pe alții. Deci dacă știu că nu am nivelul altora care reușesc pe segment, nu mă bag dar caut alt segment pe care să știu ce fac.

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut nou pe email. Vei primi un singur email pe săptămână cu ultimele articole.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

2 comentarii la „Cum să te dezvolți financiar în 5 pași simpli”

    • Pai ti-ai dat un răspuns deja. Sunt unii care trăiesc cu 500-600 și nimeni nu moare. Deci acei oameni au învățat sa trăiască cu atât.

      Oricum ca sa faci ce am scris, trebuie sa încasezi măcar 1500 ron. Ai putea și cu 1000 dacă ai fi imaculat de rate.

      Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.