Cum să îți motivezi oamenii

manager


Simțeam că trebuie să scriu acest articol, cred că a venit timpul.

Observ tot mai mulți manageri, directori , șefi de echipe care nu știu să își motiveze angajații.

Aceștia deobicei pleacă pe un picior greșit încă de la angajare, scot mereu în față partea materială, aleg oameni de reacție pe joburi meticuloase.

Un om de reacție pe un post meticulos, va livra soluții dar nu neaparat aplicabile sau nu vor rezista în timp.

Apoi cei mai mulți fac greșeala să scoată salariul în față, un studiu arată că cei mai mulți tineri nu își doresc un salariu mare la angajare, sunt dispuși să lase de la ei pentru un post în care are perspective de promovare.

Am văzut foarte mulți manageri , chiar și oameni de HR care folosesc des sintagma „Da , clar la noi puteți promova…” dar fraza asta este destul de goală.

Când angajezi sau ai interviu cu cineva care își dorește mai mult o urcare a sa în carieră, trebuie întâi să vezi dacă compania ta are acel post în portofoliu, dacă el va putea cu adevărat să ajungă acolo.

Nu scoate în față sintagme ca „În 3 luni, dacă ești bun ajungi șef” pentru ca acel om își va face iluzii și dacă în 3 luni nu ajunge șef, se va timora.

Este mult mai important să îi spui omului ceva de genul „Hai să vedem ce calități ai, să vedem pe ce departament te vei potrivi cel mai bine. După ce vedem unde ești, facem un plan de carieră”

Un plan de carieră îl va ajuta enorm, în primul rând este ca un joc cu nivele, el trebuie să depășească zilnic niște task-uri, să evolueze permanent. Cu un astfel de plan de carieră, își poate evalua singur evoluția, se va auto motiva, va conștientiza unde este și nu se va putea supăra pe tine, eventual se va supăra doar pe el însuși.

Motivația nu vine doar din premii și preme. Comunicarea eficientă este tot un soi de motivare. Dacă ești prezent mereu lângă oameni, îi lași să se exprime, le arăți ce vrei și cum vrei, asta îi va motiva să lucreze eficient și cu drag.

Dacă ești doar o umbră care dă ordine, ai șanse ca task-urile tale să se facă, dar nu vei păstra acei oameni prea mult timp.

Fă vizite dese, mergi la oamenii tăi. Ceartă personalul puturos și oferă soluții după ce îi asculți, laudă personalul performant și scoate-l în față. Aici poți da și o premiere, nu trebuie să fie neaparat financiară. Dar este un stimul.

Comunică zilnic cu oamenii, dacă ești pe un proiect sau în vânzări unde vorbim de termene limită sau target, ține legătura în permanență cu oamenii. Vezi ce nu merge, împlică-te și ajută. Nu țipa, nu da cu parul ci ridică-le moralul. Dacă îi vezi epuizați, atunci scoate-i la o masă, dă-le o pauză și fumează o țigară cu ei.

Vei observa că oamenii, pe un fond mai relaxat vor reacționa diferit. Tu i-ai scos la o țigară să se debaraseze de munca la care erau angrenați, însă ei atunci vor veni cu soluții, le veti dezbate și veți găși un consens.

Pentru că așa suntem setați să reacționăm, când suntem într-o atmosferă mai relaxată, neoficială avem tendința să gândim mai productiv și fără teama că vom fi judecați, că era doar o idee de pauză.

Dacă oamenii tăi nu au acces să relaționeze cu alte departamente, atunci tu va trebui să faci asta pentru ei. Arată-le des că știi ce fac, unde au ajuns, ce probleme au.

Am observat că un om frustrat se calmează și revine în producție mult mai ușor dacă îi știi povestea, dacă ai să îi vii cu replici „Aici ești la serviciu nu acasă” vei avea dreptate însă acel om va ține o frustrare și se va concentra pe problema de acasă.

Cel mai important este ca oamenii tăi să perceapă cererile tale ca pe niște sarcini de serviciu productive, nu ca pe niște ordine.

Un manager bun este susținut de oameni buni, oamenii buni stau dacă au un manager bun. Dacă ești depășit de un proiect sau de un segment și totuși ai un specialist în echipă, nu te apuca să critici sau să dai tu sfaturi pe tehnice. Eventual poți da sfaturi manageriale, dacă problema e tehnică nu aprofunda. Însă poți cere sfaturi, poți cere să ți se explice problema încât să o înțelegi.

Dacă înțelegi problema, înțelegi soluția și știi ce ai de făcut sau știi ce ai de zis.

Revin, pentru tineri este cel mai important să aiba un plan de carieră. Nimeni nu vrea să lucreze 10 ani pe același post. Dacă nu sunt oportunități de promovare, măcar spune-i asta de la început.

PS : Aici am vorbit de niște clase de job-uri cu salarii decente, dacă împlicăm salarii mizerabile, atunci e clar că primează banii, oricum pe acel segment deobicei oamenii sunt plafonați și nu prea au perspective de promovare prin propria lor concepție.

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut nou pe email. Vei primi un singur email pe săptămână cu ultimele articole.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.