Fiind în telecom de ani de zile, am văzut enorm de multe practici nesimțite din partea operatorilor.
În mare parte, majoritatea erau la intimidare „Dacă plecați, plătiți atât”, sume neacoperite de contract, de logică, de nimic.
Doar că aceste practici au ținut ani de zile, și la Orange, la Vodafone și cel mai mult la fostul Telekom.
Telekom chiar era campionul, mai ales că prelungeau operatorii lor contractele fără să știi.
Schema era simplă, din 1000 de prelungiri, reclamau 10, ălora le stornau taxele și aia era, rămâneau 990 de abonați.
Sunt două faze a unui contract, perioada inițială și perioada de prelugire.
În perioada inițială operatorul poate solicita taxele de activare și instalare a serviciilor, acestea sunt scrise clar în anexa de tarife a contractului.
Tot aici pot solicita și diverse promoții acordate. Să presupunem că ți-a dat Orange contract pe 12 luni cu 11 lei.
Operatorul are dreptul să ceară acest discount, mai precis diferența dintre prețul plătit și cel normal fără promoție.
Și apoi sunt contractele prelungite, atunci când ai ieșit din perioada inițială de 1-2 ani, majoritatea contractelor sunt aici.
Aici e mai simplu, conform legii trebuie să înapoiezi beneficiile primite pentru perioada în care ai beneficiat.
Să dau un exemplu : Te sună Vodafone și îți spune că dacă prelungești 2 ani, îți dă HBO MAX gratis.
Tu accepți, după 4 luni vrei să pleci. Aici trebuie să returnezi beneficiul, adică costul HBO MAX x 4 luni.
Adică vreo 15 lei x 4 luni = 60 de lei, atât, asta e toată clauza. Se aplică și la echipamente gratis sau luni de reducere.
Cum reziliez un abonament Vodafone sau Orange?
Pe lângă ce am scris mai sus, trebuie să știi că ambii te vor trimite într-un punct de lucru, de ce?
Pentru că în punctul de lucru au mai multe șanse să te facă să stai, sau dacă locuiești departe, vei amâna vizita și de multe ori chiar renunți.
Orice operator este obligat să ia în considerare o cerere de reziliere scrisă pe email, în punctul de lucru sau într-un apel înregistrat în call center.
Deci, orice altceva ți se spune, sunt povești. Operatorii sunt obligați să le dea curs, nu au dreptul să refuze că aveți x taxă, dau curs și calculează apoi taxele, dacă este cazul.
Tipuri de rezilieri
- Nefuncționalitate timp de 72 de ore, atenție aici trebuie să nu fi fost forță majoră iar defecțiunea să fie sesizată. Dacă o furtună sau o inundație a nimicit rețeaua, se consideră că nu e din vina operatorului.
- Reziliere în 14 zile, se aplică contractelor făcute la distanță – mail, site, apel telefonic, etc și se numără 14 zile lucrătoare de la data punerii în funcțiune a serviciului.
- Servicii sub parametrii din contract. Vodafone și Orange au preluat două rețele fixe mult inferioare, dacă aceștia au trimis anexele noi cu parametrii lor și nu corespund, se poate denunța contractul.
De exemplu, îți scrie că pe rețea EOC sau GPON internetul va merge minim cu 50 mbps, dacă este sub această valoare, poți solicita denunțarea contractului, dacă operatorul nu poate remedia în termen rezonabil. - Portarea, puțini știu, dar portarea este în sine o reziliere. Odată portat un număr, operatorul donor predă către celălalt operator numărul de telefon.
Aici fostul Telekom (mai nou cu clienții preluați de Orange) are o problemă, ei vindeau pachetizat, nu individual.
Adică dădeai x lei pe un 3Play (tv+net+mobil sau fix), fiind pachetizat se comporta ca un întreg.
Mai exact, când scoteai telefonia din pachet, se anulau toate serviciile, pachetul nu mai era eligibil de facturare în formula respectivă.
Poate într-o zi o să scriu și despre disperarea din telecom, la ce tertipuri josnice s-a ajuns, dar mă mai gândesc.
Acum poți rezilia un contract mai ușor…înainte era și lipsa de informare și operatorii profitau de acest lucru.
Inca se practica, diferenta e ca inainte isi permiteau sa iti ignore cererea, azi daca au cerere inregistrata si faci dovada, nu mai au ce face.
Eu am reziliat la sfârșitul anului trecut 2 abonamente la Vodafone pentru că urmau de la 1 ianuarie să majoreze prețurile cu 1 euro și nu am fost de acord…am trecut numerele pe PrePay fara probleme…deși la început au încercat să îmi spună povești că nu se poate…dar când au văzut că știu despre ce e vorba, nici nu m-au mai contactat sa îmi propună alte oferte.
Da, la orice astfel de modificare se poate rezilia unilateral.
Insa, ce spui tu, nu e chiar reziliere 🙂 Lor le convinge trecerea prepaid.
Zilele trecute am vazut o faza, o firma dorea sa porteze 200 de numere la alt operator, reprezentantul operatorului cand a vazut ca ii pleaca clientul din portofoliu cu 200 de numere, l-a mintit pe client ca va avea o taxa de 5€/sim, dar daca le trece pe prepaid nu mai are taxa si le porteaza dupa.
Clientul speriat, a acceptat. Reprezentantul a scapat de gaura in portofoliu ca nu s-a mai calculat, trecand in prepaid, omul s-a portat la alt operator.
Am constatat CA VODAFONE MI-A DAT 2.NUMERE DE TELEFON PE.UN CONTRACT ATUNCI CAND CUMPARAT UN TELEFON. AM CONSIDERAT CA NU E CORECT , MAI ALES CA NU AM PRIMIT NICI-O CARTELA PT AL DOILEA NUMAR. AM RECLAMAT ACEASTA ILEGALITATE SI AU SPYS CA NU SE POATE REZILIA CONTRACTUL. CE POT FACE IN CONTINUARE?
e o practica veche, solicitați traficul făcut pe acel sim, dacă se constată că este 0, faceți un email la ANPC cu datele, se va rezolva.