De cele mai multe ori când facem condens în casă suntem tentați să dăm vina pe ferestrele montate. Acestea pot fi un motiv pentru care avem condens sau ni se udă ferestrele, însă de cele mai multe ori vina este a noastră.
Cu ferestre transpirate ne întâlnim în mod deosebit iarna, dar și vara poți face condens.
Atenție !!! Condensul duce inevitabil la mucegai și distruge calitatea aerului.
Cum reduci condensul din casă?
Dacă vă luptați cu condesul în mare parte din timp, cea mai eficientă soluție pe termen lung este să vă cumpărați un dezumidificator de aer, este cea mai simplă soluție și merită investiția.
Vezi oferte pentru dezumidificatoare
Însă, pe termen scurt aveți și voi o influență asupra umidității din casă, iată ce trebuie să faci:
- Dacă aveți o mașină de spălat sau uscător de rufe în casă, asigurați-vă că acestea sunt ventilate corect. De la doar o singură încărcătură de spălare, mai bine de doi litri de apă se emit în atmosferă.
- Acolo unde este posibil, încercați să se usucați hainele în aer liber pentru a preveni excesul de umiditate să se disperseze în proprietatea dumneavoastră. Dacă nu aveți altă soluție și trebuie să uscați rufele la interior, atunci încercați să deschideți ferestrele la încăpere sau să țineți ușile deschise pentru ventilare.
- Nu uscați rufele pe calorifer sau radiatoare, mai ales dacă sunt radiatoare de tablă. Acestea nu doar că vor rugini mai repede, dar aerul cald emanat de acestea este conceput să usuce pereții și încăperea. Dacă uscați rufele pe ele, aerul împins în atosfera casei va fi ud iar caloriferul nu va avea capacitatea să îl usuce.
- Atunci când gătiți, fierbeți apă, faceți duș sau baie, asigurați-vă că bucătăria sau ușa de la baie sunt ținute închise pentru a preveni ca aburul să fie atras de camerele reci, acolo se va crea cel mai ușor condens.
- Atunci când gătiți asigurați-vă că acoperiți recipientul cu un capac pentru a reduce umezeala. De asemenea, asigurați-vă că ați deschis o fereastră sau utilizați o hotă. Nu opriți hota și nu închideți fereastra de îndată ce ați terminat de gătit , lăsați-le deschise timp de 15-20 de minute pentru a se aerisi încăperea.
- Multe familii au animale de companie și plante care produc umiditate în casă. Încercați pe cât posibil ca încăperea unde stau animalele să fie cât mai ventilată, plantele ar fi bine să le scoateți undeva afară.
- Nu supraîncărcați dulapurile de bucătărie sau pe cele de baie, acestea captează căldura și umezeala din atmosferă, între ele se va forma condens și apoi mucegai.
- Dacă sunteți în sezonul rece, dimineața deschideți ferestrele pentru 10-15 minute pentru a se aerisi.
- Vara ar fi recomandat să țineți câteva ferestre întredeschise pentru a se produce o ventilație eficientă.
- Atunci când dați cu mopul sau spălați parchetul, gresia sau mocheta, țineți o fereastră deschisă până când se usucă.
- Mobilierul și canapeaua de bucătărie să aibă cel puțin 10 cm distanță de perete pentru a circula aerul.
Dupa opinia mea, acesta este cel mai bun dezumidificator casnic, in raportul calitate/pret
Cea mai buna metoda pentru eliminarea definitiva a condensului este montarea unui sistem de ventilatie cu recuperare de caldura cum ar fi cel de la Prana.
Aceste sisteme va scot umezeala afara, aduc aer proaspat in casa si pastreaza caldura in interior.