Cum îţi administrezi ratele?

Astăzi adresez o întrebare plătitorilor de rate, am tot vorbit de bugete, de felul în care trebuie să îţi administrezi bugetele, priorităţile , etc.

Însă nu am vorbit de administrarea ratelor, un răspuns din partea voastră m-ar interesa deoarece trec printr-o dilemă de genul acesta.

Vreau să strâng 3-4 luni nişte bani să dau „gros” în una din rate.
Am 3 rate, două la bancă şi una la un C.A.R , am să le detaliez pentru a primi cele mai bune răspunsuri:

1. Rată la C.A.R , mai am 7500 lei de dat şi încă 13 luni. Am o rată de 500 ron pe lună, aş da aici mai repede banii deoarece trebuie mereu să trimit bani acasă, la Galaţi merge mama şi plăteşte. Mă încurcă deoarece uit mereu sa trimit bani, nu am timp să ajung la ING apoi la BCR să fac transfer. Aici dobânda este deja achitată de când mi-au dat banii, deci nu aş câştiga mai nimic cu un ramburs anticipat.

2. Am o rată la ING, mai am circa 14000 ron şi încă 3 ani de plătit, dau 400 ron pe lună. Sunt ok cu rata asta, am dobândă mică, practic dau 1000 ron dobândă la fiecare an de rată. Banii îmi sunt retraşi direct din card la data stabilită. Dacă aş da aici 5000-6000 ron luna viitoare , nu cred că ar fi mare recalculare şi nici în rată scăzută nu aş simţi prea mult.

3. Rata la prima casă, am de dat 167.000 ron, asta doar banii iniţiali fără dobândă. Aici nu ştiu exact de impact ar avea o sumă achitată mai mare. Mă gândesc că dacă aş da 6000 ron, din ce am înţeles în dobândă s-ar duce doar suma programată lunar iar restul în soldul iniţial. Cred că aici ar fi cel mai indicat să încerc să dau sume mai mari de bani.

Calculele ar fi simple la prima vedere însă mă gândesc că dacă aş stinge mai repede una din ratele 1 şi 2 ar rămâne lunar mai mulţi bani de adunat. Pe de altă parte, pe termen lung am cel mai mult de câştigat prin rata 3 dacă dau mai mulţi bani.

O altă dilemă ar fi să încerc să sting ratele 1 şi 2 rapid încât să ramân doar cu 800 ron pe lună sau să dau mai mulţi bani către rata 3 să imi scadă? Probabil un analist bancar ar şti ce să îmi răspundă.

Deasemenea cred că un ins care a dat o sumă mai importantă la un credit prima casă ar şti să îmi zică ce impact a avut acea sumă.
Poate Gabi? Asta dacă ai dat ceva mălai la înaintare în rate:)

Nu mai zic că mi s-a pus pe gărgăriţă de o maşină nouă, ar trebuie să am un avans de 6000€ , m-ar bate gândul să stâng banii de avans însă partea mea raţională îmi spune că nu are rost să am rată de 800 + 400 + 500 + maşina 1400. Chiar dacă veniturile mele ar acoperi toate costurile astea plus alte costuri de întreţinere şi ar urma să trăim din veniturile nevestei.

Deşi maşina aia nu mă lasă să dorm, cred că nu voi face pasul până nu scap de cel puţin rata 1 şi 2.

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut nou pe email. Vei primi un singur email pe săptămână cu ultimele articole.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

4 comentarii la „Cum îţi administrezi ratele?”

  1. Părerea mea de noob este să termini rata 1 ( eliberezi timp, pe persoana care se duce și scapi de stresul asta „că uiti”). Ulterior după ce afli mai multe detalii despre celelalte două rate poți să te decizi care urmează. La partea cu mașina este putin mai complicat: ai nevoie să o schimbi ? S-au schimbat prioritățile mașinii (ai nevoie de una mai spațioasă pentru copii sau etc, ai nevoie de un plus de siguranță, vrei una mai rapidă că sa faci Galați-Iași mai repede, etc.)? Dacă mașina este doar un moft pentru că iți permiți aș sugera să aștepti până când o mașină nouă devine o necesitate.

    Răspunde
    • Mașina e o chestie a mea, în sensul, ba muncesc și mi-o permit. Însă cum am spus și în articol, cred ca o voi pune pe ultimul loc sau după ce mă eliberez.
      Am mașină aproximativ la fel de spațioasă, câștigul ar fi în consum însă nu pe criteriul ăsta merg.

      Tot la rata 1 mă gândesc și eu însă vreau să analizez ce impact ar avea o sumă mai mare asupra ratei 3.
      Rata 1 mai are 13 luni, nu o simt. Rata 3 mai are 30 de ani și mă gândesc ca orice modificare de cost m-ar avantaja pe termen lung.
      De asta cer și opinia unuia care are o rata pe 30 de ani și a plătit anticipat anumite sume.

      Răspunde
  2. Se câștigă ceva bani la RDS, nu? 🙂

    Ideea e următoarea. La prima casă nu prea ai ce face. Banii în plus de duc în sold și cam atât. Dacă pui mai mult te ajută când vine rata aia mare anuală sau asigurarea la casă. În rest, ăână nu faci 5 ani de prima casă nu prea merită să umbli acolo.

    În rest, ucide restul creditelor, pe rând. Începe cu care îți vine mai ușor. Eu am ucis un credit de-al soției, iar acum suntem în curs de ucidere a unui card cu descoperire (cea mai de rahat chestie ever). După care rămânem doar cu rata la prima casă.

    Adică, suntem exact cam în aceeași situație ca și voi 🙂

    Răspunde
    • Eu am doua carduri a câte 1500 ron, unul de cumpărături și unul cash, cu ăla cash e super ok. Nu vreau sa îl închid.

      Am întrebat de credit 3 pentru ca am înțeles că, dacă dai o suma mai mare odată cu rata, dobânda se ia fix cât era în rata inițială iar restul sumei se duce în sold. 5000 ron în soldul inițial mă gândesc ca mai mișcă ceva acolo

      Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.