Home » D'ale ML » Cum decizi daca îți iei sau nu, o casă!


Articolul ăsta trebuia să vină mai de mult, l-am tot amânat și încă simt că nu îl fac destul de amplu. Am decis să îl scriu acum și datorită lui Gabriel care aștepta de la mine articolul ăsta.

Sunt avantaje pro și contra pentru o casă, fată de apartament. S-au scris multe despre avantaje, aer curat, liniște, spațiu, bericica pe terasă, piscinuță, panseluțe, etc. Dar cam nimic despre efort.

Gabi, în primul rând te gândești la junior, dacă îl vrei la casă, decizia va cântări mai mult ca orice.
Apoi, te gândești la distanță, de exemplu eu am cam 1.5 km de mijloacele de transport, 3 km până în oraș și 8 până la birou. În teorie îmi trebuie 2 mașini, în practică soția face 20 de minute pe jos până la prima stație de autobus.
Special pentru Gabi și pentru Galați, o casă în oraș sare de 150k € și e derăpănătură, deci ar trebui să mergi spre Costi, Movileni, Șendreni.

Pentru a alege o casă, după costuri și distanță, vin clar utilitățile. Nu te poți amăgi cu încălzire pe lemne sau apă de la fântână, în realitate nu ai timp de astea și vor crea un disconfort. (cazul Șendreni).

La casă sunt costuri, pe lângă casa în sine, costurile de umplere a spațiului și menținere. Am băgat până acum circa 3000€ și am doar un dormitor complet, un pat în altul, bucătărie aproape completă (lipsesc cuptorul cu microunde și scaunele), în baie încă nu am oglindă, la un dormitor am doar pat și comodă.

Televizoarele le aveam, două. Mai am living, decor grădină și de făcut mansarda. Estimez lejer, cu punga strânsă încă 10000€ ca să am totul.

Dar, se pot face în timp, din acest motiv am tras să fac bucătăria, baia și un dormitor.

Grădina, mănâncă timp și bani. Am băgat circa 240 de roabe de pământ doar ca să am strat de pământ negru. Am dat 200 de euro doar pe mici scule, hârleț, roabă, chestii.

Dar urmează gazonul, instalația de udat (furtunele mă duc în 400 lei) , poate o instalație de picurat, pomi, flori, muncă la menținere. Cine citește va spune că am conac, nu. Am 430 de mp2 de curte cu o casă de 102 mp2 amprentă.
80 mp2 la parter si 53 mp2 la mansardă.

Gardul, e lemn tot, estimez cam 2000 lei să îl tratez, să îl vopsesc și să îl lăcuiesc.
Fosa, aici nu știu când o să o golesc, e haram de fosă….estimez 4 ani.

Curățenia, abia dai luciu la parchet că hop ai dâră de papuci. Recomand să nu vă puneți parchet închis la culoare. Eu îl am spre wenge, frumos dar super greu de menținut (curat).

În altă ordine de idei, e multă muncă, poate prea multă pentru mine acum. Abia m-am mutat, e mult de făcut, timp puțin. Probabil pe viitor lucrurile se vor așeza și va fi mai puțin.
Dar, eu fix pentru aceste activități am ales casa!

Urmează un bebe, urmează și un cățel, ce mediu mai potrivit ar fi?

Deja sunt mândru cu fiecare găleată de apă aruncată la pomi, cu fiecare hârleț băgat în pământ, fiecare proiect făcut, indiferent la cât mă culc.

Recunosc că sunt depășit, dar așa sunt eu, decis și grăbit.

Dacă job-ul tău este solicitant și nu ai reușit încă să îți stabilești o agendă, atunci nu e timpul pentru casă. Apartamentul e soluția ideală.

Daca vrei să ieși din rutină, atunci casa este alegere potrivită.

Așa cum am învățat să îmi fac agendă pentru job, va trebui să învăț să îmi fac și agendă pentru acasă, implicit pentru bloguri, am atât de multe articole de scris, încât nu știu dacă să las pistolul de spumă izolatoare din mână sau să scriu.

Și peste tot ce am scris, sunt conștient că orice voi trage acum, copilul meu va aprecia în timp, eu voi aprecia în timp. Sunt sigur că voi avea mai mult timp inclusiv de online.

Cu sigurantă vor urma articolele de bricolaj, deja mă gândesc să îi fur chifteaua lui Zoso 🙂 , care by the way, mi-a dat câteva sfaturi deja.

,
SHARE WITH FRIENDS:  
        
          

Comentarii

 1. Multumesc pentru articol. M-ai pus un pic pe ganduri, mai ales la partea cu jobul. Eu intentionez cam in 2 ani sa ma apuc. Poza e de la tine din curte?

  • Andrei says:

   Cea din articol? Da. Cea din thumb, nu dar acolo vreau sa ajung.

   Băi, depinde ce vrei, eu am învățat să în calibrez timpii, nu mai pot 100% job și 0 casă, a venit timpul să le mai balansez.

   Eu personal îmi găsesc energie în orice fac cu mâna mea, o să postez un mic proiect, nu e mai re lucru, am muncit ceva, dar ce mândru sunt de el și de idee 🙂

 2. Marius says:

  O alternativa ar fi si casa doar pentru weekend si vacante. Acum na, vezi ce-ti convine si daca e ok pentru tine, Gabi.

  Referitor la Andrei, dupa ce amenajezi unele chestii va fi mai simplu. Si eu simteam ca nu mai ies din ele, dar usor, usor le-am facut. Asta in conditiile in care, in ultima perioada, n-am avut un program fix.

 3. Cristi says:

  Felicitari Andrei pentru miscarea facuta. La suprafata asta de teren, gardul de lemn cred ca o sa pape vreo 15 L de vopsea, varianta optimista, depinde cat e de uscata scandura. Intr-adevar, la casa este de treaba, poate e mai usor pentru cei care au crescut la casa sau la tara. Trebuie sa fii dispus sa rupi timp pentru diferite munci prin jur, dar trebe vazuta o parte utila si buna cred, mai ales pentru cei sedentari, corporatisti, munca de birou de dimineata pana noaptea -> cu ocazia asta faci miscare si depui efort fizic destul cred ca cat sa nu mai fii nevoit sa te duci la sala, de exemplu 🙂

  • Andrei says:

   mulțumesc Cristi, partea sedentara ma încântă ca am de munca la casa 🙂 Acum doua zile am băgat spuma fără mănuși, ce mâini aveam 🙂
   Are 2 ani gardul și s-a făcut cam argintiu, o sa pape ulei de tratament sau vopsea. Dar repet, orice mica chestie fac, e ca un trofeu, inclusiv lămpile din poza 🙂

 4. […] spuneam aici că la casă nu mai ai timp de altele, pot să spun azi că nu mai ai timp pentru că este o […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Name *
Email *
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.