Cum aleg o centrală termică care să țină peste 10 ani? Sunt convinsă că îți adresezi întrebarea aceasta.
În primul rând datorită investiției, apoi și pentru confort și facturi.
Cei mai mulți dintre noi apelează direct la firmele specializate pentru că acestea asigură și montajul.
Ce nu știm noi este că în cele mai dese cazuri, aceste firme sunt mici și recomandă mereu 2-3 modele pen principiul „Da domnu, am mai pus 5 de astea și nu au fost probleme” , dar aceștia colaborează în mai toate cazurile cu un magazin mic local sau poate au chiar ei de vânzare centrale termice.
Nu prea se bazează pe calitate ci pe preț, eu recomand achiziția centralei termice în regim propriu.
Abia la partea de montaj apelăm la o firmă specializată.
Mai suntem păcăliți adesea că „vă dau modelul ăsta pentru că pe ăsta avem avis să facem revizii” iar o chestie anapoda.
Eu dau 18 lei/lună pe un serviciu E.ON ServExpress, aceștia îmi asigură revizia centralei, curățare, revizia la punctele de ardere și revizia pe partea electrică a casei. Doar pe parte de gaze ar fi 9 lei/ lună.
Cunosc foarte mulți dezvoltatori imobiliari, aceștia îmi spuneau că la început lucrau cu firme locale pentru că aveau totul la îndemâna, chema firma și monta 10 centrale în care includeau totul.
Apoi, au început să își cumpere singuri centralele, conform cu spațiul construit și contractau firmele doar pe parte de montaj, costurile s-au redus.
Cum aleg o centrală termică care să țină peste 10 ani?
Trebuie să ții cont doar de câteva aspecte :
- Capacitatea centralei termice să fie neaparat conformă cu spațiul de încălzit. Uită prostiile alea cu „una de 24Kw merge și pe 200 m” nu e chiar așa. Centrala funcționează dar va munci enorm să încălzească toate radiatorele și se va simți și la facturi. Eu recomand 24 KW până în maxim 150 m, dar țineți cont și de calitatea radiatoarelor, nivelul de izolare a casei/apartmentului, zidurile exterioare, etc.
- se face mult tam tam pentru centralele cu condensare, că eficiență, etc. Orice specialist o să îți spună că nu contează. Alegerea se face în funcție de calorifere. Dacă sunt mari și la distanțe mari de centrală, atunci se merge mai mereu pe convențională, dacă încăperea este mai mică iar caloriferele mici, atunci se merge pe condensare.
- Brandul, clar este unul din criterii, eu prefer mai mereu Motan, Viessman, Immergas, Ferolli, cu specificația că primele două opțiuni sunt mereu cele la care mă gândesc prima dată.
Vezi cele mai bune centrale termice și prinde reducerile
Modul de exploatare contribuie și el la „sănătatea” centralei termice. De exemplu, dacă ai apă calcaroasă și ai posibilitatea să montezi un filtru de bumbac. Pe priza centralei poți pune un adaptor de priză pentru supratensiune.
Curațarea și revizia periodică la timp, limitarea utilizării apei calde la robineți, atunci când nu este nevoie neaparat. Pentru că centrala va porni mereu în scurt și la fel o veți închide odată cu robinetul.