Am auzit mai multe persoane care se plâng de factura de gaze la casă, în plus aceștia spun că centrala nu face față să încălzească casa. Am trecut și eu prin asta, dar factorii nu vor fi niciodată identici.
În primul rând este normal ca factura la casă să fie mai mare față de cea de la apartament. La casă nu ai vecini în jurul tău, ai toți pereții în exterior, ai pod care nu menține tavanul cald, ai uși care la deschidere elimină aerul cald, ai suprafață mai mare.
Sunt câteva metode de rezolvare a problemei.
Prima ar fi să te asiguri că ai achiziționat o centrală termică care poate acoperi suprafața casei, dar nu calcula doar metrii pătrați, ia în calcul ce am scris mai sus, pereții exteriori, etc. Centrala trebuie să aibă o capacitate mai mare față de metrii pătrați ai casei.
Vezi modele centrale termice puternice
O soluție de avarie, în special dacă ai copil mic, ar fi un radiator electric. Acesta ridică rapid temperatura în cameră, în special dacă te pregătești să îi faci baie copilului. Nu recomand utilizarea pe termen lung, doar atunci când este nevoie. În timpul utilizării scoateți din cameră termostatul, acesta va depista temperatura mărită și va închide centrala, restul casei nu se va mai încălzi.
Eu personal caut și alte soluții, atât de încălzire „masivă” cât și pentru independența curentului electrci. Am mansarda neizolată, livingul cu holul deschis…deci se pierde foarte multă căldură.
În plus, mă tem de penele de curent. Am trăit recent o pană de curent de la 05:00 până la ora 14:00, e crunt și pentru un adult, dacă mai ai și copil mic, clar cauți alternative.
Astfel că soluția aleasă ar trebui să nu depindă de electricitate, dar ce soluții avem:
-
- Fie cumpărăm un generator electric, doar că soluția presupune și o cameră tehnică, modificări la instalația electrică. Soluția generatorului este simplă în teorie, costisitoare și mai greu de pus în practică. Generatorul este doar pentru pană de curent, nu rezolvă problema capacitării încălzirii în casă, deci tot centrala va fi chinuită.
- Cred că asta e cea mai bună soluție, un semineu pe lemne. Pentru mine este soluția perfectă. În primul rând este estetică, arată frumos un living cu un șemineu în el. Montarea nu presupune prea multe modificări, doar o gaură în perete prin care să iasă hornul. Lemnul este destul de ieftin și nu ai nevoie de mult, nu vei folosi șemineul la capacitate maximă, dacă îl lași să mocnească ușor…asigură încălzirea pereților cu brio.
Totuși șemineele au și părțile lor mai neplăcute. Eu văd 3 părți, sunt convins că se găsesc soluții pentru ele.
- Depozitarea lemnelor în interiorul livingului, trebuie să ai acolo 4-5 bucăți să nu ieși mereu afară, acestea au avantajul că se văd frumos, dar faci și mizerie.
- Cenușa, trebuie să manevrezi cu grijă atunci când cureți șemineul de cenușă, find un praf, ai toate șansele să o împrăștii prin casă, dar sunt sigur că și aici se găsesc soluții. Cum ar fi, în timp ce scoți cenușa, cineva te asistă cu aspiratorul fix în zona de lucru. Aș recomanda aici ca șemineul să nu fie pus pe parchet, o soluție rapidă ar fi montarea unor plăci de gresie.
- Copilul, de asta mă sperii cel mai tare. De faptul că cel mic s-ar putea apropia prea mult sau ar pune mâna pe șemineul încins. Deși sticla este specială și nu se simte temperatura pe exterior, eu tot am frica asta. Cred că și aici sunt soluții, cât este copilul mic se poate monta un „țarc” în jurul șemineului.
Centrala pe lemne nu este o opțiune pentru mine, necesită cameră tehnică, alimentare frecventă și este dependentă de electricitate. Centrala pe lemne este indicată la suprafețe de peste 350 m2.
Dacă ai și alte idei, te rog să le expui aici, le vom găsi super utile.