Recunosc, ideea de articol este împrumutată de la Gabi .
Am vrut de multe ori să împărtășesc experiențele mele dar mereu am avut o reținere.
În 10 ani am trecut de la Paznic, vânzător carburanți, șef de stație, taximetrist, agent vânzări, team leader la Area Sales Cordinator.
Deci am trecut prin diverse experiențe.
1. Niciodată, dar niciodată nu te limita la ce ți se oferă. Asta am învățat în toată această perioadă. Peste tot unde am muncit am dat totul să fiu cel mai bun, mereu munca mi-a fost răsplătită.
2. Nu fi frustrat pe colegii tăi mai vechi, când am devenit team leader aveam mereu impresia că tot ce spun eu nu are importanță, mereu eram în umbra colegilor mai vechi și părerea mea nu conta. Am învățat cu timpul să gândesc analitic și să îmi văd de treabă, în scurt timp am reușit să devin o piesă importantă a angrenajului și părerea mea să conteze.
3. Nu închide niciodată o ușă, ăsta este un principiu pe care mă bazez. Sunt un tip foarte dedicat job-ului însă nu am să refuz niciodată un interviu sau o negociere. Este mai elegant să mergi, să te vadă lumea iar apoi să le spui „Încă am multe proiecte unde sunt, vă mulțumesc pentru interes, cine știe poate cu altă ocazie” decât să refuzi direct să mergi, dacă refuzi ușile îți sunt deja închise.
4. Fii exemplul de care oamenii au nevoie, nu cere angajaților/colegilor să fie într-un fel dacă tu însuți nu ești un exemplu. Am reușit să îmi fac cea mai bună echipă existând lângă oameni, arătând cum se face și că se poate, apoi am asistat și susținut oamenii să îmi urmeze exemplele.
5. Motivează oamenii să își valorifice timpul liber , fă asta negreșit. Când vezi un coleg/angajat că stă peste program, nu accepta asta. Oamenii au nevoie de timp liber, de timp lângă familie. Dacă se vor obișnui să lucreze mult doar pentru companie sau termene, viața lor se va rezuma doar la job iar asta îi va transforma în obiecte. Un om care este obișnuit doar să câștige, nu va mai fi motivat nici de locul 1.
6.Nimic nu vine din cer, este o vorbă pe care o știm toți dar oare o și aplicăm toți? Avem tendița să credem că unii sunt privilegiați, poate că așa și este. Însă dacă ți-ai văzut mereu de treaba ta și ți-ai făcut treaba cum trebuie, reține că nimic nu trece neobservat!
7.Propune-ți un target financiar , muncește să ajungi acolo dar nu îți neglija familia. Eu mi-am propus, aproape că ajung unde îmi doresc însă sacrificiile sunt mari. Pe moment nu îmi dau seama că neglijez anumite lucruri însă în timp încep să le văd. Banii vin, îi faci dar neglijența față de familie rămâne și greu se uită.
8. Începe fiecare zi de la 0, am învățat să fac asta deoarece mereu eram tot mai stresat cu grijile ce le lăsasem în urma zilei trecute. Am învățat ca fiecare zi să fie un reset, îmi planific agenda și o abordez de la 0 cu entuziasm. Dacă îți începi ziua cu problemele zilei precedente, nu vei putea susține prea multă vreme un ritm ok.
9. Dezvoltă-te singur, nu aștepta să îți ceară cineva ceva. Investește în tine. Fă ce îți place. Dacă îți place să fii un om de vânzări, dezvoltă-te. Firma poate te va duce la cursuri, poate va investi în tine , însă cel mai ușor te dezvolți singur când ai liniștea psihică necesară să înveți și să experimentezi fără presiune.
10. Nu te lua după alții, când am preluat noua funcție m-am lovit mereu de faze „Nu încerca că nu se poate. Nu ai să reușești. E cum zic eu, crede-mă că sunt mai vechi” .
După un timp începeam să cred rahaturile astea, apoi am decis să experimentez eu. Culmea, totul era posibil, orice se aproba. Atunci mi-am dat seama că oamenii doreau să nu se poată, le plăcea să creadă că sunt limitați de resurse și șefi pentru a-și ascunde puturoșenia.
11. Renunță repede la oamenii slabi, dacă le ești șef atunci dă-i afară repede, dacă le ești coleg atunci debarasează-te de ei. Eu eram cel uman, popular și m-am debarasat greu de oameni, îmi era jenă să îi dau afară. Până când am realizat că împreună cu ei nu doar că distrug și afectez alți oameni din companie, dar mă distrugeam și pe mine.
12. Stabilește-ți priorități, mi-a luat un an de zile să învăț să lucrez organizat, nu știam să fac planificări nici pentru mine dar să mai fac și programul altora. Când nu lucram organizat munceam mai mult cu rezultate mai slabe. Când am început să îmi stabilesc agenda după ordinea priorităților totul s-a schimbat, evoluțiile se observă de la zi la zi, termin totul înainte de termene și nici nu am mai stat de mult timp peste program.
Astea sunt câteva chestii pe care eu le-am învățat în 10 ani de muncă, sfatul principal este să fii mereu dinamic, deschis să înveți de la oricine chiar dacă îți este angajat.
Apoi să nu uiți niciodată sa fii uman, indiferent ce poziție ocupi.
11, punctul acesta ma face putin sa cugetez mai mult decat celelalte.
Eu mi-am luat porția de palme pentru ca nu am reacționat la timp. O chestie pe care o înveți pe propria piele. Deobicei oamenii slabi Îți fac probleme.
Total de acord cu punctul 11, toate pădurile au uscături și multe dintre ele mai ”uscă” la rândul lor și în jur. De dat afară nu e greu, problema e ce pui în locul lor. Greșesc?
Nu greșești, e greu să dai găsești oameni buni.
Însă e greu și de dat afară.
În unul din cazuri am de 5 luni postul descoperit.
În altul am găsit om instant, din propria pepeniera.