Mă uitam odată la un documentar care evidenția importanța petrolului în viața modernă. Cum suntem înconjurați de el, fără petrol nu am avea plastic, laptop-uri și transporturi. Și eram cumva uimit cum anumite lucruri care ne înconjoară ne țin evoluția în continuă mișcare, fără astfel de lucruri existența noastră nu ar mai fi așa cum o știm noi astăzi.
Hai să ne imaginăm o viață fără cauciuc. Cum ar fi dacă nu s-ar fi inventat cauciucul? Nici nu trebuie să aprofundăm foarte mult să găsim obiecte super importante, ne putem gândi doar la cauciucul din jurul nostru.
Fară cauciuc nu am putea avea mașini de viteză, am rămâne tot la roțile din lemn sau fier de altă dată.
Astăzi avem benzi transportoare pentru fluidizarea industriei. Cum ar fi fără existența lor?
Să ne închipuim, cred că producția în general nu ar fi putut evolua. Totul s-ar face manual, transportul produselor s-ar pasa din mână în mână sau cu ajutorul cărucioarelor. Lipsa benzilor ar fi ținut evoluția pe loc, să luam un exemplu simplu, uleiul din bucătărie.
Dacă nu ar exista banda transportoare totul s-ar face manual. Îmbutelierea, inspecția recipientelor, producția recipietenlor, împachetarea, transportul lor către depozitare. Practic fără această autostrada expres (banda transportatoare) fabricile nu ar putea să producă în timp util cantitatea necesară de ulei care să acopere cererea populației.
Să ne gândim la marile companii de curierat sau transport internațional de produse. La fel dacă nu am avea această tehnologie nu am mai avea coletele primite în 24 de ore, marfa s-ar sorta manual și s-ar căra manual spre containerele de depozitare. Practic fără benzile transportatoare de cauciuc nu am mai mânca ciocolată din America și nu ne-am mai spăla hainele cu detergenți din alte țări.
Cauciucul este utilizat cam în proporție de 70% în produsele din jurul nostru, fie că este doar o inserție într-un material pentru elasticitate sau e doar un covor de cauciuc.
Când mergi în aeroport și îți pui bagajele ele sunt transportate de o bandă de cauciuc. Când mergi la supermarket îți pui produsele pe o bandă transportatoare de cauciuc.
La sală deasemenea alergi pe o bandă de cauciuc.
Desigur, omul este construit să evolueze și probabil ar fi găsit o modalitate să o facă oricum. Însă cauciucul este o invenție monumentală a omenirii, poate că este la fel de important ca descoperirea electricității, ambele descoperiri sunt baza evoluției umane.
Priviți puțin în jurul vostru, vă provoc să găsiți un obiect care nu are nici un fel de legătură cu cauciucul. Eu sunt gata să pariez că nu veți găsi.
Și totuși cum a apărut cauciucul în viața noastră?
În anii 1735 – 1744, Charles Marie de La Condamine merge în Peru pentru măsurarea meridianului terestru. În zona Amazonului, în 1744, descoperă arborele de cauciuc și remarcă proprietățile sevei secretată de acesta.
Charles Goodyear descoperă întâmplător vulcanizarea pe care o brevetează în 1844. În 1860, Charles G. William obține separarea izoprenului. Alte inovații industriale sunt aduse de francezul Gustave Bouchardat în 1880 și de englezul William Tilden în 1884. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, este stimulată producția de cauciuc sintetic pentru înlocuirea cauciucului natural.
sursă Wikipedia.
Acum vă mai dau un test de imaginație, ați fost vreodată într-o fabrică? Aeroport? Ați alergat la sală pe o bandă? Sau ați văzut vreodată cum se depozitează recolta în silozuri?
Probabil ați văzut tot ce am scris mai sus, dar ați conștientizat vreodată care este elementul comun al acestora? Probabil că nu, pentru că nu suntem setați să evidențiem lucruri comune și să le stocăm în memoria noastră.
Dacă nu v-am convins de importanța cauciucului în viața noastră, atunci priviți poza asta și apoi uitați-vă în bucătăria voastră.
Acum că am identificat elementul comun, trebuie să știți și cine este responsabil pentru producerea lui.
În țară avem Elastimpex Romania care produce pentru industria noastră benzile transportoare, covoarele de cauciuc, etc. Practic ei sunt esența mișcării în industria țării noastre.
Deci, cum ar fi dacă n-ar exista cauciucul? Sunt curios ce fel priviți voi lucrurile.
Articolul a fost scris pentru SuperBlog 2015