Deși vedem tot mai des parcuri fotovoltaice sau „mori de vânt” , România încă se alimentează din sursele clasice de energie.
Este drept că în ultimii ani de zile energia eoliană a luat amploare iar la nivel de 2014 alimenta un procent semnificativ din țara noastră, așadar topul producției de energie este:
1. Energie Hidroelectrică, acele hidrocentrale făcute de Ceaușescu produc pentru noi 31.32% din totalul țării, am zice că este bine dacă ținem cont că acum câțiva ani eram aproape dependenți de ele, bine și acest procent tot dependență se numește.
2.Energia produsă de cărbune produce 26.06% din total, deci acum înțelegem de ce indistria cărbunelui este atât de bănoasă.
3. Energie nucleară, aici este bine că am scăzut procentul maxim, țineți minte că Băsescu dorea să facă câteva centrale nucleare pentru energie, acest procedeu este costisitor și nociv, din acest motiv mă bucur că mai produce daor un procent de 18%
4.Gaze naturale, cred că toți ne-am fi așteptat să găsim un procent imens aici însă nu este, ponderea de doar 11.49% clasează gazele pe locul 4 ….imediat înaintea ….
5. Da, înaintea energiei eoliene, atât de mult a crescut această producție de energie și cel mai probabil în stilul în care se tot construiesc parcuri, probabil în maxim 2 ani vor detrona gazele, procentul energiei eoliene este de 9.64%
6. Energia solară încă nu a câștigat teren, probabil și datorită faptului că momentan o întâlnim des la consumatorii casnici nu și la cei industriali. Soarele ne încântă cu un procent de 1.55%
Restul surselor nu am să le mai detaliez, dețin procente sub 1% și sunt surse ca păcura, surse convenționale, regenerabile și de biomasă.