Home » Bani/Viață » Care sunt principalele criterii când cumper o casă?


Am reușit să termin bâlciul cu vânzarea prima casă mai devreme de 5 ani, găsiți aici pe blog ce și cum am făcut.
Încă nu am făcut actul de vânzare-cumpărare pentru apartamentul din Galați, trebuia să îl fac dar a dat Dragnea legea celor 102 taxe, așa că de la 01.02.2017 nu voi mai plăti impozitul pe vânzare, în cazul meu 3%, adică vreo 1200€ .Deci pentru câteva zile nu sunt nebun să pierd 1200 de euro.

Acum caut casă în Iași, până acum mă uitam la apartamente însă mereu mi-am dorit casă. După ce am analizat apartamentele și am văzut că cele noi sunt în aceleași zone cu casele, am zis să mă reoreintez către casă.

Doar că am câteva rețineri, nu foarte mari dar le am, unele criterii le întâlnești și la apartamente, deci dacă ai ceva relevant de spus , bagă!

Am pornit inițial de la suma de 50.000€ , apoi am văzut că nu găsesc ce vreau și am ajuns la 55.000€ , după care tot aveam neajunsuri sau erau prea departe de oraș (15 km) așa că am ajuns pe la 65.000€ și cred că nici aici nu mă încadrez la ce vreau.

Criteriile mele sunt :
1. Să aibă 3 camere, bucătărie închisă și 2 băi
2. Să am curte minim 300 m2 fără casă
3. Acces facil la mijloacele de transport în comun
4. Mi-aș dori casă solo, dar mă pot mulțumi și cu un duplex frumos cu tot ce am scris mai sus.
5. Să aibă minim 75m2 utili
6. Zonă cu toate utilitățile, accept maxim fosă în loc de canalizare

Astea ar fi criteriile de alegere, doar că la toate astea trebuie să adaug și viitorul. Sunt conștient că la casă nu voi face ca la apartament, adică dai un mop la 2 zile , nu ai de adunat frunze, de dat zăpadă, de văruit fațada, de îngrijit peluza.
Sunt conștient că pot avea costuri mai mari la întreținere, dar aici cred că ține doar de felul în care te gospodărești.
Am amici care consumă maxim 150 kw iarna la casă de 100 m2, au izolație cum trebuie, au calorifere în locurile potrivite. La fel am amici care consumă 350 de metri cubi la un apartament de 40 m2….clar e o problemă aici.

Sunt conștient că o casă de 70k, după ce dau avansul m-ar duce la 1500 lei rată lunară lejer. E adevărat că azi nu o simt, atât dau acum întreținerea și chiria la un apartament de o cameră. La fel de adevărat este că astăzi 1500 + intreținere+servicii+ hrană ar duce în 2800 lei probabil. Acest procent ar reprezenta pentru mine (azi) circa 35%(luni slabe) din total venituri (împreună cu partenera de rate). Doar că eu sunt un om foarte analitic de fel și mă coiesc într-un loc când e vorba de decizii, fac analize, planific, prevăd…de cele mai multe ori prevăd mult mai negativ față de realitate.
Dar mi-am făcut niște calcule simple și cred că și dacă aș ajunge foarte low cu banii (exclus scenariul unei incapacietăți de muncă) aceste cheltuieli tot aș reuși să le acopăr din ce aș câștiga doar eu.

Și dacă nu mai pot, vând și asta este!

Acum revin la titlu, care sunt principalele tale criterii? Ce trebuie să aibă o casă/apartament să zici “asta o vreau!!!” ? Evident, vorbim de chestii reale, ceva să îți poți permite.

,
SHARE WITH FRIENDS:  
        
          

Comentarii

 1. Marius says:

  Nu stiu. Mie mi se pare greu sa urci si apoi sa te intorci. Nu am criterii… nu pun atat de mult pret pe cat de mare sa fie, ci doar sa n-am batai de cap pe termen lung.
  Aveam si eu ocazia sa merg pe 3 camere la 55k, dar am preferat sa fiu mai linistit ca il am cu banii jos, fara costuri externe.

  Am reusit, intre timp, sa fac bani si pentru a reusi sa renovez, iar spre sfarsitul anului sper sa reusesc sa ma apuc serios de treaba.

  • Andrei says:

   În cazul tău Marius nu merita să te bagi la 3 camere azi, ai luat 2 cash, vei avea nevoie în câțiva ani de 3 camere dar până atunci vei reusi să îi strângi repede.
   Eu nu o să am disponibilitatea și timpul necesar să mai fac mutări de la 2 la 3 camere, am trecut deja printr-o mutare de oraș, e timpul să mă așez!

 2. Marius says:

  Feeling bătrân or what?! 😀

 3. Marius Cucu says:

  Cât e mic… merge 🙂

 4. Andrei says:

  Pai merge dar nu mai ai energia si cheful sa o iei de la capat, sa cauti alta casa, sa etc. Mi-am facut calculele astea “Cum ar fi sa iau ceva de 2 camere si in 5 ani sa schimb la 3?” , daca luam cash, da asa faceam. Fiind cu rate, nu e la fel de funny sa faci asta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Name *
Email *
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.