Dacă ești la pasul în care îți faci bucătăria sau vrei să faci o modificare, probabil ai ajuns la întrebarea Ce plită să aleg?
Am trecut și eu prin provocarea aceasta, nu pot să fiu ipocrit și să spun că am făcut cea mai bună alegere pentru că nu tot ce este mai bun pentru mine, este bun și pentru tine.
Însă am să scriu o părere despre plita cu inducție și apoi o părere despre plita pe gaz.
După acest articol, sunt convins că o să alegi cea mai buna plita pentru tine.
Plită cu inducție:
Este o plită foarte modernă și frumoasă, are un aspect foarte ok, se maschează bine în mobilierul de bucătărie.
Avantaje plită cu inducție:
- fiind electrică, se poate monta oriunde doriți, nu sunteți restricționat de un traseu de gaze, avize pentru punctul de ardere, etc.
- se curăță super ușor, un burete și soluție specială, în câteva secunde ai curățat toată plita.
- Siguranță pentru copii, plita nu se încălzește decât în zona ochiurilor și doar atunci când depistează un recipient dedicat, pus. În rest, poți pune mâna în jur liniștit.
- Încălzește super rapid, un ibric de apă se încălzește într-un minut, la gaz durează 5-7 minute.
- Are reglaj de temperatură pe fiecare ochi în parte, poți acționa boost-ul și fierbi apa mai repede.
Dezavantaje plită cu inducție:
- factura la curent va crește lejer cu 30-50 lei, depinde cât de des gătești și ce gătești.
- Ai nevoie de vase speciale, unii spun că merge orice vas ce se lipește de un magnet. Eu spun că ai nevoie de eficientă sportiă ținând cont de consumul de curent, deci va trebui să schimbi toate oalele, tigăile, etc.
- Ai nevoie de un traseu electric separat , direct din panoul de siguranțe. Plus siguranță dedicata. Dacă fiebi carne la două ochiuri, merge mașina de spălat rufe, televizorul și hota, s-ar putea să îți sară siguranța. Dacă stai în bloc vechi, asigură-tă că ai instalația electrică ok, nu uita că la vremea când s-a construit blocul ăla, utilizai 2 bec-uri și un casetofon.
- Carnea, legumele nu fierb chiar la fel ca atunci când le faci la flacără. Plita cu inducție poate atinge punctul de fierbere super rapid, dar asta nu înseamnă că și conținutul oalei s-a pătruns.
Cei care utilizează, spun că nu ar mai schimba niciodată plita cu inducție. În Germania de exemplu, totul este electric, din chestii de siguranță, etc. Doar că, acolo traseele electrice se fac dedicate pentru fiecare electrocasnic puternic din locuință.
Vezi modele și cumpără la promoție o plită cu inducție
Dacă în zona ta ai gaze și altă alternativă nu există, din alternativele electrice, alege plită cu inducție.
Avantaje plită pe gaz
- momentan gazul este mult mai ieftin iar consumul este ok.
- Fierberea lungă se mult mai eficient pe plita cu gaz.
- Nu necesită decât un punct de ardere.
- Independență energetică, dacă pică curentul, nu te oprești din gătit.
- Sunt ceva mai ieftine
- Toți bucătarii lumii gătesc la flacără, mâncarea are alt gust la flacără, tu ca bucătar ai alt control la flacără și „simți” când ai trebuie sau este gata.
- Recomand plită din oțel, nu din sticlă. Din sticlă riscați să o spargeți, mai ales atunci când plita este încinsa și puneți o oală rece peste ea.
Dezavantaje plită pe gaz
- Se curăță mai greu, cam la fel ca aragazul
- Fierbe apa mai greu, 1 ibric de 600 ml fierbe în cam 7-10 minute.
- Plita este fierbinte după utilizare.
Prinde reduceri la Plită pe gaz
Totuși dacă ești pus pe gânduri și te gândești că parcă nici nu ai trage traseu separat pentru plită cu inducție, nici nu ai fi dispus să ai prea mult la curent, dar în același timp ți-ai dori sa îți faci ceaiul într-un minut, ciorba să fiarbă bine la flacără, stai liniștit.
Există și plită mixtă, ai două ochiuri cu inducție și două pe gaz. Practic, îți faci cafeaua într-un minut pe inducție și ciorba pe flacără. Ai și cu arzător Wok
Ai iar un avantaj că poți găti oricând, dacă pică curentul ai gaz, dacă pică gazele, ai curent. Dacă pică amândouă, faci comandă de pizza 🙂