Cum aleg o chiuvetă de bucătărie?

alegere-chiuveta
Chiuveta a devenit de multă vreme o piesă de mobilier, astăzi găsim atât de multe modele care mai de care mai frumoase, încât suntem tentați să cumpărăm fără să mai ținem cont de nevoi, spatiere, rentabilitate.

Astfel am făcut acest toturial cum aleg o chiuvetă pentru a-ți fi mai ușor.

Dar iată ce trebuie să știi înainte pentru o alegere mai ușoară:

Cum aleg un model de chiuvetă de bucătărie

De gătit este clar că nu gătim zilnic, dar este vreo zi în care nu folosim chiuveta de bucătărie? Prin colaboratorii noștrii specialiști în tiparele consumatorilor, au fost testate mai mult de 20 de modele de chiuvete, de la divese firme, diverse materiale și diverse forme și slăbiciuni. Iată și concluziile:

Chiuvete din oțel inoxidabil: Gabaritul nu contează, sunt zgomotoase
Cele mai utilizate și cumpărate chiuvete, sunt cele din oțel inoxidabil. Am strâns date despre chiuvete din oțel inoxidabil de diverse dimensiuni. S-au măsurat indicii de zgomot, felul în care se aude apa căzând, rezistența la lucruri scăpate și curățarea. Concluzia este una, indiferent de circumferință, chiuvetele din oțel inoxidabil sunt mai zgomotoase, chiar și dacă încerci să le antifonezi. Au un avantaj că nu se deteriorează ușor, însă necesită efort de curățare după fiecare utilizare, altfel rămân pete. De asemenea acestea ruginesc în timp și adună calcar. Sunt practice, sunt bune dar nu sunt ” de cursă lungă”.

Chiuvete din smalț: culori frumoase, se curăță ușor
Aceste chiuvete sunt foarte frumoase, ușor de curățat. Gasim varii modele de culori pe piață și se pot asorta foarte ușor mobilierului de bucătărie. Testul nostru cu o oală fierbinte nu le-a deteriorat, însă a picat testul greutății. Am dat drumul unei oale de 4 kg cu apă (am simulat o scăpare a recipientului), smalțul s-a crăpat la unele modele, la altele a sărit pur și simplu. La fel am „scăpat” și un cuțit în chiuvetă, aceasta s-a zgâriat până la metal. Metalul fără smalț va rugini în timp iar chiuveta va deveni inutilizabilă, gândițivă cum rugensc aragazele sau mașinile de spălat.

Chiuvete din plastic emailate
Ca aspect, acestea sunt printre cele mai frumoase chiuvete, găsim sute de modele, foarte frumoase și foarte ușor de întreținut. Însă acestea sunt foarte sensibile. Nu poți pune un recipient sensibil și în nici un caz nu poți scăpa ceva ascuțit sau greu.

Chiuvete din fontă
Astea sunt chiuvetele copilăriei. Dezavantajul este că sunt foarte grele, însa sunt pline de avantaje. Acestea sunt cele mai durabile chiuvete, nu se sparg, nu se topesc, nu se ciobesc. Dacă în timp se duce emailul, aceste chiuvete pot fi recondiționate fără probleme. Chiuvetele din fontă își păstrează pe vecie culoarea strălucitoare și se curăță ușor. Însă acestea se găsesc mai greu, se schimbă mai greu și se instalează mai greu.

Duble, adânci?
Aceste criterii sunt în mare parte stabilite de voi, însă o să încerc să vă induc câteva opinii.
Chiuvetele duble sunt recomandate atunci când există volum mare de utilizare, în general se utilizează un vas pentru spălare și unul pentru clătire. Dacă ai un volum mare, atunci este recomandată. Dacă nu ai un volum mare, atunci trebuie să fii conștient că nu sunt cele mai estetice chiuvete și mai ocupă și mult spațiu.
Chiuvetele adânci sunt în general bune, atunci când vrei să recești o oală cu lichid fierbinte (ai grijă ce model de chiuvetă ai), însă chiuvetele adânci sunt și foarte „greu” de utilizat. Adâncimea conferă un sentiment de restrângere laterală. Dacă nu ai volum mare de vase, atunci nu alege o chiuvetă foarte adâncă.

Vezi detalii și oferte

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut nou pe email. Vei primi un singur email pe săptămână cu ultimele articole.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.