9 idei de optimizare și reducere a cheltuielilor casnice

Se spune că odată cu vârsta vine și înțelepciunea, o teorie reală aș zice, normal cu cât experimentezi mai mult, devii mai complet.

Eu sesizez la mine că de la zi la zi învăț să îmi optimizez costurile, atenție să le optimizez și atât. Adică nu fac niciodată rabat de la calitate, nu îmi amân poftele de azi pe lasă că o să văd eu când, doar le optimizez.

Dacă înainte plecam cu căruțul aproape gol din market și lăsam mulți bani, acum am învățat să plec cu căruțul plin și să las puțini bani.

Am să îți dau câteva sfaturi care m-au ajutat pe mine:

1. Să îți faci listă de cumpărături mereu, pe listă lasă o marjă mică pentru cheltuieli neprevăzute (încearcă să fie cât mai puține astfel de cheltuieli).

2. Cumpără doar ce știi că ai folosit și este bun, eu am experimentat diverse produse până să mă oprescu la unul, experimentele costă. Cele mai dese experimente le facem la produsele de curățenie și întreținere.

3. Cumpără doar ce ai chef să consumi nu și ce s-ar putea să ai chef, cândva să gătești. Pe vremuri umpleam căruțul cu diverse prostii , ajungeam să le arunc. Acum cumpăr doar ce vreau să consum cu o previziune de luni – vineri, nu fac cumpărături pentru toată luna.

4. Nu cumpăra pentru o perioadă mai mare de o săptămână. De exemplu ai să îți cumperi x kilograme de carne de porc „să fie acolo” dar în cursul lunii te trezești că nu mai vrei porc, ai vrea niște pui, poate niște sărmăluțe sau ceva. Fiecare drum la market te răcorește rău de bani, apoi te trezești că ai prea mult porc în frigider că doar ai luat pentru toată luna și se cam strică.. Îți închizi inutil banii!!

5. Nu mai căsca ochii după raioanele de reduceri(nu suntem în Italia nu avem reduceri bune), 90% din acele articole sunt inutile iar 95% din cumpărători le cumpără pe principiul „să îl am că nu se știe”.

6. Înainte de a alege un market favorit, analizează-le pe toate. Poate în Lidl găsești pui ieftin dar nu găsești sucul favorit, în billa ai dero ieftin dar nu ai clorul. Analiza este necesară pentru a stabili un magazin favorit care să îți acopere toată gama de necesități. Altfel riști să cumperi din toate, când cumperi din toate, se lipesc produse inutile de mână…din toate. Nimeni nu intră și își cumpără doar produsul dorit, NIMENI.

7. Nu merge la supermarket după țigări, bere , pâine și semințe. Pe astea le cumperi de la colțul blocului, de la colțul blocului rar cumperi mai mult de cât ți-ai propus (oricum nu prea au produse care să te agațe).

8. Nu cumpăra produsele „2 la preț de 1” pentru că prețul de 1 este undeva la 1 și jumătate. De cele mai multe ori nu îți trebuie acel plus de produs, poate nici produsul în sine. Deși ai împresia că ai făcut o afacere, de fapt ai pierdut bani cumpărând un surplus de produs mai scump.

9. Încearcă să cumperi verdețurile din piață, sunt mai ieftine, mai proaspete și întotdeauna mai gustoase. Acum din păcate se cam apropie iarna și nu vom mai găsi legume proaspete.
Dar îți poți face un stoc la congelator, iar pentru mâncăruri gătite cum ar fi ciorbele, 2-3 borcane cu ghiveci de legume sunt aur.

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut nou pe email. Vei primi un singur email pe săptămână cu ultimele articole.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

2 comentarii la „9 idei de optimizare și reducere a cheltuielilor casnice”

  1. Eu unu, pentru cheltuielile casnice 90% din cazuri le las în grija nevestimii. Cu toate astea, la noi cumpărăturile se fac cu listă și evident revizuind-o de mai multe ori. Pentru a cumpăra, după cum ai spus și tu, strict necesarul. Însă, ai să vezi mai târziu, odată având familie și mai ales, listele se mai modifică. Oricum, una peste alta, eu am un excel în care trec cheltuielile săptămânale și lunare. Intrări/Ieșiri.. Cum am de altfel și pe firmă. 🙂

    Răspunde
    • Păi am lăsat spațiu pe lista. Mereu ti-e pofta de ceva, am și zis ca acel ceva neprevăzut să nu se lărgească.

      Când ai familie, la fel procedezi mai ales ca știi necesarul copiilor , care este și costisitor.

      Foarte ok faza cu excelul, cred ca pe un Excel poți vedea ușor și cheltuielile aiurea , produse cumpărate în mod repetat aiurea, etc. În plus, dacă îl ai pe telefon Îți poți da seama dacă mai ai dero, castraveți, etc. Fără sa cumperi ca parcă reții ca mai era puțin

      Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.